Lifli yiyeceklerin basur(hemoroid) hastalığına yakalanma orarını düşürdüğü ifade ediliyor.
Uzmanlar, basur hastalığının zirve olduğu ülkelerin aperitif yiyeceklerle beslenen batı toplumlarında daha fazla olduğunu belirtiyor.
Doktorlar, lifli yiyecek yemeye bağlı Afrika ülkelerinde basur ve bağırsak kanseri hastalığının çok düşük seviyelerde olduğunu dile getiriyor. Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, hemoroidten kurtulmanın yolunun lifli yiyeceklerle beslenmeden geçtiğini söyledi. Basur hastalarının kabızlığa yakalanmamaları için beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen Canan, kabız hastaların, gün içinde sıkıntı çekmemek için mutlaka sabahları bir kahve fincanı saf zeytin yağı içmeleri tavsiyesinde bulundu.
Basur hastalarının kabızlık oluşturacak katı yiyeceklerden kaçınmasını tavsiye eden Canan, "Basur hastaları kabız kalmamak için lifli yiyecek yemeli. Bu sebeple sebze ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Günümüz dünyasında basur hastalığı ve bağırsak kanseri hastalığı en fazla Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, ingiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya, Macaristan, Lüksemburg, İsveç, İsviçre, Norveç ve Finlandi'ya gibi ülkelerde görünüyor. Basuru gelişmiş ülkeler hastalığı diyebiliriz. Bunun sebebi de lifli yiyecekler yeme yerine ayaküstü atıştırmaya bağlı katı yiyecek tüketimi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre Afrika ülkelerinde basur ve bağırsak kanseri hastalığı görünmüyor. Avrupa ülkelerinde ise çok yaygın. Basur hastaları lifli yiyeceklerle beslenmek zorunda." diye konuştu.
Buğdayın kepeğinin alınmasına bağlı üretilen ekmeklerde kabızlığı arttırdığına dikkat çeken Canan, kabızlık çeken hastaların kepekli ekmek yemelerini tavsiye etti. Yaşlı basur hastalarının kışın daha dikkatli beslenmesi gerektiğinin altını çizen Canan, yaşlı hastaların sabahları bile beslenmelerini lifli yiyecekle yapmaları önemli olduğunu sözlerine ekledi.