Gazze’de taş üstünde taş koymayan, binlerce insanın ölmesine ve yaralanmasına yol açan İsrail vahşetinin bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkıyor:
Bölgedeki Filistinlilerin yüzde 89’u, hiçbir insanî yardım alamadı
Çocukların yüzde 95’i, çok büyük korku yaşadı
Yüzde 62’sinde yataklarını ıslatma,
Yüzde 64’ünde yaygın zayıflık,
Yüzde 73’ünde sinir bozukluğu,
Yüzde 61’inde saldırganlıkta artış,
Yüzde 87’sinde uykusuzluk,
lYüzde 57’sinde başağrısı
görüldüğü ortaya çıktı.
Care International adlı insanî yardım ajansı tarafından yapılan bir ankete cevap verenlerden yüzde 89’u, bölgede İsrail’in ‘’Dökme Kurşun’’ adlı operasyonunun başlatıldığı 27 Aralık’tan bu yana hiçbir insanî yardım almadıklarını söylediler. Care International’a göre bu, Gazze’de daha çok yardıma ve yardım personeline ihtiyaç olduğunun, ayrıca insanî yardım maddelerinin, inşaat malzemesinin ve ticarî malların girişine imkân sağlamak için sınırların tamamen açılması gerektiğinin açık bir göstergesi.
Araştırma çerçevesinde, Gazzeliler’e insanî ihtiyaçlarıyla ilgili sorular yöneltildi, elektrik, su ve kanalizasyon sistemleriyle ilgili durum, nakit, gıda ve ilâç darboğazı, savaşın çocuklar üzerindeki psikolojik etkisi, komşularında veya akrabalarında yaşayan, yerlerinden olmuş insanların durumları soruldu.
17-19 Ocak tarihleri arasında telefon görüşmesi yoluyla yapılan araştırmada, 18 yaş ve üzerindeki 525 kişiyle konuşuldu. Care International’ın, Alpha International adlı araştırma şirketiyle birlikte yaptığı ankete göre, cevap verenlerin yüzde 89’u, hiçbir insanî yardım alamadıklarını bildirdiler. Cevap veren ailelerin yüzde 95’i, çocukların çok büyük korku yaşadıklarını belirtirlerken, çocukların yarısından fazlasında (yüzde 62) yataklarını ıslatma, yüzde 64’ünde yaygın zayıflık, yüzde 73’ünde sinir bozukluğu, yüzde 61’inde saldırganlıkta artış, yüzde 87’sinde uykusuzluk, yüzde 79’unda kâbus, yüzde 57’sinde ise başağrısı görüldüğü ortaya çıktı. Ailelerin yüzde 56’sı, evlerinden olanları ağırladıklarını belirtirlerken, bunların yüzde 76’sı genellikle akrabaları, arkadaşları veya komşularından 1 ila 20 kişiyi barındırdıklarını söylediler. Ailelerin yüzde 42’sinin evlerinden olma sebebi ise evlerinin tamamen yıkılması veya hasar görmesi olduğu belirlendi.
Ankete katılanların yüzde 56’sı, antibiyotik, ateş düşürücü ilâç, şeker ve kalple yüksek tansiyon gibi hastalıklara karşı temel ilâçlara ulaşmada sorun yaşadıklarını dile getirdiler. Gazze’de ankete görüş belirten ailelerin yüzde 32’si, suyu en önemli ihtiyaç maddesi olarak belirtirlerken, yüzde 71 oranındaki çoğunluk, içme suyuna fiyatların çok yükselmesi, su tankerlerinin gelmemesi, su şebekesinin hasar görmesi ve benzeri sebeplerle erişemediklerinden yakındılar. Yüzde 47 oranındaki bir grup da mahallerinde çöp toplanmadığını, yüzde 67’si çöplerini sokağa attıklarını ve bunun da sağlıktaki riskleri arttırdığını belirttiler. Gazze Şeridi’nin uzun süredir en büyük sorunları arasında yer alan elektrik konusunda da kimi bölgelerde bu hafta içinde tamir çalışmalarının yapılmasına karşın, ailelerin yüzde 86’sı her zaman veya genellikle elektrik yokluğu çektiklerini ifade ettiler. Gazze / aa
|