"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aşırı terleme sorunu her 100 kişiden birinde görülüyor

18 Haziran 2015, Perşembe 14:11
Her 100 kişiden birinde ortaya çıkan 'Aşırı Terleme' sorununun yılda 4 mevsim görüldüğünü belirten Acıbadem Atakent Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Demirkaya, terlemenin derecesinin kişiden kişiye değiştiğini, eli hafif nemli olanların yanı sıra, elinden ter damlayanların da olduğunu söyledi.

Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan aşırı terlemenin iş hayatında da büyük zorluklar ortaya çıkardığını dile getiren Dr. Ahmet Demirkaya, "Bankacısınız karşınızda müşteriniz var, elini sıkamıyorsunuz, kışın eldivenle, yazın elinizde mendille dolaşmak zorunda kalıyorsunuz. Eğer o gün ekstra stresli bir durumunuz varsa terlemeniz daha da artıyor. Öğrencisiniz sınava gireceksiniz, ellerinizde ter damladığı için sınav kağıdınız ıslanıyor. Vücuttaki sempatik sinirler aktif hale geldiğinden aşırı terlemeyle gün boyu sorun yaşıyorsunuz." bilgisini verdi. 

Aşırı terleme sorununun sadece yaz mevsimiyle ilgili olmadığını, yılın 4 mevsiminde aynı şekilde soruna yol açtığını ifade eden Dr. Ahmet Demirkaya, bu kişilerin elleri ve terleri kurusa da, vücudun yeniden terlediğini, kısır döngünün müdahale edilmediği takdirde hayat boyu devam ettiğini belirtti.

Aşırı terleme yaşayan kişilerin günlük hayat konforlarını bozduğu için bu sorundan kurtulmaya çalıştıklarını, bu amaçla da çeşitli tedavilerle ilgili araştırma yaptıklarını anlatan Demirkaya, şu bilgileri verdi: 

"Vücutta hangi bölge terliyorsa, o bölgede bulunan sempatik sinirler buna yol açıyor. Aşırı terleyen kişinin omurgasıyla kaburgaların birleştiği yerde ve kaburga kemiklerinin altında sağlı sollu yer alan küçük sinirler, terleme sırasında aktive oluyor. Biz kapalı yöntemle koltuk altındaki kıl çizgisinden içeri girerek, sempatik sinirlerden ter bezlerine sinyal gitmemesi için onları bloke ediyoruz. Genel anestezi uyguluyoruz, hasta oturur pozisyonda ve kollari iki yanına açık oluyor, koltuk altından yaklaşık 1,5-2 cm'lik port ve kamerayla içeri giriyoruz. Sempatik sinirleri kesiyoruz. Ameliyat yaklaşık 10 dakika sürüyor, hasta ayın gün evine gidebiliyor."

Aşırı terlemenin tedavisinde botoksun da kullanıldığını, ancak botoksun etkisinin 6-8 ay sürdüğünü, bu süre geçtikten sonra yeniden yapılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Dr. Ahmet Demirkaya, tekrar gerektirdiğinden dolayı bu yöntemin geçici bir çözüm sağladığını, ameliyatı tercih etmeyen hastalar için söz konusu olabildiğini belirtti. Aşırı terleme sorununun daha çok 20-25'li yaşlarda daha fazla görüldüğünü, bunda günlük hayatta yaşanan streslerin de etkili olduğunu anlatan Dr. Demirkaya, 40 yaş civarında aşırı terleme nedeniyle daha az sorun yaşandığını kaydetti. 

Okunma Sayısı: 1370
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı