Dünya Sağlık Teşkilâtı, Meksika’da 150’yi aşkın can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu. Teşkilâtın iki numaralı ismi Keiji Fukuda, “insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok” açıklamasında bulundu.
BM BİRİNCİ DERECE ALARMDA
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), domuz gribi sebebiyle bütün ekiplerini birinci derecede alarm durumuna geçirdi.Uluslar arası topluma domuzların kontrolünün yoğunlaştırılması çağrısında bulunan örgüt, hayvan sağlığı kriz yönetimi merkezinden ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünden uzmanların, bu hafta Meksika’ya gideceklerini bildirdi.
Kontrol için çok geç
DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, küresel bir salgının hâlâ kaçınılmaz olmadığını kaydetti. Fukuda, sınırları kapatma gibi tedbirlere gerek olmadığını ve dünya çapında hükümetlerin hastalığın etkilerini azaltmak için uğraş vermeleri gerektiğini söyledi. Bu arada Meksikalı yetkililer, 150 dolayında kişinin domuz gribi sebebiyle öldüğünü, hastalık belirtileri gösteren bin kişinin de hastanelerde tedavi altına alındığını açıkladı. BBC’nin haberine göre, bütün ülkede okulların kapatıldı, tur şirketleri gezileri iptal etti ve başşehirdeki oteller boşaldı. ABD’de şu ana dek, çoğu New York’ta olmak üzere 45 vaka bildirildi. İspanya ve İngiltere’de de yakın geçmişte Meksika’dan dönen üç kişide virüse rastlandı. Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou, domuz gribi virüsünün yayıldığı bilinen bölgelere, acil durumlar dışında seyahat edilmemesi konusunda uyardı. Uzmanlar, domuz gribi virüsüne rastlanan yerler arasında ABD ve Kanada’nın da bulunduğunu aktarıyor. Bu ülkelerin dışında, en az beş başka ülkede de, domuz gribine yakalanma ihtimali olan kişiler tedavi altına alınmış durumda.
HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu. Örgütün iki numaralı ismi Keiji Fukuda, ‘’insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok’’ açıklamasında bulundu.
4. EVRE NE DEMEK?
DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı. Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor.
MEKSİKA'DA 152 ÖLÜM
Bu arada Meksika’da domuz gribinden öldüğü sanılan kişi sayısı 152 oldu. Ölenlerin sadece 20’sinin domuz gribinden öldüğü kesinleşti, diğer ölümlerde domuz gribinin etkisinin olup olmadığı araştırılıyor. Şu ana kadar Meksika dışında domuz gribinden ölen olmadı. Ancak ABD’de 51, Kanada’da 6, İspanya ve İskoçya’da 3 vak'a tesbit edildi. Norveç ve Güney Kore’de de şüpheli kişilere test yapılıyor.
SALGIN RİSKİ YÜKSEK
ÖTE YANDAN domuz gribinin salgın haline gelmesi riskinin çok yüksek olduğu bildirildi. Rusya’daki viroloji enstitüsünün başkanı Dmitri Lvov, salgın riskinin çok yüksek olduğunu, gelişiminin saatler, günler alabileceğini ve bu sürenin bir haftayı geçmeyeceğini belirtti. Durumun haftaya belirginleşeceğini söyleyen Lvov, “Her şey virüsten yeni etkilenen ülkelerin virüsün gelişimini durdurup durduramamasına bağlı” dedi. Lvov, domuz gribi aşısının 6 aydan önce bulunamayacağını da belirtti.
|