"Gerçekten" haber verir 21 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Hayat değil, hizmet hikâyesi

“İşte HayatIm,” ömrünün yaklaşık 50 yılını Risâle-i Nur hizmetine adamış bir dâvâ adamının, Mehmet Kutlular’ın hayatını okuyucularına kendi anlatımıyla sunan bir otobiyografi.

Şahsî hayatın ayrıntılarından çok, Nur hizmetiyle ilgili yönleri ortaya koyan bir çalışma.

Mehmet Kutlular, kamuoyunda, Türk basın tarihinin son 40-50 yılında, başta Yeni Asya olmak üzere Yeni Nesil, Tasvir gibi günlük ve İttihad benzeri haftalık yayınlar ile birlikte anılan, aynı zamanda ilgi ile takip edilen bir isim. Tanınması, elbette sadece adı geçen yayınların imtiyaz sahibi olmasından kaynaklanmıyor. O, çeşitli sosyal faaliyetler vesilesi ile düzenlediği basın toplantıları, TV’lerde dâvet edildiği tartışma programları ve verdiği beyanatlar ile de gündeme geliyor.

1999 Marmara Depreminden sonra yaptığı “Deprem İlâhî ikazdır” açıklaması 28 Şubat sürecini bile etkileyen bir derinlik ve tesir gücüne sahipti. Bu beyan, toplumun farklı katmanlarınca, âdeta cesaret aşısı olarak algılandı. Sonrasında o günkü ceza kanununda yer alan 312. maddeden açılan dâvâ ve gelişen mahkeme süreci demokratikleşme vetiresine güçlü bir destek sağladı.

Bu süreçte Kutlular’ın “Sözlerimin arkasındayım” açıklaması haksızlığa uğrayan farklı kesimlerce bir âlem olarak kabullenildi ve kullanılageldi. Nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kutlular’ı haklı bulan kararı, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkmasına, Nurculuk hizmet ekolünün bir katkısıydı. İlâhî ikaz çağrısı o kadar isabetli idi ki, dünyada meydana gelen benzeri olaylar ardından verilen beyanatlar, iç kamuoyu tarafından bu uyarı ibaresi ile anıldı. Medya, benzeri olayları, manşetlerinde, bu ifade ile görür oldu.

Geniş halk kesimleri ve kamuoyu onu gazetesi, süreli-süresiz yayınları, temsil ettiği diğer kuruluş ve kurumlar aracılığıyla tanıyor zannedilse de, aslında o, bütün bunlara da rengini veren “Nurcu” sıfatı ile öne çıkmaktadır. Hatta bazı kesimler, “Nurcuların liderlerinden” yakıştırması bile yapmaktadır.

Hayatının gayesini “Risâle-i Nur Külliyatının neşri ve müellifi Bediüzzaman’ın tanıtılması” olarak ifade eden Mehmet Kutlular, hatıralarını bu bakış açısı ile kaleme almış.

İstibdat döneminin (1923-1950) son yirmi yılı ile başlayan bu hatıralar, demokratikleşmenin, yarım yamalak da olsa başladığı 1946 seçimlerinden itibaren Türkiye’nin yaşadığı baş döndürücü değişime şahitlik ediyor, siyasal ve sosyal hayatın değişim vetiresinin en önemli kilometre taşlarını Nurculuk açısından yorumluyor.

Bu değişimi derinden etkileyen, zaman zaman yönlendiren, elbette kendi de çeşitli yönlerden belli oranda etkilenen İslâmî hizmet ekolü “Nurculuk”un en ileri safında yer alan Mehmet Kutlular’ın “İşte Hayatım” isimli bu kitabı, aynı zamanda Türk basın-yayın hayatında 40 yıllık bir birikimi de aktarıyor.

İmtiyaz sahipliğini yaptığı Yeni Asya gazetesi ve neşriyatından yetişen onlarca, hatta yüzlerce elemanın, ilerleyen yıllarda sayıları giderek artan “din ve dindara saygılı, dinî değerlere önem veren mevkuteler”in kadro ihtiyacını karşılaması, bu birikimin sadece bir yönüne işaret etmektedir.

Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin kâinata değişmeyecek kadar önemsediği ve ömrünü onun hizmetine adayan sadık talebesi Zübeyir Gündüzalp ile birlikte geçen 11 yıl boyunca Mehmet Kutlular, ondan Nur hizmetinin meslek ve meşrep esaslarına dair incelikleri ders aldı. Diğer Nur hizmetkârı ağabey ve kardeşleriyle birlikte öğrendiklerini hayata geçirerek tam anlamıyla “hizmette fâni oldu.”

Hem talebe yetişmesinde, hem de neşriyat hizmetlerinde ilklere imza atma basiret, kararlılık ve cesaretini gösterdi. Pek çok bedel ödedi, ama neşriyat ve talebe hizmetlerinin yanında Bediüzzaman Hazretlerine ait siyasî ve ictimaî görüşlerin Risâle-i Nur meslek ve meşrep esasları çerçevesinden taşma, o çizgiden çıkarılma gayretlerine karşı, başta Yeni Asya gazetesi olmak üzere diğer yayınlar ve Yeni Asya Vakfı’nın faaliyetleri ile mücadele etti.

Bir dâvâ adamı için canı dahil, gözden çıkaramayacağı şahsî bir değerin bulunmaması sıradan sayılabilir. Ancak ailesi, hele hele çocukları söz konusu olunca çok az dâvâ adamı aynı kararlılığı gösterebilir. Mehmet Kutlular, kızını kurban verme pahasına, bu çok azlar içinde yer almasını bildi.

O hakkı söylemekten çekinmedi, resmî makamlarla başı derde girse bile, sözünün arkasında durabildi; ama müsbet hareket çizgisinden asla ayrılmadı.

Bu eserde sadece çocukluktan itibaren çok hızlı, dağdağalı, fırtına gibi yaşanan Risâle-i Nur dâvâsına adanmış bir hayata şahit olmayacak, zaman zaman o dâvâ adamının iç hesaplaşmalarına da şahitlik edeceksiniz. Bu arada İslâmın hayat düsturlarının pratiğe yansımasını ve Nur hizmetinde esas alınması gereken meslek ve meşrep inceliklerinin hizmet prensipleri halinde şekillenmesini de müşahede edeceksiniz.

Türkiye’nin demokratikleşme serüvenine bir başka cepheden bakış, eserin dikkat çekici bir başka yönüdür. Bu bakış oldukça geniş bir kesimi ilgilendirmektedir. Toplumun sosyal bir gerçekliği olan ve onun imanına, ahlâkına hizmet eden tarikatlar, cemaatler ve hizmet grupları adına değerlendirmeleri ihtiva etmektedir.

Temelinde ise Bediüzzaman Hazretlerinin konu ile ilgili ölçüleri yer alıyor.

“İşte Hayatım” Mehmet Kutlular’ın sohbet üslûbu ile oluşmuş.

Yayınevi, bu üslûbu değiştirmeyi uygun bulmadığı için, çalışmayı sınırlı bir redaksiyon ile yayına hazırlamış.

Nur hizmetini daha yakından tanıma ve Türkiye’nin son elli, elli beş yılını Nurculuk perspektifinden değerlendirme için iki cilt halinde yayınlanması düşünülen “İşte Hayatım” iyi bir fırsat olabilir.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

21.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hayat değil, hizmet hikâyesi

  Tavsiye edilmesi ve okunması gereken bir eser

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır