Amerikan gazetesi New York Times, Obama Yönetimi'nin 500 milyon dolar bütçeli eğit-donat programını sona erdirdiğini duyurdu.
Hürriyet'te yer alan habere göre ABD, Suriyeli muhaliflerin eğitilip silahlandırılarak Suriye'ye gönderilmesini öngören ancak beklenen başarıya ulaşmayan tartışmalı programı bitirme kararı aldı.
Adının gizli kalması kaydıyla konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, artık ılımlı-muhaliflerin Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki eğitilmeyeceğini söyledi. Söz konusu yetkili, "bunun yerine, Türkiye'de çok daha küçük bir eğitim merkezi kurulacağını ve orada çoğunlukla muhalif liderlerden oluşan küçük bir grubun, hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar konusunda eğitileceğini" ifade etti.
VE SAVUNMA BAKANI KONUŞTU
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Londra'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın "kısa süre içinde" konuya ilişkin açıklama yapacağını söyledi. İngiliz mevkidaşı Michael Fallon'la düzenlediği basın toplantısında konuşan Carter, "İlk çalışmalardan memnun değildim. Birçok farklı yaklaşım geliştirdik... (Başkan Obama'nın) onayladığı ve hayata geçireceğimiz önerilere yönelik ondan bir şeyler duyacaksınız" dedi.
Haberde yeni tutumun detayları üzerinde çalışılması gerektiği belirtilirken, ABD'li bazı yetkililer, geçen hafta Obama'nın ulusal ve dış politika danışmalarıyla gerçekleştirdiği üst düzey iki toplantıda strateji değişikliğini onayladığını söyledi.
New York Times'a gizlilik kaydıyla konuşan bir başka üst düzey yetkili ise "Binlerce piyadenin eğitilmesi doğru model değildi. Sanırım bu çok açık ortaya çıktı" diye konuştu.
BAŞTAN HÜSRAN YARATMIŞTI
Eğit-donat kapsamında Türkiye’den Suriye'ye 12 Temmuz'da giren 54 kişilik ilk grubun yaklaşık yarısı IŞİD'e kurşun atmadan El Kaide’nin uzantısı El Nusra’ya esir düşmüştü. Diğerleri de ya öldürülmüş ya da kaçırılmıştı. Sağ kurtulanlar ise Halep’te PYD’nin kontrolündeki Afrin bölgesine sığınmıştı. Öte yandan, bazı muhaliflerin silahlarını Nusra Cephesi'ne verdiği ortaya çıkmıştı.
Son olarak Eylül ayında Kırşehir-Hirfanlı’da Jandarma’ya ait Eğitim Merkezi’nde Türk ve Amerikalı özel kuvvetler tarafından eğitilen 75 Suriyeli muhalif, eğitimlerini tamamlayarak Suriye’nin Halep vilayetine geçmişti.
NE ANLAMA GELİYOR
ABD'nin IŞİD'le mücadelede izlediği strateji açısından mihenk taşı olarak görülen programın fiyaskoyla sonuçlanması, Washington Yönetimi'ne büyük bir darbe vurdu. Suriye krizini yönetme şekli uzun süredir eleştirilen Obama'nın, Rusya ve İran'ın Esad rejimine desteğini artırdığı bir dönemde yaptığı yanlış hamleler, bölgede durumun Washington yönetimi için daha da kötüleşmesine neden oldu. Büyük ümitler bağlanan eğit-donat programının çökmesi de Obama yönetiminin başarısızlığının en büyük göstergelerinden biri olarak tarihe geçti.