"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çiçek deyip geçmeyin

25 Temmuz 2018, Çarşamba 02:21
NASA’nın 80’li yılların sonunda yaptığı bir çalışma, bazı yeşil bitkilerin ortamdaki havayı daha kaliteli hale getirdiğini ortaya koyuyor. Bu bitkilerin muhtevasında bulunan uçucu organik bileşenler, hava ile tepkimeye girerek tabiî bir filtreleme sistemi görevi görüyor.

Bitkiler karbondioksit alır ve oksijen verirler; hepimiz bunu ilkokuldan beri biliyoruz. Ancak bazı bitkiler aslında evinizdeki havayı arındırmak gibi daha fazlasını yapabilirler. Toz ve ev kimyasalları gibi toksinler genellikle havada kalabilir. Yani bu bitkiler sadece evinizi dekor alarak daha iyi göstermekle kalmayıp aynı zamanda daha iyi nefes almasını,  toksinleri ve küfleri havadan temizlemekten ötürü inanılmaz derecede faydalar da sağlar. Bu tehlikeli toksinleri havadan soluyarak, bütün sağlığınızı büyük bir riske sokarsınız. Uzay mekiklerinin içindeki havayı daha kaliteli hale getirmek ve astronotların uzun uzay yolculuklarındaki yaşama kalitesini arttırmak için kullanılan bu yöntemi evinizin havasını güzelleştirmek için de kullanabilirsiniz. Sonraki yıllarda Journal of American Society of Horticultural Science’ta yayınlanan ve aynı noktaya parmak basan bu araştırmaya göre soluduğunuz havayı temizleyen bitkilerden bazıları şöyle:

Aloe Vera

Aloe Vera deyince aklımıza hemen cilt bakımı ve nemlendirme özelliği gelir. Ancak kolay büyüyen bir tip skulent olan aloe vera aynı zamanda havayı temizleyen bitkiler sınıfına da giriyor. Çoğunlukla iyileştirici faydaları ile bilinen aloe vera bitkisinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Evlerdeki oksijen seviyelerini arttırmaya yardımcı olduğundan dolayı ‘oksijen bombası’ olarak da anılır. Özellikle havaya karışan deterjan vs gibi maddelerdeki kimyasalları absorbe etme özelliği ile öne çıkan aloe vera, mutfak pencerelerinizin önüne yerleştirmek için ideal bir seçim olabilir.

Barış zambağı 

Sadece süs amaçlı bakmak için değil, bu bitki de formaldehit, benzen, ksilen, trikloretilen ve amonyak havasını atmak için harika bir bitkidir. Haftada bir sulama ile gölge yetiştirilebilen bir bitkidir, bu yüzden bakımı kolaydır. Hayvanlardan uzak tutmanızda yarar vardır.

Örümcek bitkisi (Chlorophytum comosum)

Eğer ev bitkilerinin bakımı konusunda biraz tembelseniz, bu bitki tam sizin evinize göre olabilir. Kuruması ve tamamen ölmesi oldukça zor olan örümcek bitkisi, aynı zamanda ev hayvanları için de son derece güvenli. Karbonmonoksit, formaldehit, solvent gibi zehirli kimyasalları bile filtreleyebilen bu mu’cize bitki her evde kesinlikle edinilmesi gereken bir bitki. Eğer bir saksı örümcek bitkiniz varsa ve bu bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız, kestiğiniz dalları biraz suda beklettikten sonra oluşan filizleri toprağa ekmeniz yeterli olacaktır.

***

Okumak İçin Tıklayınız:

Tefekkür penceresi: Ağaçlardaki sistem hayret uyandırdı...

''Bütün insanlarımızı buraya davet ediyorum''

Bahar dahi bir çiçektir: Bahardaki haşir nümunelerine dikkat lâzımdır...

Risale-i Nur’u okuyan kâinat kitabını okuyabilir

Coğrafyacı gözüyle: Bol tefekkürlü geceler dilerim

Coğrafyacı gözüyle - 1

O dolunay

Tefekkürlük Ağrı Dağı

***

Tefekkür Penceresi...

Allah'ın Müzeyyin ((herşeyi eşsiz sanatıyla süsleyen, güzelleştiren Allah)) ve Cemil ((Sonsuz güzellik sahibi Allah)) isminin tarif edildiği Risale-i Nur'dan bir bölüm;

''...Eğer o yüksek hakikatleri yakından temâşâ etmek istersen, git, fırtınalı bir denizden, zelzeleli bir zeminden sor. “Ne diyorsunuz?” de. Elbette “Yâ Celîl, yâ Celîl, yâ Azîz, yâ Cebbâr“ dediklerini işiteceksin.

Sonra, deniz içinde ve zemin yüzünde merhamet ve şefkatle terbiye edilen küçük hayvanattan ve yavrulardan sor. “Ne diyorsunuz?” de. Elbette “Yâ Cemîl, yâ Cemîl, yâ Rahîm, yâ Rahîm“ diyecekler.

Semâyı dinle. Nasıl "Yâ Celîl-i Zülcemâl" diyor. Ve arza kulak ver. Nasıl "Yâ Cemîl-i Zülcelâl"diyor. Ve hayvanlara dikkat et. Nasıl "Yâ Rahmân, yâ Rezzâk" diyorlar. Bahardan sor. Bak, nasıl "Yâ Hannân, yâ Rahmân, yâ Rahîm, yâ Kerîm, yâ Lâtif, yâ Atûf, ya Musavvir, yâ Münevvir, yâ Muhsin, yâ Müzeyyin" gibi çok esmâyı işiteceksin. Ve insan olan bir insandan sor. Bak, nasıl bütün Esmâ-i Hüsnâyı okuyor ve cephesinde yazılı; sen de dikkat etsen okuyabilirsin. Güya kâinat azîm bir musika-i zikriyedir. En küçük nağme, en gür nağamâta karışmakla, haşmetli bir letâfet veriyor. Ve hâkezâ, kıyas et.'

Sözler, 24. Söz, Birinci Dal - Devamını Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/sozler/#534

***

"Ne kadar güzeldir" deme!

''Dünyayı ve ondaki mahlûkatı mânâ-yı harfiyle ((bir şeyin kendisini değil de, san'atkarını, ustasını, sahibini bilip tanıtan mana)) sev; mânâ-yı ismiyle ((birşeyin bizzat kendisine bakan ve kendisini tanıtan manası))  sevme. "Ne kadar güzel yapılmış" de. "Ne kadar güzeldir" deme. Ve kalbin bâtınına, başka muhabbetlerin girmesine meydan verme. Çünkü, bâtın-ı kalb âyine-i Sameddir ve Ona mahsustur.''

Risale- Nur, Sözler, Otuz İkinci Söz, Üçüncü Mevkıf

Risale-i Nur'dan Sözler isimli eserden 32. Söz'ü okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/sozler/#962

Haber Merkezi

Etiketler: nasa, çiçek, orman, ağaç, tefekkür
Okunma Sayısı: 2445
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı