Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ÖZGÜRLÜK VE BİLİMSEL ÜRETİM

Erciyes Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, bazı öğretim üyelerinin hukuken uygunsuz zeminlerde amacını aşan açıklamalar yapmasını uygun bulmadıklarını belirterek, “Üniversiteler yasaklar ve çıkar çatışmalarıyla değil, özgürlükler ve bilimsel üretimle anılması gereken yerlerdir. Akademisyenleri çağdışı yasakları değil, bilimin namusunu korumaya davet ediyoruz” dedi.

Üniversiteler Arası Kurul’un (ÜAK) önceki gün yayınladığı bildiriye Erciyes Üniversitesi akademisyenlerinden büyük tepki geldi. Erciyes Üniversitesi öğretim üyelerinin oluşturduğu Erciyes Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, ÜAK tarafından yayınlanan yasakçı bildiriye özgürlükçü bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Kurul tarafından, çağdışı yasakları savunmak için yayınlanan bildirinin ve yapılan açıklamaların tüm öğretim üyelerinin görüşü olmadığını belirten Öztürk, “Kimsenin kendi siyası görüşlerini bütün akademik camianın ortak görüşüymüş gibi gösterip bu aziz milleti tedirgin etmeye, moralini bozmaya, ülkesini ve devletine olan inancını sarsmaya hakkı yoktur” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, üniversitelerin yasaklar, kavgalar ve çıkar çatışmalarıyla değil özgürlükle, bilimsel üretimle anılmasını gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Yüksek öğrenim hakkından her öğrencinin, en son satırına kadar faydalanması gerektiğine inanıyoruz. Hiçbir öğrencimizi, kılığından, kıyafetinden, söylediğinden ve düşündüğünden dolayı ‘öteki’ olarak görmüyoruz, her öğretim üyesinin de bu şekilde davranmasının gerekliliği elzemdir. Üniversiteler projelerin üretildiği, özgür düşüncenin serbestçe ifade edildiği, bilimsel üretimin olduğu eğitim kurumlarıdır. Türkiye’nin yıllardır gelişmiş ülkeler karşısında, bir kambur gibi sırtında taşıdığı antidemokratik yükü bir an evvel üzerinden atıp, Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler düzeyine çok daha hızlı adımlarla yükselmesini istiyoruz. Bu nedenle akademisyen meslektaşlarımızı Türkiye’nin önünü tıkamak için üretilmiş çağdışı yasakları değil, bilimin namusunu korumaya davet ediyoruz.”

Prof. Dr. Öztürk, başörtüsü konusunun Meclis gündemine taşındığını, Meclisin konuyu anayasa ve hukuk çerçevesi içerisinde çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Demokratik ülkelerde bu tür problemlerin çözüm yerinin parlamentolar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti: “Şu andan itibaren milli iradenin tecelli ediş sürecini dikkate izleyip, sonucu olgunlukla karşılamak demokratik sorumluluğun gereğidir. Çünkü bütün gerçek demokrasilerde, en temsil prensip seçilmişlerden oluşan meclisin kararlarına saygı duymak olarak kabul edilir. Meclisin, dolayısıyla milli iradenin üstünlüğünü sorgulamaya kalkmaksa, demokratik değerlerle asla bağdaşmaz.”

ÜAK toplantısındaki gerginliğe de değinen Prof. Dr. Öztürk, hukuki şartlar çerçevesinde görev gelen Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a yapılan davranışları ‘çirkin’ olarak nitelendirerek şiddetle kınadıklarını açıkladı.

/ KAYSERİ

03.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özgür üniversiteye destek çığ gibi

  ÖZGÜRLÜK VE BİLİMSEL ÜRETİM

  Bu yasak Türkiye’yi zayıflatıyor

  Halka hesap vermeyenlerin baskısına hayır diyeceğiz

  Kutan: Kaş yapayım derken göz çıkarmayın

  Başörtüsü tektipleştirilmesin

  Çene altı dayatması da yanlış

  Rejim tartışmaları bilimsellikten uzak

  “Yayla’ya ceza insan haklarıyla bağdaşmıyor”

  Cumhurbaşkanı Gül, Katar’a gidecek

  Gazze için İKÖ harekete geçmeli

  Asarlık 100. Yıl İlköğretim Okulu Think.com’da

  Özürlü çocuğu olanlara davranış eğitimi

  Doğu’da, Sibirya soğukları sürüyor


 Son Dakika Haberleri