Filistinliler, İsrail’in 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilan etmesi dolayısıyla 15 Mayıs’ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. Yapılan açıklamalarda Filistin devleti olmadan bölgede barışın mümkün olmayacağına dikkat çekildi.
FİLİSTİN HALKINA HAKLARI VERİLMELİ
İtalya’nın başşehri Roma’da Filistinliler ve Filistin destekçisi İtalyanlar, Nekbe’nin (Büyük Felâket) 70. yıl dönümü dolayısıyla protesto düzenledi. Filistinliler Topluluğu Başkanı Yusuf Selman, “Bu protestoyu, Filistinlilerin barış, adalet ve özgürlük mücadelelerine devam ettiğini söylemek için organize ettik. Ortadoğu’da Filistin devleti olmadan, Filistin halkına hakları verilmeden herhangi bir barış söz konusu olamaz” dedi.
KUDÜS BİR AMERİKAN ŞEHRİ DEĞİL
“ABD’nin aldığı büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı bir suçtur” diyen Yusuf Selman, “Çünkü ABD’nin Kudüs’ün bir ülkenin veya bir başka ülkenin başşehri olduğuna karar verme gibi bir yetkisi yok. Kudüs, bir Amerikan şehri değil. Bu adım, Birleşmiş Milletler kararlarına, uluslar arası hukuka ve Filistinlilerin haklarına aykırı. Bu kararı asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan ABD’nin Kudüs kararı 46 ülkede protesto edilecek.
***
Filistin devleti olmadan dünyada barış olmaz
Roma ve Lazio’daki Filistinliler Topluluğu Başkanı Yusuf Selman, “Ortadoğu’da Filistin devleti olmadan, Filistin halkına hakları verilmeden herhangi bir barış söz konusu olamaz” dedi.
İtalya’nın başşehri Roma’da Filistinliler ve Filistin destekçisi İtalyanlar, Nekbe’nin (Büyük Felâket) 70. yıl dönümü dolayısıyla protesto düzenledi.
Protestoya Filistin’in İtalya nezdindeki Büyükelçisi Dr. Mai Alkaila, Roma ve Lazio’daki Filistinliler Topluluğu Başkanı Yusuf Selman, Filistinli Tutuklularla Dostluk Derneği İtalya Başkanı Bassam Salih’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Esquilino Meydanı’ndan Vittorio Emanuele II Abidesi’ne yürüyen grup, “Özgür Filistin” sloganı attı. Protestocular ellerinde Filistin bayraklarının yanı sıra “Filistin halkı için hayat, toprak ve özgürlük”, “Kudüs, sonsuza dek Filistin’in başşehri”, “Duvara ve İsrail işgaline hayır”, “Özgür Filistin”, “Filistinli tutuklulara özgürlük”, “Siyonizme karşı 70 yıllık direniş” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler ayrıca dev bir Filistin bayrağı açtı.
Filistin’in İtalya nezdindeki Büyükelçisi Dr. Mai Alkaila, bu protestoyla Nekbe’nin 70. yılını andıklarını ve Kudüs’ün Filistin’in başşehri olduğunu vurguladıklarını dile getirdi.
ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı ve büyükelçiliğin iki gün sonra açılacak olmasına ilişkin Alkaila, “Bu protesto aynı zamanda Kudüs’ün Filistin’in başşehri olduğunu teyit etmek için yapılıyor. Göstericiler, ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını da reddediyorlar.” dedi.
Gazze’deki ambargonun kalkması gerektiğinin altını çizen Alkaila, Gazze Şeridi’nde 30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerini de desteklediklerini ifade etti. Alkaila, ayrıca Türkiye’nin Filistin’e yönelik destek ve yardımları için teşekkür etti.
“Barış mücadelemize devam ediyoruz”
Roma ve Lazio’daki Filistinliler Topluluğu Başkanı Yusuf Selman ise, Nekbe’nin 70 yılının Filistinliler için çok kötü ve karanlık geçtiğini belirtti. Selman, şöyle konuştu: “Bugün bu protestoyu, Filistinlilerin barış, adalet ve özgürlük mücadelelerine devam ettiğini söylemek için organize ettik. Ortadoğu’da Filistin devleti olmadan, Filistin halkına hakları verilmeden herhangi bir barış söz konusu olamaz. ABD’nin aldığı büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı bir suçtur. Çünkü ABD’nin Kudüs’ün bir ülkenin veya bir başka ülkenin başşehri olduğuna karar verme gibi bir yetkisi yok. Kudüs, bir Amerikan şehri değil. Bu adım, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına, uluslar arası hukuka ve Filistinlilerin haklarına aykırı. Bu kararı asla kabul etmiyoruz.” Gazze sınırında devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü’nde İsrail’in işlediği suçlara karşı BM ve uluslar arası topluma çağrıda bulunduklarını bildiren Selman, ancak dünyanın Filistinlilerin haykırışlarına kulaklarının tıkalı olduğunu dile getirdi. Filistinlilerin özgürlük ve hakları için mücadelelerine devam edeceğini söyleyen Selman, Gazze, Kudüs ve Batı Şeria’daki bütün Filistinlilere selâmlarını gönderdi. Selman, Filistin’e destek veren Türkiye ve diğer ülkelere de teşekkürlerini sundu. Filistinliler, İsrail’in 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilân etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması dolayısıyla 15 Mayıs’ı Nekbe olarak anıyor.
