"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

WikiLeaks sızıntısı Almanya'yı karıştırdı

13 Mayıs 2015, Çarşamba 10:48
Wikileaks internet sitesinin Almanya federal meclisindeki "ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Araştırma Komisyonu"na çağrılan 13'ü istihbarat servisi çalışanı 34 kişinin ifadelerine ilişkin bin 380 sayfalık tutanağı yayımlaması Alman kamuoyunda ve siyasetinde tartışmalara yol açtı.

ABD'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerini araştırmak üzere bir yıl önce kurulan NSA Komisyonu’nun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi Christian Flisek, gizli kalmasına ihtiyaç duyulmayan tutanakların herkes tarafından ulaşılmasından yana olduğunu ifade ederek, bunların Wikileaks tarafından açıklanmasının er veya geç beklenebileceğini kaydetti.

Komisyonun Yeşiller Partisi'nden üyesi Konstantin von Notz da tutanakların yayınlanmasının “faydalı olmadığını”, ancak hükümetin bu konuda daha saydam olmasının arzu edildiğini ifade etti.

NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg ise açık oturumlardaki tutanakların açıklanmasının da "sorunlu" olduğuna işaret etti ve “Tanıkların bağımsız, tarafsız ve özgür bir şekilde ifade vermeleri lazım” dedi.

Sensburg, bu tür olayların engellenmesinin her zaman mümkün olmayacağını belirterek, bu bilgilere mutlaka ulaşmak isteyenlerin zaten ulaşabildiğini söyledi. Sensburg, “Bunların yayımlanması konunun aydınlatılmasına yardımcı olmaz” dedi ve Wikileaks’e bunların yayımlanmasını tekrar iyice düşünmesi çağrısında bulundu.

Komisyon nasıl çalışıyor?

ABD’nin Almanya’daki istihbarat faaliyetlerini araştıran NSA Komisyonu’nda şimdiye kadar Federal İstihbarat Servisi ve diğer güvenlik birimlerinin üst düzey yöneticileri ile Telekom ve eski NSA çalışanları dinlenmişti. Komisyonda dinlenen kişilere avukatlar refakat ediyor. 

Avukatlar ve komisyonda yer alan hükümet temsilcileri, dinlenen kişinin gizli kalması gereken bir anlatımda bulunacağı zaman araya girip, konunun kapalı oturumda görüşülmesini talep ediyor. Bu gizli oturumların da belirli seviyeleri bulunuyor. Açık olmayan bazı oturumların tutanakları oturumun gizliğine göre komisyon üyelerine dijital olarak veya çok daha gizli oturumların tutanakları kağıt üzerinde dağıtılıyor.

NSA Araştırma Komisyonu'nun kamuya açık oturumlarında ise katılımcılar not tutabiliyor ancak ses ve video kaydı yapılmasına izin verilmiyor. Açık oturumların içeriğini bazı gazeteciler haberleştirebiliyor veya burada konuşulanlar internet sitelerinde yer alıyor.

Federal Meclis İç Tüzük Komisyonu, oturumların tutanaklarının komisyon çalışmasını tamamlayana kadar açıklanmasına izin vermiyor.

Wikileaks internet sitesinde yayımlanan toplam bin 380 tutanağın büyük bölümünün kamuya açık oturumlardaki ifadelerden oluştuğu, bunların çoğu zaman da zaten başka internet sitelerinde veya gazetecilerin haberlerinde okunabildiğine işaret ediliyor. Ancak yayımlanan tutanakların bir kısmının komisyonun açık olmayan bölümlerine ait olduğu, bunların ise çok kapsamlı ve ilk bakışta hassas olmadığı belirtildi.

Belgelerin, NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı casusluk faaliyetlerine Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) yardımcı olduğu iddialarının ardından ortaya çıkması dikkati çekti. NSA'nın BND’ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimenin, Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. NSA’nın, EADS adlı silah şirketine ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter firmasına yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti. 

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. Meclis komisyonu, bir yıl önce ABD'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerini araştırmak üzere kurulmuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1199
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı