TARİHÎ Şanlıurfa Kalesi’nin restorasyonuyla ilgili hazırlanan proje, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edildikten sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığının restorasyon için açtığı ihale sonucu, Ocak ayında kalede çalışmalara başlandı.
Bu çerçevede hazırlanan ‘’Şanlıurfa Kalesi’nin Restorasyonu’’ ve ‘’Kale Eteği Çevre Düzenlemesi’’ projesiyle 450 gün içerisinde, restorasyon işleminin tamamlanması hedefleniyor. Aynı dönemde tarihî kalenin bulunduğu bölgede arkeolojik kazı çalışmalarının da yürütüleceği, onarımın tamamlanmasının ardından ışıklandırılacak kaleye, iniş ve çıkışı kolaylaştırmak için teleferik kurulması da düşünülüyor. Restorasyon çalışmalarının ardından profesyonel bir ışıklandırma çalışmasının yapılacağı kale çevresinde, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümüyle ortaklaşa hazırlanacak bir projeyle, aydınlatma işleminin güneş enerjisiyle sağlanması planlanıyor. Böylece güneşlenme gün sayısında ilk sıralarda bulunan Şanlıurfa’da ekolojik bir enerjiden faydalanılmış olacak, hem de şehrin en çok ziyaret edilen bölgesinde örnek bir proje hayata geçirilmiş olacak.
ŞANLIURFA KALESİ
İL Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarından derlenen bilgiye göre, son olarak 1938 yılında detaylı onarımdan geçirilen Şanlıurfa Kalesi, Balıklıgöl bölgesindeki Damlacık Dağı’nın kuzey eteğinde yer alıyor. Doğu, batı ve güney tarafı kayadan oyma, derin savunma hendeğiyle çevrili, kuzey tarafında sarp kayalıkların bulunduğu kalenin, Abbasiler döneminde şehir surlarının yeniden inşa edilmesi sırasında ‘’Seleukoslar dönemi’’ne ait eski kalıntılar üzerine yeniden inşa edildiği sanılıyor. Çeşitli dönemlere ait çok sayıda yapı kalıntısının bulunduğu kale, Selçuklular, Eyyubiler, Memluklüler, Akkoyunlular ve Osmanlılar döneminde de onarımdan geçirilmiş.
|