***
Tıklayınız:
Kritik gün 14 Mayıs: ''Allah da, tarih de, nesiller de affetmez'
Filistin'den Arap Birliği'ne ''Kudüs'' çağrısı
14 Mayıs gerginliği Kudüs'te hissediliyor: "Siyon dostu Trump"
***
46 ülkede protesto
Filistinli Güçler ve Faaliyetleri Genel Koordinatörü İsam Ebu Bekir, ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının Pazartesi günü (14 Mayıs 2018) 46 ülkede düzenlenecek gösterileriyle protesto edileceğini açıkladı.
Ebu Bekir, yaptığı açıklamada, başta tarihî Filistin topraklarına komşu olan Ürdün ve Lübnan’dan göstericilerin sınır şeridi yakınında gösteri düzenleyeceğini belirterek, “Arap ülkeleri de dahil, dünyanın 46 başşehrinde insanlar ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak tanımasını ve Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini buraya taşımasını protesto edecek.” dedi.
Bekir, Filistinli grupların dünya kamuoyunun dikkatini İsrail işgaline çekmek amacıyla büyük gösteriler düzenleyeceğini aktararak, İsrail tarafından göçe zorlanmış milyonlarca Filistinlinin geri dönüş hakkını talep edeceğini söyledi. Filistinlilerin başta işgal altındaki Kudüs olmak üzere, işgal altındaki Batı Şeria’daki şehirlerin merkezlerinde ve İsrail ablukası altındaki Gazze’de büyük protesto gösterileri düzenleyeceğine işaret eden Bekir, bu gösterilere yüz binlerce Filistinlinin katılmasının beklendiğini kaydetti.
Donald Trump Başkanlığındaki ABD Yönetimi, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak tanıdığını duyurarak, Başşehir Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felâket) olarak nitelediği, İsraillilerin ise İsrail’in kuruluş yıl dönümü olarak kutladığı 14 Mayıs tarihinde Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Karar, bölgesel, uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat da daha önce yaptığı açıklamada, devlet temsilcilerini, diplomatları ve sivil toplum kuruluşlarını ABD’nin 14 Mayıs’ta yapmayı planladığı büyükelçilik açılış törenini boykot etmeye çağırmıştı.
ABD Büyükelçiliğinin, yeni bina inşa edilene kadar Kudüs’teki Başkonsolosluğu geçici merkez olarak kullanması bekleniyor. Hamas Siyasî Büro Başkanı İsmail Heniyye de Filistinlilerin Nekbe’nin (Büyük Felâket) 70’inci yıl dönümünde “İsrail ve Siyonistlerin planlarını felâkete dönüştüreceklerini” açıklamıştı. Filistinliler, İsrail’in, 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilân etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması dolayısıyla 15 Mayıs’ı Nekbe olarak anıyor.
***
Filistin, bir sancaktır
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Filistinlilerin evlerine geri dönüş hakkının zaman aşımına uğramayacağını ve Müslümanların bu mesele üzerine eğilmeleri gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, İsrail’in kuruluşu olan Nekbe’nin 70. yılı münasebetiyle yazılı açıklama yaptı. Karadaği açıklamasında, “Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin Filistinlilerin evlerine dönme hakkı saklıdır ve Müslümanların bu konu üzerine eğilmesi gerekmektedir. Filistin, farklı tarafları bir araya getiren tek sancaktır.” değerlendirmesinde bulundu. “Nekbe’nin 70. yılında Filistin dâvâsına ve hakkımıza bağlı kalacağımıza, teslimiyete karşı çıkacağımıza dair verdiğimiz yemini tazeleyelim” ifadesini kullanan Karadaği, Filistin halkının geri dönüş hakkından ya da Filistin’in bir karış toprağından vazgeçmenin söz konusu olmadığını kaydetti.
“Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne destek
Hollanda’nın Rotterdam şehrinde, Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne destek yürüyüşünde İsrail’in kuruluşu olan Nekbe’nin 70. yılı protesto edildi. Çoğunluğu Hollandalılardan oluşan ve aralarında Yahudilerin de bulunduğu Gazze İçin Rotterdam Vakfınca organize edilen, Filistin İçin Gençlik Vakfı, Filistin’de Adalet İçin Üniversiteliler Vakfı ve farklı siyasî partilerin gençlik kollarının destek verdiği yürüyüş için toplananlar Rotterdam çarşı merkezinde yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, Filistin bayraklarıyla “Büyük Dönüş Yürüyüşü” pankartının yanı sıra “Filistin için özgürlük”, “Boykot İsrail”, yazılı dövizler taşıyarak, canlı müzik eşliğinde “Özgür Filistin” sloganları attı. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş, Büyük Kilise Meydanı’nda son buldu.
“Nekbe” nedir?
Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilân etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması dolayısıyla 15 Mayıs’ı “Nekbe” (Büyük Felâket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.
***
İsrail’den, Gazze’ye hava saldırısı
İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Filistinli yetkililer, Gazze’nin kuzeyine yönelik saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirirken görgü şahitleri bombardımanda elektrik şebekesine ait bir jeneratörle bazı tarım arazilerinin zarar gördüğünü belirtti. İsrail ordusu saldırıyı doğrularken, Gazze’de bir tünelin vurulduğunu ileri sürdü.
Gösterilerde 2 Filistinli yaralandı
30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinde bir Filistinlinin İsrail askerleri tarafından ayağından gerçek mermiyle vurulduğu, diğer bir Filistinlinin eline gaz bombası kapsülünün isabet ettiği belirtildi. Gazze sınırında bir ayı aşkın süredir devam eden barışçıl gösterilerde 53 Filistinli İsrail askerlerinin saldırılarında vefat etti, 8 binden fazla Filistinli yaralandı.
AA