"Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Tasavvuf Korosu’na yoğun ilgi

DEVLET Bakanı Mehmet Said Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının, Tasavvuf Müziği için açtığı kursu 2 yılda 47’si erkek, 21’i de kadın toplam 68 kişinin başarıyla tamamladığını belirterek, ‘’Koromuz, zaman zaman yaptığı programlarla büyük takdir toplamıştır’’ dedi.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik’in yazılı soru önergesini, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun bilgi notuyla cevaplandıran Yazıcıoğlu, kültür ve san'atın; birey için maddî varlığından öte insanî hasletlerinin öne çıkması, beşeri ilişkilerinde asgarî nezaketin, adabı muaşeretin yerleşmesi, toplum için de şehirliliğin, hoşgörünün, karşılıklı sevgi ve saygı içinde bir arada yaşama kültürünün güçlenmesi anlamını taşıdığını belirtti.

Yazıcıoğlu, kültür ve san'atın, İslâm medeniyetinin ayrılmaz parçası, şehir dindarlığının adeta kurucu unsuru ve olgunluk meyvesi olduğunu ifade ederek, ‘’Kültür ve san'atı önemsemeyen, temel insanî haslet ve özelliklere yabancılaşan bir din ve dindarlık algısı, katı doktrinler, yargılayıcı tavırlar, özü yitiren şekiller ve anlamayı dışlayan önyargılar arasında sıkışıp kalır’’ dedi. Kur'ân'ın, salâ, kamet ve ezanın okunmasından mevlitlere, ilâhî ve ayinlere kadar çok geniş bir alanda bugün sahip olunan yüklü dinî mûsikî mirasın, Hazreti Muhammed’in teşvikleriyle başlayan ve san'at erbabının elinde giderek gelişen ve çeşitlenen zorlu ve uzun soluklu bir çabanın ürünü olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

‘’Günümüzde bu zengin mirası korumak, geliştirmek ve ondan yararlanmak sadece belirli kurumları değil, hepimizi belli ölçüde ilgilendiren bir sorumluluktur. Daha da önemlisi, toplumda bu yönde ortak bilinç oluşturmaya bugün büyük bir ihtiyaç vardır. Diyanet İşleri Başkanlığının bütün dallarıyla san'at ve kültür faaliyetlerine ilkesel olarak hep olumlu bakması ve teşvik edici olması, özelde de dinî mûsikî faaliyetlerine destek vermesi ve kapı aralaması böyle bir anlam taşımaktadır. Başkanlığın giderek güçlenen bu çizgisi sınırlı bazı kesimler hariç toplumun kahir ekseriyetince takdirle izlenmekte ve saygıyla karşılanmaktadır.’’

KURSU, 68 KİŞİ

TAMAMLADI

Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının, mûsikînin sadece dinî değil, insanî bütün duygu ve düşüncelerin adeta evrensel dili ve en etkili ifadesi olduğunun farkında olduğunu belirterek, ‘’Başkanlığımız, 2006-2007 eğitim yılında erkek ve bayan personelden mûsikîye ilgi duyan ve bu alanda yeteneği bulunanlar için sınav açmış, sınavda başarılı olan personeli bu alanın uzmanlarının verdiği 7 aylık bir kursa almış, aynı kurs 2007-2008 eğitim yılında da açılmış ve 2 yılda 47 erkek, 21 bayan personelimiz bu kursları tamamlamıştır’’ dedi. Erkek kursiyerlerin tamamına yakınının din görevlisi, bayan kursiyerlerin de Kur'ân kursu öğreticisi olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

