Haberler |
800 bin ton mahsül tarlada kalıyor |
Tahıl ambarı Konya ve Çukurova’da hasat mevsimi başladı. Teknolojik gelişmelere rağmen her hasat mevsiminde 800 bin ton arpa ve buğday tarlada kalıyor. Ürün kaybının ülke ekonomisine maliyeti ise yıllık 352 milyon TL’yi buluyor. Yetkililer, bu yıl buğdayda 20 milyon ton, arpada ise 7 milyon ton rekolte beklendiğini ifade ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl tane kaybının geçen yıla göre artacağı öngörüsünde bulundu. İç Anadolu ve Çukurova’da biçerdöverler buğday ve arpa tarlalarına girdi. Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle Türkiye’de son iki yıldır yaşanan kuraklığın ardından bu yıl hububatta rekoltenin yükseleceğini kaydediyor. Çiftçi, emeğinin karşılığını almak için uğraşırken, arazi yapısının engebeli olması, biçerdöverlerin ayarlarının uygun yapılmaması, biçerdöver operatörlerinin eğitimsiz olması ve erken hasat gibi etkenler hububatta tane kaybını artırıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yaptığı araştırmaya göre; her yıl hasat esnasında yüzde 2 kayıp yaşanıyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl tane kaybının yüzde 3 civarında olacağını ifade ediyor. Tarım sektöründeki kayıpların, hasat, taşıma, depolama ve tüketim aşamalarında meydana geldiğine dikkat çeken Bayraktar, bu kayıpların, bitkisel üretimin dörtte biri seviyesinde olduğunu belirtti. Genel Başkan Bayraktar, ürün kaybı hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkemizde ekili alanların yüzde 70-80’ini hububat tarlaları oluşturuyor. Tüm bu alanın yaklaşık yüzde 70’i kendi yürür biçerdöverlerle hasat edilmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 18-20 milyon ton hububat biçerdöverle hasat edilmektedir. Hasat döneminde önemli oranda kayıp yaşanmaktadır. Bu yılki hasat döneminde buğdaydaki kaybın 600 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Bu kaybın ülke ekonomisine maliyeti 285 milyon TL. Arpa ürününde beklediğimiz 210 bin ton civarında ürün kaybının maliyeti ise 67.2 milyon TL civarında olacaktır.” HUBUBAT KAYBI NASIL ÖNLENEBİLİR? lMakineli hasada uygun tohum tercih edilmeli lUygun çeşit ve miktarda gübre kullanılmalı lUygun sulama yöntemleri seçilmeli l Yabancı otların hasadı engellememesi için kültürel tedbirler veya kimyasal mücadele yapılmalı lArazi tesviyesi yaptırılmalı lTaşıma ve depolama kayıplarını azaltma yönünde hazırlık yapılmalı lBiçim esnasında ürünün başında olmalı ve dane kayıpları sık sık kontrol edilmeli l Biçer döver operatörü arazi şartlarına göre ayar yapmalı |
23.06.2009 |