Türkiye’nin çeşitli illerinden İstanbul’a gelen EYT’liler kazanılmış haklarının geri verilmesi için seçim öncesi seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti ve ‘çıksın artık bu yasa’ dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler), 2012 yılından bu yana bazen sokaklarda bazen sosyal medyada yaptıkları eylemlerle Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Bugüne kadar Ankara, Düzce, Edirne, Kayseri gibi illerde basın açıklaması ya da miting düzenleyen EYT’liler, uzun uğraşların ardından ilk kez İstanbul’da bir miting düzenlemek için İstanbul Valiliği’nden izin aldı. Türkiye’nin çeşitli illerinden İstanbul’a gelen EYT’liler Maltepe Meydanı’nı doldurdu. Miting alanına gelen EYT’liler “Edirneden Karsa, Jüpiterden Marsa, Çıksın artık bu yasa” şeklinde sloganlar attı. Birçok ili temsilen gelen EYT mağdurları seçim öncesi seslerini duyurmaya çalışıyor.
Bu maalesef toplumsal bir yara
2015 yılında kurulan EYT Derneği’nin başkanlığını üstlenen Gönül Boran Özüpak, eylemin hedefinin en az bir milyon kişiyi toplayarak Türkiye’nin dikkatini seçimler öncesinde bu mağduriyete çekmek olduğunu söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Özüpak, “Ülkemizde kadınların ve erkeklerin emeklilik yaşı 1999’de kademeli olarak uzatıldı. Önce kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa çıkarıldı. 2008’de yapılan yeni düzenlemeyle emeklilik yaşı 65 oldu. Bu dünyada bir ilk. 4447 sayılı kanunla sigortalılık ve prim gün sayısını doldurmasına ramak kalan insanlar, bir futbol tabiriyle maç oynanırken kural değiştirilmesiyle mağdur edildiler. Bu maalesef toplumsal bir yaradır. Ben işe başladığımda doldurmam gereken prim gün sayısını ikiye katlamama rağmen yaşı bekliyorum. Benim gibi binlerce çalışan kazanılmış hakkının geri verilmesini istiyor” dedi.
Aileler geçim sıkıntısıyla parçalanıyor
Özüpak, “Bu sorun sanılandan daha yakıcı. Aileler geçim sıkıntısıyla parçalanıyor, boşanmalar artıyor, psikolojik sorunlar büyüyor. Kimi EYT’liler maddî sorunlarından ötürü çocuklarını okutamıyor. İktidar çevreleri, EYT’lilerin iki milyon olduğunu söylüyor ancak tüm taleplerimize rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu resmi verileri bizimle paylaşmadığından tam rakamı biz bilemiyoruz. Tam da bu nedenle bir bilgi kirliliği var. Ancak bizim yaptığımız hesaplara göre en fazla 1 milyon civarında çalışan bu mağduriyeti yaşıyor” diye konuştu. Miting alanının çevresinde geniş güvenlik tedbirleri alınırken, gelenler polis noktasında aranarak içeriye alındı.