"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her 3 saniyede bir kişi ölebilir

20 Mayıs 2016, Cuma
Yapılan bazı araştırmalar 2050 yılında antibiyotiklere dirençli bakterilerin dakikada 20 kişinin yani her 3 saniyede 1 kişinin ölümüne yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Küresel ölçekte yapılan ‘Antimikrobiyal Direnç Araştırması, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin (superbug) etkileriyle ilgili kötümser sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre, hemen adım atılmazsa 2050 yılında antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler dakikada 20 kişinin ölümüne sebep olabilir. Raporda, ilâçlara tepki göstermeyen enfeksiyonlarla mücadelenin “hızla kaybedilen bir savaş” olduğu belirtiliyor ve “bu durum, terör kadar büyük bir tehlike oluşturuyor” deniyor.  Araştırmanın başladığı Haziran 2014’ten bu yana yaklaşık 1 milyon kişi, çeşitli enfeksiyonlar dolayısıyla öldüğü belirtildi. Araştırmacılar 2050 yılına gelindiğinde yılda ortalama 10 milyon kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar dolayısıyla  öleceğini tahmin ediyor. İlâca dirençli bakterilerin dünya ekonomisine de 100 trilyon dolar ek yük getirmesi bekleniyor. 

“İlaç piyasası bakterilere karşı başarısız”

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden (Médecins Sans Frontières) Dr Grania Brigden,”Bu rapor ilâç piyasasının bu bakterilere karşı ne kadar başarısız olduğunu göstermek adına güzel bir ilk adım, ama özellikle mevcut ürünlere erişimi anlamak için yetersiz” dedi.

Raporda şu tavsiyeler sıralanıyor:

Acilen bir küresel farkındalık kampanyası başlatılmalı. Araştırmalar için 2 milyon dolarlık bir küresel fon oluşturulmalı. Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için temiz su ve sağlık hizmetlerine erişim arttırılmalı. Tarım ve hayvancılıkta, faydalı olmayan antibiyotiklerin, özellikle insan sağlığına zararlı olanların kullanımı azaltılmalı ya da yasaklanmalı. Yeni antibiyotik bulan şirketlere 1 milyar dolar ödül verilmeli.

İlaçlar yerine aşı kullanımı teşvik edilmeli

Rapor tıp dünyasında ses getirse de, araştırmanın kesin tahminlerde bulunmak için yetersiz olduğunu düşünenler de var.

Etiketler: antibiyotik, mikrop
Okunma Sayısı: 2444
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı