Kahvaltı sofralarının en gözde tatlarından balın sofraya gelişi de içinde mucizeler barındırıyor. Balın verdiği lezzetin yanı sıra yararları da biliniyor ama onun sofraya gelme hikâyesi tam olarak bilinmiyor.
Kahvaltı sofralarının en gözde tatlarından balın sofraya gelişi de içinde mucizeler barındırıyor. Balın verdiği lezzetin yanı sıra yararları da biliniyor ama onun sofraya gelme hikâyesi tam olarak bilinmiyor. Arıların bal yapabilmek için ne kadar yol katettiği, bir arının ömrü boyunca ne kadar bal ürettiğini ise hemen hemen hiç kimse bilmiyor. Ortalama 7 hafta yaşayan bir bal arısı, ömrü boyunca sadece bir çay kaşığı bal üretiyor.
Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, arıların, dünyanın en başarılı organizasyonlarının birinin içinde, milyonlarca kez kanat çırparak, binlerce çiçeğin polenini ve nektarını toplayarak bal ürettiğini söyledi. Arıların ömrünün 7 hafta olduğunu vurgulayan Sezen, bu süre içerisinde bir arının ancak bir çay kayığı kadar bal ürettiğini dile getirdi.
Arıların bir kilogram bal için dünyanın çevresini altı kez dönmeye eşit ölçüde yol kat ettiğinin altını çizen Sezen, “Arılardaki koku reseptörleri kilometrelerce ötedeki güzel kokulu bir çiçeği bile hemen algılayabiliyor. Çalışkan arılar çiçeğe ulaştığı zaman nektarını içine çekmeye başlıyor ve yolculuk esnasında midesine depoladığı nektarı bala dönüştürüyor. Bunu ise midesindeki eşsiz enzimlerle gerçekleştiriyor. Sonunda tekrar yuvasına, yani kovanına dönen bu muhteşem canlılar, tüm bu uğraş ve kat ettikleri yol sonucunda, ortalama 7 hafta yaşadıkları hayatları boyunca sadece bir damla bal üretebiliyor. Sadece bir çay kaşığının içini dolduracak kadar bal üretmek için milyonlarca kanat çırpıyor, çırpınıyorlar.” diye konuştu.
Anavarza Bal olarak, kendilerinin de bu eşsiz hikayenin ve mucizelerin ustaları bal arılarının kısa ama değerli hayatları boyunca yaptığı bu değerli hazineyi dikkatlere sunmak istediklerini ifade eden Sezen, bir arının ömrü boyunca ürettiği balı minik tüplere doldurduklarını vurguladı.