Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ), 28 Şubat’ın 22. yıl dönümü dolayısıyla “28 Şubat Darbesi ve Türkiye” paneli düzenlendi.
Panelin açılışında konuşan BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Zeki Argunhan, “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat darbesinin etkisinin sosyal, siyasal ve inanç tarihi açısından derinden hissedildiğini belirtti. Süre açısından yanılmış olsalar da sürecin etkisini halen yaşadıklarını ifade eden Argunhan, şöyle devam etti; “Türk siyasî tarihinin karanlık sayfalarında yerini alan ‘postmodern darbe’ olarak nitelendirilen 28 Şubat’ın üzerinden tam 22 yıl geçmiş ama halen bu konuları konuşuyoruz. Alışılagelmiş darbelerden farklı olarak 28 Şubat, İslam düşmanı bütün kesimlerin seferber edildiği ve icrasında özellikle sivillerin etkin rol oynadığı bir darbe olarak nitelendirilmektedir. Dönemin çeşitli kuruluşları iş birliğiyle İslami kesime yönelik adeta bir cadı avı başlatılmıştır.”
Dönemin mağdurları hâlâ hapiste
Darbeci zihniyetin dilini kuşanan dönemin medyasının topyekun savaş manşetleri attığını, Ankara’da tanklar yürütüldüğünü, ‘demokrasiye balans ayarı veriliyor’ denilerek seçilmiş hükümetin istifaya zorlandığını anımsatan Argunhan, bu karanlık dönemde tüm kamusal alanda dindarlara yönelik baskı, zulüm ve tecrit uygulandığını aktardı. Milyonlarca kişinin fişlendiğini, başörtülü kızların okullardan uzaklaştırıldığını ve binlerce memurun dindar olduğu için işlerinden atıldığını vurgulayan Argunhan, şunları söyledi; “Gelinen noktada yaşanan kötü günlere sebep olanların yargılanmaları gönüllerimize birazcık su serpmiş olsa da dönemin mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmemiş olması da gönül inciticidir. Sadece dindar oldukları için halen binlerce insan hapislerde yatmaktadır.”
AA