"Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

“Kanuni, kılıcının üzerine hamsi motifi işletmiştir”

Trabzon’da Kanuni Sultan Süleyman’ın doğumunun 514. yıl dönümü dolayısıyla ‘’Kanuni yürüyüşü’’ yapıldı.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı’nın Kanuni Sultan Süleyman’ın doğumunun 514. yıl dönümü faaliyetleri kapsamında düzenlediği program, Türk-Macar Dostluk Parkı anıtı önünde Trabzon Belediyesi mehter takımının verdiği konserle başladı. Öğrencilerin ve vatandaşların katıldığı program, daha sonra Uzun Sokak’tan başlayan yürüyüşle devam etti. Kanuni Sultan Süleyman’ın temsili olarak canlandırıldığı ve mehter takımının eşlik ettiği yürüyüş, Ortahisar Mahallesi’ndeki Kanuni Evi önünde sona erdi. Trabzon Valisi Nuri Okutan, yürüyüşün sona erdiği Kanuni Evi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon’da at koşturan ve eğitim gören bir sultan olduğunu ifade etti.

Kanuni’nin Türk tarihinde cihan padişahı ve devlet adamlığı yanında bilim ve san'at adamı olarak büyük bir yer tuttuğunu belirten Okutan, şunları kaydetti: ‘’Devrinin önde gelen şairlerinden biridir. O, hükümdarlar hükümdarı olduğu kadar, hükümdar bir şairdir. Kanuni, yeryüzünde adaleti hakim kılmak için çalışmıştır. Tıpkı Oğuzhan ve Metehan gibi bir Alperen’dir. Kendisine ‘Kanuni’ ismi verilmesi, yeni kanunlar icat etmesinden dolayı değil, mevcut kanunları yazdırıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesindendir. Onun döneminde yoğun bir diplomasi trafiği olduğunu da görmekteyiz. Avusturya onun döneminde İstanbul’a 34 elçi göndermiştir.’’

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Ali Baki ise tarihte Kanuni’nin bilim ve san'atın temsilcisi olduğunu belirterek, Kanuni’nin hem şair hem de büyük bir komutan olmasının önemini dile getirdi.

Kanuni’nin akrabası dahi olsa torpille devleti yönetmediğini anlatan Baki, ‘’Sertliğiyle bilinen ve askerlerine sert davranan akrabası Gazi Bali Bey, kendisinin bir üst rütbeye yükseltilmesini istemesi üzerine bu isteğini yerine getirmediği gibi kendisine yazdığı mektup, bir yücelik belgesi niteliğindedir’’ dedi.

Prof. Dr. Ali Baki, Kanuni’nin, Trabzon’da at koşturan, eğitim gören bir sultan olduğunu belirtti. Kanuni’nin 1495 yılında Trabzon’da doğduğunu ve 15 yaşına kadar da bu sokaklarda yaşadığını anlatan Baki, “Kılıcının üzerine hamsi motifi işletecek kadar, zaferden zafere koşarken sırtında Trabzon keteninden gömlek giyecek kadar Trabzonlu’dur ve ufkunu Trabzon’dan almıştır.” dedi.

Kanuni Evi’nin ziyaret edildiği program, Trabzon Belediyesi mehter takımının verdiği konserle son buldu.

29.04.2009


 

Hicaz demiryolu Erzurum’da!

HİCAZ Demiryolu’nun açılışının 100. yılı kutlamaları kapsamında Devlet Demiryolları, Al Baraka Türk Katılım Bankası ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle ‘’Hicaz Demiryolu Fotoğraf Sergisi’’ açıldı.

Erzurum’da, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları, Al Baraka Türk Katılım Bankası ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle ‘’Hicaz Demiryolu Fotoğraf Sergisi’’ açıldı. Erzurum Gar’ında, Hicaz Demiryolu’nun açılışının 100. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen serginin açılış törenine, Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, AÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ve Prof. Dr. Sabahattin Tüzemen, Erzurum Gar Müdürü Ahmet Başar ile vatandaşlar katıldı. Gar Müdürü Başar, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de son yıllarda demir yolu taşımacılığının giderek geliştiğini söyledi. Başar, basında birkaç yıl öncesine kadar yalnızca olumsuz bir durum söz konusu olduğunda yer alan demiryolu taşımacılığının artık olumlu gelişmelerle gündeme geldiğine dikkati çekti. Yeni projelerle demiryolu ulaşımının güçlendiğini ifade eden Başar, ‘’Her hafta yeni bir projeyle gündeme gelen demiryolu taşımacılığının saygınlığı giderek artıyor’’ diye konuştu. Yakutiye İlçe Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün de konser verdiği törende, daha sonra serginin açılışı yapıldı. İki hafta açık kalacak sergide, 72 adet Hicaz Demiryolu ve 50 adet de buharlı tren fotoğrafı yer alıyor.

29.04.2009


 

Muhsin Ertuğrul anıldı

TÜRK tiyatrosunun kurucusu sayılan Muhsin Ertuğrul, vefatının 30. yıl dönümünde anıldı.

Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, günden güne Muhsin Ertuğrul’u daha fazla anladıklarını, serüveninden daha sık el aldıklarını ifade ederek, ‘’Prensibin bir ömür değerinde olduğunu bize öğrettiğiniz için bir kez daha ellerinizden öpüyorum’’ dedi. Ertuğrul’un konservatuvarı devasa bir kuruma dönüştürme çabasına her zaman hayran olduklarını belirten Alkaya, ustanın tiyatroya kazandırdıkları hakkında bilgi verdi. Orhan Alkaya, Muhsin Ertuğrul’un çocuk tiyatrosu kurma hayalinin bu yıl gerçekleştirildiğini belirterek, ‘’Bahtiyarız, efendim. Küçük Kemal Çocuk iyatrosu Sahnesi, Kâğıthane’de açıldı; bir düğün salonundan dönüştürdüğümüz Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nin ise eli kulağında. Beyoğlu projemiz de geliyor ve hayallerinizin takipçisi olmak bizi gönendiriyor’’ diye konuştu. Törende, Muhsin Ertuğrul’un biyografisi sunuldu ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü arşivinden ‘’Muhsin Ertuğrul Belgeseli’’ gösterildi.

29.04.2009


 

“Üç Maymun” ödülle döndü

YÖNETMEN Nuri Bilge Ceylan’ın ‘’Üç Maymun’’ adlı filmi, ABD’de düzenlenen River Run International Film Festivali’nde ‘’En İyi Film’’ ödülünü kazandı.

Alınan bilgiye göre, 61. Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’a ‘’En İyi Yönetmen’’ ödülünü kazandıran ‘’Üç Maymun’’, 22-29 Nisan tarihleri arasında ABD’de gerçekleştirilen River Run International Film Festivali’ne katıldı. Festivalde ‘’En İyi Film’’ ödülünü alan film, başrol oyuncusu Hatice Aslan’a da ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülü getirdi. Festival jürisinde Lucas Film’den Eric Besner, yönetmen Jennifer Chambers Lynch, film eleştirmeni Andrew O’Hehir ve Chicago Uluslararası Film Festivali’nin kurucusu ve san'at yönetmeni Michael Kutza yer aldı.

29.04.2009


 

Depodaki tarihî eserler görücüye çıkacak

Yillardir Sivas Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi’nin deposunda tutulan tarihî eserler, Orta Anadolu’nun en büyük müzesi olmaya hazırlanan Sivas Arkeoloji Müzesi’nde görücüye çıkacak.

Osmanlılar’ın son döneminde inşa edilen Sivas Endüstri Meslek Lisesi’nin bahçesindeki san'at mektebi binası, arkeoloji müzesine dönüştürülmek üzere onarıma alınmıştı. Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olma özelliği taşıyacak müzenin açılışı, önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizim Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı bir törenle yapılacak. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Sivas Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi’nin deposunda tutulan tarihî eserler buraya taşınmaya başlandı. Tarihî kaynaklara göre Türkiye’nin ilk anıt heykeli olan ve Osman Gazi’ye ait olduğu bilinen büst, 66 yıl sonra ilk defa burada sergilenmeye başlayacak. Müzede ayrıca, Hitit kralına ait altın yüzük, Hitit uygarlığının simgesi çift başlı boğa, taş heykeller, kitabeler, nesli tükenmiş hayvanlara ait kemik ve fosiller ile 5 bin 730 sikke, 2 bin 357 arkeolojik eser de sergilenecek. Yaklaşık 10 milyon yıl önce Sivas’ın Hayranlı ve Haliminhanı mevkilerinde yaşayan fil, gergedan, zürafa, sırtlan, antilop, ceylan ve üç toynaklı atlara ait fosiller de bu müze sayesinde gün yüzüne çıkmış olacak.

29.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis