Anız, verimi düşürüyor |
GÜNEYDOĞU Anadolu Projesinin (GAP) merkezinde yer alan Şanlıurfa’da her yıl hububat hasadının ardından bilinçsizce anız yakılmasının verimli tarım arazilerinin ve tabiatın dengesini bozduğu bildirildi. Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, anız yakmanın toprakta ciddî tahribatlara yol açtığını söyledi. Yöre çiftçisine yıl içerisinde anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunduklarını anlatan Keskin, yakma işleminin toprağın üstündeki 5-10 santimlik verimli tabakaya zarar verdiğini ve ürün rekoltesini düşürdüğünü kaydetti. Bu durumun aynı zamanda tabiatın dengesini bozduğunu ve zararlı mikroorganizmalarla beslenen yararlı böceklerin de hayat alanlarını daralttığını anlatan Keskin, “Bunun yerine modern tarım yöntemlerinden yararlanarak mibzerler yardımıyla toprağı sürmek kaliteyi arttırır.’’ |
21.06.2009 |