"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

666 günlük süreç bu kitapta...

01 Şubat 2016, Pazartesi 09:50
Risale-i Nur Külliyatının basımına 2014’ün Nisan ayından itibaren Kültür Bakanlığınca uygulanan keyfî bandrol engeli ve ardından torba kanuna tıkılan bir madde ile getirilen devlet tekeline karşı Yeni Asya başından beri kararlı bir mücadele verdi.

Bu samimi ve kararlı mücadelenin neticesinde Kur'an-ı Hakim'in hakikatli ve nurlu bir tefsiri olan Risale-i Nur olması gerektiği gibi özgürlüğüne kavuştu.

...Ve Risale-i Nur nihayet özgür

Risale-i Nur basımında iki yıla yakındır devam eden keyfî bandrol engeli kalktı.

Devlet tekeli düzenlemesinin AYM'de, yetkiyi Diyanet'e veren kararnamenin de Danıştay'da iptalinden sonra başlayan süreçte Kültür Bakanlığı, yasal vârislerin muvafakatnamesini getiren bütün yayınevlerine Risale basımı için bandrol vermeye başladı .

Devlet tekeline karşı Yeni Asya'nın başından beri verdiği kararlı mücadelenin belgeleri, Yeni Asya gazetesi ve neşriyatının süreç boyunca yaptığı yayınlar. Ancak şimdiye kadar bunların derli toplu halde bir araya getirildiği bir doküman olmamıştı. İşte Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan “Risale-i Nur Kur’ân’ın Malıdır, Tekelleştirilemez” isimli kitap bu manaya matuf olmak üzere Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz tarafından hazırlanmış bir eser.

Kitap 7 bölümden oluşuyor:

1- Risale-i Nur ve Diyanet.

2- Risale-i Nur ve devlet.

3- Bandrol: Koruma mı, müdahale mi?

4- Bandrolden sonra devlet tekeli.

5- Devlet tekeli mahkemelik.

6- Risale-i Nur ümmetin malıdır.

7- Risale-i Nur’a ilişmeyiniz.

Konuyla ilgili olarak başından bugüne yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği kitap, Yeni Asya’nın prensiplere dayalı duruş ve yaklaşımını özlü şekilde yansıtan bir belge niteliğinde aynı zamanda.

Cep boy 138 sayfa olarak hazırlanan kitabı, konuya dair bilgilenmek isteyenlere ya da doğru ve yeterli bilgiye sahip olmayıp kulaktan dolma rivayetlerle eleştiride bulunanlara özellikle okumalarını tavsiye ediyoruz.

Devlet tekeli maddesinin AYM (Anayasa Mahkemesi) tarafından, bu kanuna dayanarak çıkarılan hükümet kararnamesinin ise Danıştay kararıyla iptal edildiği bir aşamada, kitabın Yeni Asya’nın bu mücadeledeki haklılığını belgeleyen bir vesika olarak da ilgiyle okunacağına ve istifadeye vesile olacağına inanıyoruz.

Kitabın arka kapak yazısı ise şöyle:

Bediüzzaman Said Nursî “Hak ve hakikat inhisar altına alınmaz. İman ve Kur’ân nasıl inhisar altına alınabilir?” der. İman-Kur’ân hakikatlerini anlattığı Risale-i Nur Külliyatı için “Kur’ân’ın malı” diyerek, eserlerin neşrini Nur Talebelerinin şahs-ı manevîsine emanet eder.

Ama son dönemde, telifine başlandığı tarihten itibaren tamamen sivil bir ruhla devam etmiş olan Risale-i Nur neşriyatı önce keyfî bandrol yasağıyla engellendi, sonra devlet tekeline alındı.

Yeni Asya, bu haksız uygulamalara karşı hukuk zemininde kararlı bir mücadele verdi. Bunu yaparken, “Eserleri devlet de bassın, ama bunu tekeline almadan ve kimsenin de tekeline vermeden yapsın” dedi.

Elinizdeki kitap bu mücadelenin serencamını anlatırken, tarihe de ibretlik bir kayıt düşüyor.

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Risale-i Nur’a müdahale kalkıncaya kadar mücadelemiz devam edecek

http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/risale-i-nur-a-mudahale-kalkincaya-kadar-mucadelemiz-devam-edecek_365146

666 günde neler yaşandı?

İşte Risale-i Nur'a bandrol engelinin uygulandığı 666 günde yaşananlar...

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/666-gunde-neler-yasandi_382279

Risale-i Nur’un hukuk zaferi

Risale-i Nur serbestçe basılabilecek

Avukatımız Kadir Akbaş’ın Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin yasal varisi Saadet Kaynak Hanımefendi ile birlikte hazırladığı muvakatname ile Risale-i Nurların serbestçe basılabilmesini önü açıldı. Akbaş, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini yasal varisi Saadet Kaynak’ın Risale-i Nurların serbeste neşri için gerekli olan muvakatnameyi imzaladığını söyledi. Risale-i Nurlar üzerinde yapılan sadeleştirme çalışmalarının, Devlet Tekeli sürecini başlattığını hatırlatan Akbaş, bu konuda hassas olan Nur talebelerinin başlattığı girişimin olayı Devlet Tekeli’ne vardırdığını belirterek, “Biz temel olarak Risale-i Nurların serbestçe basılmasının önünde hiçbir hukuki engel olmaması gerektiğini savunduk ve Risalelerin resmî bir kurumun, devletin izin verdiği ölçüde basılabilmesinin Üstadımızın arzusu hilafına olduğu noktasında itirazlarımızı sürekli dile getirdik. Bugün gelinen noktada Risale-i Nurları devlet tekeline FSEK 47. maddede yapılan düzenleme AYM tarafından iptal edildi” dedi.

Sadeleştirmenin önü kesin olarak kapatıldı

Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını çok güzel bir haber olduğunu belirten Akbaş, yakın zamanda iptal kararının açıklanmasını beklediklerini söyledi. İğtal kararının gelmesiyle birlikte, Risale-i Nurların orjinal diliyle aslına uygun olarak serbestçe basılabileceği müjdesini veren Akbaş, yaşanan son gelişmeyi su cümlelerle aktardı: “Bu güne kadar Risale-i Nurlar ancak Kur’ânın malıdır, biz yasal mirasçılara ait  bir hak değildir deyip yayınevleri ile neşir sözleşmesi yapmaktan kaçınan Üstadımızın yeğeni rahmetli Abdülmecid Ünlükul’un  kızı Saadet Kaynak Hanımefendi gelinen noktada, Risale-i Nurların neşrinde bir inkıtaya yol açmaması açısından bir muvakatname verdi. Bu muvafakatname noter tarafından düzenlendi ve ilgili resmi kurumlara ulaştırıldı. Bu muvafakatname ile artık Risale-i Nurların sadeleştirilmesinin önü hukuken kesin olarak kapandı. Hiç kimse sadeleştirilmiş bir eser için bandrol alamayacak!” Saadet Kaynak’ın Risale-i Nurların tahrif edilmesine şiddetle karşı olduğunu belirten Akbaş, hazırlanan muvakatname ile, Risale-i Nurların yalnızca orijinal diline sadık kalan yayınevleri tarafından serbestçe neşredilebileceğini ve Saadet Kaynak’ın Risalelerin Bediüzzaman’a ilham olunan haliyle basılmasını arzu ettiğinden dolayı, muvafakatnameye ‘kesinlikle sadeleştirilmeden, eserlerin orijinal dili’ ifadesini özellikle koyduklarını belirtti.

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/risale-i-nur-un-hukuk-zaferi_373523

Risale-i Nur neşrinde yetkiyi Diyanet'e veren kararname iptal edildi

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/risale-i-nur-nesrinde-yetkiyi-diyanet-e-veren-kararname-iptal-edildi_356968

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 7724
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kardeş

    31.1.2016 17:51:40

    müsbet bir şekilde kanun dairesinde hukuk çerçevesinde kimseyi kırmadan hakaret etmeden yapılan hakksızlığın haklı bir başarısıdır tebrikler nur talebesi böyle olur bu başarı herkese örnek bir davranış olur inşaallah cemaat olmanın nasıl cemaat olunurun cevabı olsa gerek fakat üzüldüğüm bir nokta varki devletle beraber olup hükemetin tarafgir politikası sayesinde sadeştirmeyide bahane edip nurların basımını tek eline almak isteyenlere iyi bir hukuk dersi olmuştur

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı