Dünya |
İran’da devrim kolay olmaz |
İNGİLİZ The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, “Bu savaşı kazanmak için semboller yeterli değil” başlıklı yazısında İran’daki gelişmeleri değerlendirdi. 12 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası İran çalkantılı günler yaşıyor. Muhafazakar aday Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı ilan edilen seçimlere reformcu aday Mir Hüseyin Musavi taraftarları hile karıştığını iddia ediyor. Musavi taraftarları bir süredir sokak gösterileri yapıyor. Bu olayları değerlendiren Fisk, “İslâmî devrimleri araba farları yakıp söndürerek deviremezsiniz. Mumlarla da olmaz. Barışçıl gösteriler, Gandi’nin işine yaramış olabilir ancak İran’ın dini lideri birkaç bin göstericiden ve Allahü Ekber seslerinden korkacak değil.” yorumunda bulundu. Devrim Muhafızlarının yaptığı açıklamayı değerlendiren Fisk, “1988’de rejim muhaliflerinin katledilmesini hatırlamayacak kadar genç bile olanlar da dahil herkes bu açıklamanın ne manaya geldiğini bilir.” yorumunda bulundu. İran’daki olaylarla, İsrail’in Filistinlilerin İntifada’sına karşı yaklaşımı arasında paralellik kuran Fisk, “Taş fırlatan göstericiler öldürülüyorsa bu durum onların suçu. Yasaları ihlal ediyorlar ve yabancı güçler hesabına çalışıyorlar. Bu İsrail’in işgal ettiği topraklarda oluyorsa İsrail, bunun arkasında İran ve Suriye olduğunu iddia ediyor. Bu olaylar İran sokaklarında olunca İran rejimi bunun arkasında ABD, İsrail ve İngiltere olduğunu iddia ediyor.” şeklinde yazdı. İran’daki olayları “gerçek bir intifada. Ne kadar umutsuz da olsa.” diye yorumlayan Fisk, “Milyonlarca İranlı, hileli seçimlerle yozlaştırıldığında inandıkları yasaların, üstünlüğünü artık kabul etmiyor.” dedi. Gazete muhabiri Fisk yazısını şöyle bitirdi: “Musavi kazanmak istiyorsa itirazlarını yarım ağızla değil, çok daha tutarlı bir şekilde dile getirebilmeli. Ama, Hamaney sadece gelişmelere tepki vermiyor da daha ince planlar mı yapıyor?”
SEÇİMLER İPTAL EDİLMEYECEK Bu arada İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, 12 Haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptal edilmesini kabul etmedi. İran devlet televizyonunun haberine göre, Konsey seçimlerde büyük usulsüzlük olmadığını da kaydetti.
TAHRAN-LONDRA HATTINDA GERGİNLİK İran, İngiltere Büyükelçisini, iki ülke arasındaki son gelişmeleri ele almak üzere geri çağırma kararı aldı. İran’ın Londra Büyükelçisinin danışmalarda bulunmak üzere geçici olarak çağrılma kararının, Meclis Milli Güvelik ve Dış Politika Komisyonunun dünkü olağanüstü toplantısında alındığı belirtildi. İki ülke ilişkilerinin Büyükelçilik seviyesinden maslahatgüzarlığa düşürülme önerisinin ise toplantıda kabul görmediği kaydedildi. İran, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına ilişkin İngiltere hükümetinin açıklamalarını içişlerine müdahale olarak değerlendirip, bu ülkenin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.
BEYAZ SARAY'DA KINAMA Beyaz Saray, ‘’İran’da halka yönelik şiddet ve adaletsizlikleri’’ kınadı. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen cumartesi günü Tahran yönetimini şiddete ve adaletsizliklere son verilmesini isteyen çağrısını hatırlattığı açıklamasında, şiddetin giderek tırmandığını gördüklerini belirtti. Gibbs, gösterilerin engellenmesi için polisin güç kullanmasının ABD’de öfkeyle karşılandığını, bununla birlikte, Obama tarafından İran ile diplomatik müzakereler yapılması teklifinin hala geçerli olduğunu sözlerine ekledi. Tahran / cihan-aa |
24.06.2009 |