AhIska Türklerinin vatanlarından sürgün edilmesinin 64. yılı sebebiyle New York’ta Türkevinde “Ahıska Türkleri ve Sorunları” konulu bir toplantı düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği USA tarafından, Amerika Türk Koalisyonu’nun (TCA) katkılarıyla düzenlenen programda, uzmanlar konuyu tartıştı.
İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği USA’in Başkanı Mehveş Sönmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının ABD’ye gelen Ahıska Türklerine “hoş geldiniz” demek, onlarla ilgili daha iyi bilgi edinmek ve onlara ABD’de yardımcı olmak olduğunu söyledi. New York’un eski Kongre üyesi ve TCA Kamu İşleri Danışmanı George Hochbrueckner de göçmenler tarafından kurulan ABD’nin bugün hâlâ pek çok insana kurtuluş umudu veren bir ülke olduğunu ifade etti. Indiana Üniversitesi Yakın Doğu Dil ve Kültürleri Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Çiğdem Balım Harding de yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin geçmişten günümüze yaşadıklarını, çektikleri büyük sıkıntıları anlattı.
Ahıska Türklerinin sözlü olarak Türkçe’yi korumalarının olağanüstü bir durum olduğunu ifade eden Harding, yazı dili olmadan sözlü olarak Türkçe’nin bu derece iyi korunmasının dünyada örneklerinin çok az olduğunu vurguladı. Stalin’in 1944 yılında Ahıska Türklerini sürgüne gönderdiğini, Ahıska Türklerinden sağ kalanlarının SSCB’nin Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan topraklarına dağıldıklarını ve oralarda yaşadıklarını anlatan Harding, Ahıska Türklerinin her zaman “topraksız ve isimsiz” addedildiklerini ve hor görüldüklerini anlattı.
|