‘’Kursa devam edip, dinî mûsikî, makam, usul, nazariyat, uygulama, şan, nota eğitimlerini alan ve kursu başarı ile tamamlayan kursiyerler görev yerlerine dönmüşler, her biri bulunduğu şehir ve bölgede din görevlilerine benzeri bir eğitim vererek cami içi ve dışı din hizmetlerinin faaliyetine ve toplumda san'at ve dinî mûsikî zevkinin yerleşmesine önemli katkı sağlamışlardır. Kurs eğitiminin belli bir safhasından sonra kursiyerlerin bir kısmıyla ‘Tasavvuf Mûsikîsi Korosu’ oluşturulmuş ve bu koro dinî gün ve gecelerde, Başkanlığımız merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtınca organize edilen toplantılarda, Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Kutlu Doğum Haftası ile hac ve umre irşat programlarında televizyon kanallarında zaman zaman programlar yapmış, büyük bir takdir toplamıştır. Aynı dinî mûsikî kursunu tamamlayan bayan görevlilerden de ‘Bayanlar Tasavvuf Mûsikîsi Korosu’ oluşturmuş ve bu koro da benzeri faaliyetlerde bulunmuştur.’’

22.02.2009


 

Kubbealtı Lûgatı’na Elginkan Vakfı’ndan ödül

KUBBEALTI Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 2005’te yayımlanan Misalli Büyük Türkçe Sözlük (Kubbealtı Lûgatı)’ün müellifi edebiyatçı İlhan Ayverdi’ye bir ödül de Elginkan Vakfı’ndan geldi.

İlhan Ayverdi’ye “Türk kültürüne katkılarından dolayı” Elginkan Vakfı tarafından “Türk Kültürü ve Teknoloji Ödülü” lâyık görüldü. Ödül töreni İstanbul Teknik üniversitesi Ayağasa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde, 19 Şubat akşamı yapıldı. “Türk Kültürü ve Teknoloji Ödülleri” Ayverdi’nin yanı sıra “Türk Kültürü” kategorisinde Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç’e ve Prof. Dr. Bülent Sankur’a da verildi. Ayrıca teknoloji kategorisinde ödüller dağıtıldı. Törende yapılan konuşmaların ardından İTÜ TMDK Orkestrası, Şef Oğuzhan Balcı yönetiminde bir konser verdi. Kubbealtı Lugatı’nın yazarı ve vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı İlhan Ayverdi rahatsızlığı dolayısıyla törene katılamadı. Ödülü Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Sinan Uluant aldı.

22.02.2009


 

Gençler Risale okudu

EMEK Yeni Asya okuyucularından yapmış olduğu Adana Okuma programında 17 genç Risâle-i Nur’ları okudular ve okumuş oldukları eserlerden müzakareler yaptılar.

Sekiz gün süren programda okumaların dışında geziler, ezberler, spor faaliyetleri, bilgi yarışmaları gibi bir çok sosyal faaliyetler düzenlendi. Tarsus’ta Hz. Danyal'ın (as) makamı ve Ashab-ı Kehf Mağarası ziyaret edildi. Yapılan program hakkında katılımcılardan Recep Yılmaz “Böyle organizeler bizlerin ilim haznesini genişletiyor. Okumuş olduğum kitaplar beni çok etkiledi. Artık namazlarımı kaçırmayacağım” dedi. Abdullah Genç ise şunları dile getirdi: “Bizi Adana’da yalnız bırakmayan ağabeylerimize teşekkürlerimizi sunuyor programa katılan arkadaşları tebrik ediyoruz.”

22.02.2009


 

Günay’dan, Gazanfer Özcan açıklaması

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosuna ‘’Bakanlığın sahip çıkmadığı, ilgilenmediği şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı’’ belirtildi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi: ‘’Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosuna Kültür ve Turizm Bakanlığının sahip çıkmadığı, ilgilenmediği şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik’ çerçevesinde 2005/2006 san'at sezonunda Bakanlığımıza vergi borçlarının ödendiği veya tecil edildiğini kanıtlayan belge sunamadığı için başvuru yapamamıştır. Söz konusu tiyatro, geri kalan sanat sezonlarında ise bakanlığımızca verilen destekten yararlanmıştır. 2006 yılında söz konusu yönetmelikte yer alan, vergi borcu olan san'atçılara ödeme yapılmasını engelleyen madde Bakanlığımızca değiştirilmiştir.’’

22.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır