Dünya |
MÜSLÜMAN AİLEDEN GELİYORUM |
Kur'ân-ı Kerimin söylediği gibi: “Rabbini bil ve her zaman doğruyu söyle.” Ben de burada bunu yapmaya çalışacağım. Doğruyu söyleyeceğim. Ben Hıristiyanım, evet! Ama benim babam, kuşaklarca Müslüman olan bir aileden geliyor. OBAMA’DAN İSLÂM DÜNYASINA SELÂM
ABD Başkanı Barack Obama, Kahire’de, aylardır beklenen konuşmasından önce Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Sultan Hasan Camiini gezdi. Daha sonra Kahire Üniversitesine giden Obama, İslâm dünyası-ABD ilişkilerinde yeni bir başlangıç anlamına gelen ve çok önemli mesajlar içeren konuşmasına ‘Esselâmu aleyküm’ diyerek başlarken, konuşmasını âyet ve hadislerle süsledi.
EZAN SESİYLE UYANIYORDUM
Çocukken Endonezya’da sabahları ezan sesiyle uyanırdm. Bir tarih öğrencisi olarak, medeniyetin İslâma büyük borcu olduğunu biliyorum. ABD İslâmla asla savaşta olmaz. İslâm, Amerika'nın bir parçasıdır.
ÖNYARGILARI YOK ETMEK GÖREVİM
Kuruluşumuzdan bu yana Amerikalı Müslümanlar, ABD’yi zenginleştirmişlerdir. Üç kıtadaki İslâmı tanıdım ben. Bugün ABD Başkanı olarak görev ve sorumluluğumun bir parçası İslâma yönelik negatif önyargıları yok etmektir.
ÖRTÜ YASAĞI EŞİTLİĞE AYKIRI
Müslüman kadına ne giyeceği dikte edilmemeli. Başörtülü kadınların eşit olmadığı fikrine katılmıyorum. Ama eğitim hakkı elinden alınan kişinin eşitlik hakkı da elinden alınmıştır.
Obama’dan İslâma selâm
ABD Başkanı Barack Obama Mısır ziyareti çerçevesinde başşehir Kahire’de, Kahire Üniversitesi oditoryumundan İslam dünyasına seslendi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştükten sonra Kahire Üniversitesinde yaptığı konuşmayla İslâm dünyasına seslenen ABD Başkanı Obama, bir saate yakın süren konuşmasına, ‘Esselamün aleyküm’ diyerek başladı ve mesajında Kur’ân’dan, İncil’den ve Tevrat’tan ayetlere ve Peygamberimiz’den bir hadis-i şerife yer verdi. Kahire’de olmaktan gurur duyduğunu belirten Obama’nın Kahire Üniversitesi’ndeki mesajından satırbaşları şu şekildeydi:
İSLÂM ABD’NİN PARÇASIDIR “İslâm, ABD’nin bir parçasıdır. İslâm’a karşı ön yargılarla savaşmak benim görevim. Kuruluşumuzdan bu yana ABD’li Müslümanlar, ABD’yi zenginleştirmişlerdir. Üç kıtadaki İslâmı tanıdım ben. Ve bu deneyimler, ABD ile İslâm arasıdaki ortaklığın nasıl olması gerektiği konusundaki inancımı daha iyi pekiştirdi. Bugün ABD Başkanı olarak sorumluluğumun bir parçası İslâm’a yönelik negatif önyargıları yok etmek. Aynı Müslümanlar gibi ABD de varolan imajına sığmıyor. Biz bir devrimden doğduk ve herkesin eşit olduğu ideali ile yola çıktık. Biz her kültür tarafından şekillenmiş bir ülkeyiz. Adı Barack Hüseyin Obama olan Afrika kökenli bir ABD’linin başkan olabilmesi üzerine çok konuşuldu. Ama benim hikayem tek değil.”
TÜRKİYE, KADINLARIN LİDER OLDUĞU BİR MÜSLÜMAN ÜLKE Konuşmada Türkiye ile ilgili ifadeler de yer aldı. Obama Türkiye ile ilgili olarak, “Türkiye kadınların ilder olduğu Müslüman ülkelerden. Ankara’nın Medeniyetler İttifakı’ndaki liderliği önemli ve buna destek veriyoruz.” dedi.
