Güncel |
KARARIN KABUL EDİLEBİLİR YANI YOK |
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın aldığı kararı değerlendirirken şöyle dedi: “Bu karar tamamıyla ideolojik bir karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta zorlanıyoruz. Bunun kabul edilir hiçbir yanı yok. Siyasî iktidar olarak, yargı karşısında yapılması gerekenleri aramızda bayramdan sonra değerlendireceğiz.’’ EĞİTİM SİSTEMİ FELÇ OLACAK
Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan da yaptığı açıklamada, Danıştay’ın kararıyla eğitim sisteminin felç olacağını söyledi. Bostan şöyle devam etti: “Danıştay’ın bu menfi kararı Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğu gibi önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırıdır.”
KARARDA MİLLET İRADESİ YOK
Danıştay’ın kararını protesto eden ÖNDER, Özgür-Der ve Mazlumder’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, TBMM’ye mektup gönderdiler. Mektubun içeriğiyle ilgili bilgi veren Rıdvan Kaya, ‘’Bu kararın hiçbir yerinde millet veya iradesi yoktur. Bu nedenle TBMM’nin bu hukuksuzluğa ‘dur’ demesini talep ediyoruz’’ dedi.
Fatıh’te çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye grup, YÖK’ün katsayı farkını kaldıran kararının durdurulmasını protesto amacıyla yürüyüş düzenleyerek, TBMM’ye mektup gönderdi. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), ÖZGÜR-DER ve MAZLUM-DER’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, Fatih’teki PTT önünde toplandı. ÖZGÜR-DER Genel Başkanı Rıdvan Kaya da gazetecilere, mektubun içeriğiyle ilgili bilgi vererek, ‘’alınan bu kararla, özellikle imam hatip liselerine 28 Şubat’tan beri uygulanan tasfiye sürecinin devam ettirilmek istendiğinin anlaşıldığını’’ söyledi. Kaya, şöyle devam etti: ‘’Millet iradesine karşı verilen kararın başına ‘millet adına’ yazarak büyük bir çelişkiye de imza atılmış olunmaktadır. Bu kararın hiçbir yerinde millet veya iradesi yoktur. Aksine halkın iradesiyle savaş halinde olan zihniyet vardır. Bizler, egemenliği adımıza kullanma iddiasını taşıyan, ancak kararlarında, halkın değerlerini taşımayıp aksine aleyhine faaliyet yaratan bir yargının böylesine keyfi ve hukuka aykırı olduğuna inandığımız kararlarını tanımıyoruz. Bu nedenle TBMM’nin bu hukuksuzluğa ‘dur’ demesini ve 28 Şubat’tan bugüne kadar devam eden katsayı zulmünü ortadan bütünüyle kaldıracak yasal ve anayasal değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.’’ Kaya’nın mektubu TBMM’ye göndermesinin ardından gruptakiler, kortej oluşturarak sloganlar eşliğinde İstanbul Üniversitesinin Beyazıt’taki yerleşkesine kadar yürüdü. Grup adına yapılan basın açıklamasında da ‘’Danıştayın kararının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı’’ belirtildi.
STK’lar: Yargı güvenilirliği tartışma konusu olacak
ARALARINDA MAZLUMDER’in de bulunduğu 18 sivil toplum kuruluşu ve sendika, tartışmalı kararı Danıştay önünde yapılan basın açıklamayla protesto etti. MAZLUMDER Ankara Şube yöneticisi Soner Kartal STK’lar adına okuduğu basın açıklamasında; YÖK’ün, üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılmasını iptal eden Danıştay 8. Dairesi’nin buna benzer başka bir davada “katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK’te” olduğuna hükmettiğini, ancak bu kez geçmişte verdiği kararları yalanlamak pahasına meslek okulu öğrencilerinin geleceklerini karartacak bir karara imza attığını söyledi. Kartal, “İdari yargının geçmiş kararlarını yalanlamak pahasına verdiği bu karar, yargının güvenilirliğini tartışma konusu yapmaktadır. Türkiye’de yargı bağımsızlığının önündeki en büyük engel yargıcılardır ve Türkiye’de yargının en büyük sorunu yargı bağımsızlığı değil, yargının tarafsızlığıdır. İdeolojik/siyasi çıkarları için, meslek liselilerin çok küçük bir oranını teşkil eden imam hatiplileri engellemek için onbinlerce meslek liselisini cezalandırmaktan çekinmeyen bu kararı toplumsal vicdana havale ediyoruz” dedi. İstanbul / aa |
28.11.2009 |