AB Dönem Başkanı Avusturya’nın başbakanı Wolfgang Schüssel, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margot Walström, farklı dinlere mensup dinî liderleri Brüksel’de ağırlıyor. Toplantı öncesi açıklama yapan AB yetkilileri, “Bu görüşmelerimiz özgürlüğü, çeşitliliği barındırmak içindir. Amacımız Avrupa’daki sorunlara ortak çözüm bulmak” dediler.
Toplantı öncesi açıklama yapan AB yetkilileri, yapılan toplantıda amacın özgürce görüşmek olduğunu söylediler. Diğerleri hakkında diğerleri olmadan görüşmenin çok da mümkün olmadığını vurgulayan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Konuşmamız, özgürlüğü, çeşitliliği barındırmak içindir” dedi. Farklılıkların bir arada yaşayabilmesi için saygının önemli olduğunu vurgulayan Barroso “Toplumlarımızda olup bitenlere yabancı değiliz” diye konuştu.
ANF’nin haberine göre dini liderlerle bir araya gelme fikrinin yılbaşından kısa bir süre sonra komisyon ile yapılan kısa toplantı sırasında gündeme geldiğini hatırlatan AB Dönem Başkanı Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel de, bu görüşmedeki amacı, “Avrupa’daki sorunlara ortak çözüm bulmak” şeklinde açıkladı. Farklılıkların ortak yaşayabilmesinin, ortak pazar ve ekonomik birlikten öte bir durum olduğunu da belirten Schüssel, “Biz bu temeli en geniş bir şekilde ele almayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantının bir başlangıç olduğunu vurgulayan Schüssel, düzenli bir görüş alış verişinin olmasını umut ettiklerini sözlerine ekledi. Yapıcı, modern bir dünya için böylesi görüş alış verişlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Schüssel, “Avrupa dışındakilerin ihtiyaçlarını da anlamak gerekiyor” dedi.
Toplantıya, Anjelik Kilisesi’ni temsilen Richard Chartres, Budist temsilci olarak Dalai Lama, Müslüman topluluk adına Anas Schakfeh, İmam Abdulcelil Sacid, Ayetullah Seyid Abbas Ghaemmaghami, Yahudi topluluğu adına şef haham Joseph Sitruk, Şef haham Albert Guigui, Şef haham Reme Gutman, Ortodoks Kilisesi adına Piskopos Fransa Emmanuel’i, Piskopos Athanasios of Achaia, Evanjelik kilise adına Piskopos Wolfgang Huber, Jean Arnold de Clermont, Katolikler adına da Dom Jose da Cruz Policarpo, Christoph Kardinal Schönborn, Adrianous H. Van Luyn katıldı.
|
Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyindeki iki banliyöde önceki gece çıkan olaylarda 4 polis yaralandı, 10 kadar araç yakıldı ve 5 kişi gözaltına alındı.
Polis, geçen güz çıkan ve günlerce süren şiddet olaylarının merkezi Montfermeil ve Clichy-sous-Bois banliyö kentlerindeki olaylar sırasında gençlerin bir karakola taşlarla saldırdıklarını, bazı polis araçlarını ateşe verdiklerini belirtti. Bölgeye takviye polis kuvvetleri ve helikopter gönderildiği kaydedildi. Montfermeil’da Pazartesi gecesi de güvenlik güçleriyle 100 kadar genç arasında gerginlik yaşanmıştı.
|
Son dönemlerde İslam’a karşı savaş açtığını ulu orta açıklayan ünlü İtalyan kadın yazar Oriana Fallaci, “Eğer Leonardo Da Vincilerin, Raffaelloların, Giottoların sanat kenti Floransa’ya cami dikilirse kendi ellerimle havaya uçururum” dedi. Fallaci’nin bu açıklaması tepkiyle karşılandı.
Hürriyet’ten Reha Erus’un haberine göre Amerikan New Yorker dergisine konuşan Fallaci, İslâmı yeni Nazi dehşetine benzeterek “Ben Müslüman ülkelerde haç takamıyorum, onlar benim ülkemde istedikleri gibi hareket edip bizleri tehdit bile edebiliyorlar. Bunun nedeni ise başımızdakiler. Prodi ve Berlusconi gibi şapşallar bunun için benim oyumu alamadılar” dedi. Fallaci, görüşlerini şöyle sürdürdü: “Floransa’da benim evime yakın bir yerde İslam Kültür Derneği adı altında cami de inşa edilecekmiş. Ben Da Vincilerin, Raffaelloların, Mikelanjların, Giottoların muhteşem eserleri arasında 24 metrelik bir minareyi görmek istemiyorum. İlk işim bomba koyarak kendi ellerimle havaya uçurmak olacaktır.”
Türkiye’nin AB’ye üyeliğine de şiddetle karşı çıkan Fallaci İslâmın Türkiye eliyle Avrupa’yı istila edeceğini ve yakın bir gelecekte kıtada Avrupalı kalmayacağını da öne sürmüştü.
|
Irak’ın değişik yerlerinde, üzerlerinde işkence izlerine rastlanan ve başlarından vurulmuş en az 40 ceset bulundu. Irak İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, cesetlerden 16’sı Bağdat’ın dış semtlerinden Baladiyat’ta, 5’i ise Hüseniye’de bulundu.
Hüseniye’de Salı günü meydana gelen bomba yüklü otomobil patlamasında 22 kişi ölmüştü. Cesetlerden 4’ü Bağdat’taki Sadr Semti’nde, parçalanmış 3 cesedin Muqdadiya’da, 12 cesedin ise Bağdat civarında bulunduğu bildirildi. Cesetlerin hepsinin ellerinin bağlı olduğu ve işkence izlerine rastlandığı kaydedildi.
|