Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçiliyor. Merkezi Yönetim Bütçesindeki sağlık harcamalarından 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak önlem paketi, büyük ölçüde şekillendi.
Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulamasının, ameliyatlar dışındaki tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Aynı şekilde ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilmesi benimsendi. Ayakta tedavilerde farklı fiyat uygulamalarıyla karşı karşıya kalındığını belirten bir üst düzey yetkili, ‘’Ayakta tedavilerde muayene ücreti var, tetkik, tahlil ve görüntü ücretleri var. Günümüzde, aynı rahatsızlık için sağlık kurumuna giden 2 kişi için, farklı tutarlarda 2 ayrı fatura düzenleniyor’’ diye konuştu.
Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, ‘’global bütçelemeye’’ geçilmesi konusu da gündeme geldi. Bürokratların üzerinde uzlaştığı yeni bütçeleme sisteminde, Sağlık Bakanlığı’na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis edilecek. Global bütçelemede, her ayın sağlık ödemesi, baştan ortaya konacak ve Maliye Bakanlığı, O tutardaki ödeneği serbest bırakacak.
Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Bu arada tasarruf tedbirleri çerçevesinde ilaçla ilgili yeni düzenlemeler de devreye girecek. Pahalı ilaç almayı tercih eden SSK’lılara fark ödemesi getiren Tebliğin ardından, yayımlanacak yeni düzenlemelerle ilaç kullanımında israf ve suistimallere neden olan çeşitli uygulamaların da önüne geçilecek.
|