Vefatının 57. yılında Bediüzzaman Said Nursî’yi anma toplantısı Düsseldorf’ta gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sacid Adalı, "Bütün insanların kardeşliğe ihtiyacı var" derken, Dr. Martin Mahmud Kellner de “Dinin temelinde sevgi ve muhabbet vardır” şeklinde konuştu.
Avrupa Nur Cemaati, Düsseldorf’ta buluştu. Vefatının 57. yılında Bediüzzaman Said Nursî’yi anmak için düzenlenen Muhabbet ve Uhuvvet paneli, Düsseldorf’ta Benrath Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Av. Ahmet Danışmaz’ın sunuculuğunda gerçekleşen panelde açılış konuşmasını Yeni Asya Avrupa Umumi Meşveret Genel Sekreteri Mevlüt Kurnaz yaparken, panelde Anayasa Mahkemesi emekli üyesi Prof. Dr. Sacit Adalı ve Osnabrück Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Martin Mahmud Kellner konuştu.
Programa Türkiye, Fransa, Hollanda, İsviçre, Avusturya ve Almanya’nın çeşitli yerlerinden katılım oldu.
“Risale-i Nur’u Gurbete Taşıyanlar” isimli sinevizyon gösterisinin ardından program emekli hoca Mustafa Başkarcı’nın Kur’ân tilâvetiyle başladı.
“Herkesi kendimiz gibi değerli görmek gerekir”
İlk konuşmacı olan Anayasa Mahkemesi emekli üyesi Prof. Dr. Sacit Adalı, “Sizleri tebrik ediyorum. Almanya gibi dünyanın önde gelen ülkelerinde yer edindiniz. Çok hoş bir birlikteliğiniz var bu birlikteliği geliştirmenin çarelerini aramak gerekiyor” diyerek konuşmasına başladı. Bütün insanların kardeşliğe muhtaç olduğuna değinen Prof. Adalı, “Söylenir ki bugüne kadar geçmiş 150 milyar insan var. 150 milyar insanı yaratan varsa bana ne oluyor ki ben hüküm veriyorum, ‘bu akıllı’ ‘bu benden değil” dedi ve konuşmasının devamında, “Hayatı güzelleştirmenin bir yolu ve en önemli yolu herkesi kendimiz gibi değerli görmektir” mesajını verdi.
“Birbirimizi dinlemeye ve sevmeye ihtiyacımız var”
Programın ikinci konuşmacısı olan Osnabrück Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Martin Mahmud Kellner, “İyya Kena’budu âyeti kerimesinden itibaren ‘biz’ insanlar Cenâb-ı Hakk’a duâ ediyoruz. Burada tekil olarak da ifade edilebilirdi: ‘Sana duâ ediyorum’ ve ‘Senden talep ediyorum.’ Ama öyle değil. Senden diliyoruz. Senden talep ediyoruz. Çoğunluk ifadesi kullanılmış. İbadet ederken yalnız başına duruyoruz, ama ibadetin içindeki ifadede ‘biz duâ ediyoruz biz Senden eman istiyoruz” diyerek muhabbet ve uhuvvete dikkat çekti. İslâmda müsbet sevgi ve muhabbetten çokça örnek olduğunu söyleyen Dr. Kellner, “Dinin temelinde müsbet bir sevgi ve muhabbet vardır” dedi. Dr. Kellner konuşmasında sosyal medyayı, telefonu, interneti bir kenara bırakarak karşılıklı olarak birbirimizi dinlemeye ve sevmeye ihtiyacımızın olduğuna değindi.
(Dr. Martin Mahmud Kellner’ın konuşması Ali Badak tarafından Türkçe’ye çevrildi.)
Dr. Martin Mahmud Kellner 1971 yılında Avusturya’nın Bad Ishl şehrinde doğmuştur. Üniversitede kültürel ve sosyal antropoloji bölümünü Türk çalışmaları, psikoloji ve sosyoloji dersleri eşliğinde bitirdikten sonra Şam’a Arapça dersi görmeye gitmiştir. Şam’da Ma’had al-Fath üniversitesinde Akideh, Fıkıh, Usül, Tecvid, Ahlâk ve başka dersler gördükten sonra üniversitede öğretim üyeliğine başlamış. Şu anda Almanya’da Osnabrück Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Muhabbet ve Uhuvvet sempozyumu sürerken Yeni Asya Neşriyat kitapları, satış standında yer aldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu Sanat Yönetmen Yardımcısı Bahri Güngördü’nün çalıştırdığı, Köln’ü temsilen Sebahattin Ünal diğer gençlerden oluşan grubun müzik dinletisiyle de program sona erdi.
Haber: Mustafa Sait Önal / Düsseldorf