Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğinin “kilit önemde” olduğunu ve Yunanistan’ın buna tam destek verdiğini söyledi. Bakoyanni, “Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğuna şüphe yok. Ancak bu yolu aşmaya değeceği çok açık. Türkiye’nin üyeliği, hem Türkiye, hem de Avrupa’nın faydalanacağı birşey olacaktır” dedi.
YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin “kilit önemde” olduğunu ve Yunanistan’ın buna tam destek verdiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin ederek göreve başlamasından sonra ilk kez Washington’a gelen Bakoyanni, Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda “21’inci yüzyılda ortak güvenlik; yeni köprüler inşa etmek” konulu konuşma yaptı.
Bakoyanni, konuşmasında, “Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin kilit önemde olduğunu düşünüyoruz. Yunanistan, buna tam destek veriyor ve geçmiş yıllarda da bu desteğini ispatladı” dedi. AB üyelik yoluna giren ülkelerin tamamının aynı şartlara tabi tutulduğunu belirten Bakoyanni, Yunanistan’ın da gerekli şartları karşılama sürecinden geçtiğini, bu çerçevede Türkiye’ye üyelik için verilen desteğin de belli şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu kaydetti. Bakoyanni, “Verdiği sözleri ve yükümlülükleri yerine getirmek Türkiye’ye bağlı. Reform sürecinde Türkiye belli adımlar attı. Uzun zamandır bekleyen, ceza yasasının 301. maddesi konusunda olduğu gibi. Ancak daha yapılması gereken çok şey bulunuyor” diye konuştu.
Dora Bakoyanni, bir dizi konunun cevaplandırılması gerektiğini belirtirken, bunlar arasında “demokratik sistemin olgunlaştırılması, azınlık haklarına saygı, din özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü” saydı.
İyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk kurallarına uygunluğun da aynı şekilde büyük önem taşıdığını söyleyen Bakoyanni, “Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğuna şüphe yok. Ancak bu yolu aşmaya değeceği çok açık. Türkiye’nin üyeliği, hem Türkiye hem de Avrupa’nın faydalanacağı bir şey olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, Kıbrıs meselesiyle bağlantılı olduğunu da savunan Bakoyanni, adada kalıcı ve adil bir çözüm için 2008’de BM gözetiminde başlatılan çabaları memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Bakoyanni, iki toplumun yan yana yaşayabileceği şekilde adanın birleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
|