Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın, önceki gün Atina’daki resmi temaslarını tamamladıktan sonra yaptığı Batı Trakya ziyareti Yunan basınında geniş yer buldu. Yunan basın-yayın organları, “Babacan’ın Batı Trakya ziyaretinde Türk Azınlık üyelerini haklarını tüm yasal olanaklar ile talep etmeye ve bunlar çiğnendiği takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya teşvik ettiğini” kaydettiler.
Basın-yayın organları, Babacan’ın söz konusu yaklaşımının Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşmaya varılan 5 yeni güven arttırıcı önleme ‘’gölge düşürdüğü’’ görüşünü savundular.
Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, “Babacan’ın, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’i ziyaretinden birkaç saat sonra ve güven arttırıcı önlemlerin benimsenmiş olmasının yankısı henüz devam ederken, Trakya’da Azınlık üyelerine haklarını talep etmeleri teşvikinde bulunmasının ortama gölge düşürdüğünü” yazdı. Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Babacan’ın söz konusu beyanlarının, Karamanlis’in Ankara ziyareti konusunda kaygı yarattığını” öne sürdü.
Kathimerini, “Dışişleri Bakanlığının, Babacan’ın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’ye Yunanistan’dafaaliyet gösteren ve PKK ile işbirliği yapmakta olan Kürt örgütlerinin listesini verip vermediği konusuna da açıklık getirdiğini, konunun terör ile mücadele çerçevesinde, iki ülke arasında imzalanan anlaşma gereğince yalnızca teknik düzeyde ele alındığını” yazdı.
To Vima gazetesi, “Yunanistan ziyaretini Trakya’da noktalayan Babacan’ın, bölgeye özel ziyaretinde, Azınlık mensuplarına tereddütsüz haklarını talep etme çağrısında bulunduğunu” kaydederken, Dışişleri Bakanının bu çağrısını ‘’tahrik edici’’ olarak niteledi.
Apoyevmatini gazetesi, “Babacan’ın Atina ziyaretindeki Avrupalı profilini Gümülcine’de bir tarafa bırakarak Türk politikasının diğer yüzünü gösterdiği” yorumunu yaptı. Gazete, “Azınlık mensuplarına Türk olarak hitap eden Babacan’ın, kapatılan Gümülcine Türk Gençlik Derneğini de ziyaret ettiğini, halbuki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2004 baharında bölgeye gerçekleştirdiği özel ziyarette söz konusu derneği ziyaretten kaçındığını” öne sürdü.
Elefteros Tipos gazetesi ise “Dışişleri Bakanının, Azınlık üyelerine hitabında ‘Türk’sünüz. Yüksek sesle söyleyin’ ifadesini kullandığını ve bu çerçevede Yunan devletine karşı itaatsizlik mesajı verdiğini” savundu.
|