BARIŞIN YOLU İKİ DEVLET Obama konuşmasında değindiği diğer konu ise İsrail-Filistin sorunuydu: “Bugün Filistin halkının karşı karşıya olduğu durum kabul edilebilir değildir. Ve ABD, Filistin halkının onurlu bir hayat için duyduğu özleme sırt çevirmeyecektir. İki halk uzlaşmayı imkânsız hâle getiren acı bir tarihle yüzleşmek zorundadır. Bir tarafı suçlamak haksızlık olur. Buradaki tek çözüm, iki halkın da beklentilerinin karşılanmasıdır. Bu da İsrail ve Filistin’in iki devlet olarak barış ve güvelik içinde yaşadığı bir düzenle olur. Bu sonucu, gerekli olan tüm sabırla takip etmeye; bunun peşini bırakmamaya niyetliyim. Bütün tarafların yol haritası çevresinde sorumlulukları açıktır. Filistinliler şiddetten vazgeçmek zorundadır. Uyuyan çocuklara roket atmak, ya da otobüsteki yaşlı kadınlara bomba atmak ne cesaret ne de güç göstergesidir. Bu meşru bir iktidar edinilmesinin de yolu değildir. Filistin otoritesini ve kendini yönetme kapasitesini geliştirmek zorundadır. Hamas’ın da şiddete son vermesi ve İsrail’i tanıması lâzımdır.”
İSRAİL, FİLİSTİN’İN VAR OLMA HAKKINI TANIMALI “İsrail’in de Filiistinlilerin var olma hakkını tanıması lâzım. İsrail’in yerleşim yerleri inşasını durdurmasının vakti gelmiştir. İsrail aynı zamanda, Filistinlilerin yaşayabilmesi ve kendini geliştirmesi için, kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Filistinlilerin günlük hayatındaki ilerlemeler, barış sürecinin bir parçasıdır. Ve İsrail bu adımları atmakla yükümlüdür. Arap-İsrail çatışması, artık Arap toplumlarının kendi sorunlarından uzaklaşmaları içn sebep oluşturmamalıdır. Filistinli annelerin çocuklarını korkusuz büyütebilmesi ve kutsal topraklarda, tıpkı Allah’ın istediği gibi, barış olması için çalışmamız gerekir.”
İRAN BARIŞÇIL NÜKLEER GÜCE SAHİP OLABİLİR ABD’nin nükleer silâhsız bir dünya istediğini altını çizen Obama, İran’ın barışçıl amaçlı nükleer güce sahip olabileceğini söyledi. Obama ayrıca İran’ın artık neyin karşısında olduğunun değil, yarınlar için ne inşa etmek istediğinin kararına varması gerektiğini de sözlerine ekledi.
KADINLARA NE GİYECEĞİ DİKTE EDİLMEMELİ Obama, konuşmasında kadın ve erkeğin eşitliğini vurgulamak için Kur’ân’ın Hucurat suresinden alıntı yaptı ve “Müslüman kadınlara ne giyeceği dikte edilmemeli” dedi. Obama mesajında, ABD’de başörtüsü takmanın yasal koruma altında olduğuna da dikkat çekti. İslâm dünyasında kadın hakları ile ilgili konuşan Obama, kadın haklarının sadece İslam ülkelerinin değil batı ülkelerinin de problemi olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Batı’daki bazı insanların, başı kapalı olan kadınların eşit olmadığı yönündeki fikrine katılmıyorum. Ancak eğitim hakkı elinden alınan kişinin, eşitlik hakkı da elinden alınmıştır. Dolayısıya eğtim alan kadınların olduğu ülkelerin, daha zengin olmasına şaşırmamak lâzım. Türkiye’de, Pakistan’da, Bangladeş’te, Endonezya’da kadınların Başbakan olduğunu gördük. Kızlarımız toplumlarımıza, oğullarımız gibi katkıda bulunabilirler.”
ÖNCE MÜBAREK İLE GÖRÜŞTÜ Obama, dün geldiği Kahire’de önce Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Kubbe Sarayında görüştü. Görüşmede, Ortadoğu’daki ülkelerle ortaklık ilişkisi içinde çalışmaya bağlı oldukları mesajını veren Obama, “bölgede bütün insanların barış ve refaha kavuşturulması için yapıcı bir yola doğru nasıl ilerleyecekleri” konusunda konuştuklarını kaydetti. Barack Obama’nın, Hüsnü Mübarek ile İsrail ile Filistin arasında uzun süredir var olan çatışma, Ortadoğu’da barışın nasıl sağlanacağı ve İran’ın tartışmalı nükleer programı konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. Obama’nın, Mübarek’i tokalaşarak ve bölge geleneğine göre yanaklarından öperek selamladığı dikkati çekti.
OBAMA VE HILLARY CAMİYİ BİRLİKTE GEZDİ
Obama’nın ziyareti için Kahire’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Şehirde yoğun temizlik ve renovasyon çalışmaları yapıldı. Obama yaptığı konuşma öncesinde ayrıca Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton ile birlikte Kahire’deki Sultan Hasan Camii’ni gezdi. Obama’nın konuşmasını dinleyenler arasında İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da bulunuyordu. Obama önceki gün Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirmişti. Dün yaptığı konuşmadan sonra ise Obama Mısır’dan ayrılarak Almanya’ya geçti. |
05.06.2009 |