Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ameliyathaneler risk taşıyor

Türkiye’deki ameliyathane personelinin yarıdan fazlasının çalışma şartları hakkında eğitim almadığını söyleyen Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Dramalı, ameliyathanelerin de personel ve hasta güvenliği açısından risk taşıdığını vurguladı.

Ameliyathanelerin, ameliyat sırasında enfeksiyon riskini en aza indirmek, hem hastaya hem de cerrahi ekibe güvenli çevre sağlamak için tasarlanmış ortamlar olduğunu belirten Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Dramalı, yaptıkları araştırma sonucunda Türkiye’deki hastahanelerde enfeksiyon riskinin yüksek olduğunun belirlendiğini söyledi.

MERKEZİ STERİLİZASYONSUZ

AMELİYATHANELER VAR

“Türkiye’de Ameliyathanelerin Mevcut Durumları ve Uygulamalarının İncelenmesi” adıyla bir araştırma yaptıklarını ve araştırmaya 81 il ve ilçelerdeki 468 resmî hastahanenin dahil edildiğini ifade eden Dramalı, “Hastahanelerin yüzde 84.6’sında merkezi ameliyathane bulunduğunu, ancak bunların sadece yüzde 34.7’sinde merkezi sterilizasyon ünitesinin yer aldığını saptadık” dedi. Ameliyathane havalandırmasında mutlaka kullanılması gereken “Hepa Filtrasyonu”nun hastahanelerin sadece yüzde 13.6’sında bulunduğunu belirten Dramalı, ameliyathanelerde splitklima kullanıldığını, bunun ise enfeksiyona sebep olduğunu vurguladı.

“Araştırmada dikkatimizi çeken, hasta ve personelin sağlığı açısından son derece riskli olan anestezi gazlarının yüzde 73.2’sinin havalandırma sisteminden uzaklaştırıldığı, yüzde 19.9’unun ise serbest bırakıldığıdır” diyen Dramalı, araştırmada, çalışan personelin yüzde 38’inin hamilelik süresince geri hizmete alınmadığı, anjio/skopi odalarının yüzde 58.1’inde radyasyon ölçerinin bulunmadığı ve bu odaların yüzde 40.4’ünde koruyucu olmadığının belirlendiğini de aktardı.

PERSONEL BİLİNÇLİ DEĞİL

Ameliyathane personelinin ise riskler konusunda yeterince bilinçli olmadığını ifade eden Dramalı, personelin yüzde 54.6’sının ameliyathanede çalışma koşulları, hastalar ve kendilerinin karşılaştığı riskler, korunma yöntemleri hakkında hizmet içi eğitim almadığının tespit edildiğini söyledi. Dramalı, “Hepatit riskine karşı personelin yüzde 53.3’ünün aşı yaptırdığını saptadık” dedi.

Araştırma sonunda, ameliyathanelerin personel ve hasta güvenliği açısından risk taşıdığı ve gerekli koruyucu önlemlerin alınmadığının belirlendiğini ifade eden Dramalı, “Ameliyathane koşullarının istenilen düzeye getirilmesi için gerekli eğitim programlarının düzenlenmesi, standardizasyonun sağlanması gerekliliği ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.

/ İZMİR

30.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülülerin insan hakları çiğneniyor

  Gül: Türkiye oyuna gelmeyecek

  AB: Reformlarda ilerleme yok

  Borrell: Türkiye ile müzakereler sürdürülmeli

  Erdoğan: Paradan altı sıfır atılması en büyük devrimlerden biri

  Gazi maaşlarına zam geliyor

  Yağışlı hava geliyor

  Doğu ve Güneydoğu sele kapıldı

  Tehlikeli madde taşımaya yeni yönetmelik

  Uzun tatilin ardından yoğun mesai

  Kur’ân-ı Kerim CD’si dağıtılacak

  Ameliyathaneler risk taşıyor

  Cumhuriyetin 83. yıldönümü törenlerle kutlandı

  Depreme ciddî bakıyoruz

  Deniz suyu 50 metre yükseldi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004