Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

“Gözlerinizden öpüyorum”



Meclis eğer yeni bir karar alınmazsa bugün tatile giriyor. Hükümet “üstün bir gayretle” Terörle Mücadele Kanununu genel kuruldan çıkarttı. Ve bir “aferini” hak etti. Şimdi nereden çıktı bu “aferin” dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Tasarı TBMM Adalet Komisyonundan çıktığı günlerde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TMK Tasarısında etkin pişmanlığı düzenleyen 6. maddeyi çıkaran AKP’yi kutlarken, “İyi yaptınız, aferin, hükümeti kutluyorum, gözlerinden öpüyorum, daima böyle yapın” dedi.

Sivil toplum kuruluşları, iktidar içindeki bazı milletvekilleri tasarının Bakanlar Kurulunun gündemine gelmesinden beri tepkilerini dile getiriyorlardı. Tasarı Meclise geldiğinde, Adalet Komisyonunda, alt komisyonlarda tasarı görüşülürken kamuoyunun tepkisi artarak devam etti. Ama hükümet bu tepkilere kulaklarını tıkadı.

Şimdi hükümet bir “aferin”i hak etti.

***

Peki, TMK’ya eleştiriler neydi? Bunları hatırlamakta yarar var…

TMK’ya itirazların ya da tepkilerin başında özgürlükleri kısıtladığı, irtica adı altında inançlı kesimlere baskı oluşturacağı ve ülkeyi yeniden bir OHAL’a dönüştüreceği endişesi geliyordu. Tepkileri, “Temel hak özgürlükleri kısıtlayan ve özgürlükleri koruma yerine, güvenlik kaygılarını ön plâna çıkararak terörü önleme gibi bir yaklaşımla, ifade özgürlüğünün ulaştığı yasal düzenlemelerdeki kazanımları geri almaya yönelik çabalar…” görüşünde özetlemek mümkün. Avrupa Birliğince de, kamuoyunda demokratikleşmeden geriye gidiş içerdiği iddiasıyla eleştirilen TMK’ya 9 maddelik bir itirazda bulunmuş, AB Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer, Meclis AB Uyum Komisyonu’na 5 sayfalık mektup yazarak itiraz ettikleri 9 noktayı bildirmişti.

Peki neydi bu 9 itiraz… “TCK’daki 60 suç terör suçu kapsamına alınıyor. Vicdanî red de terör kapsamına alınmış. Basın yayın organları savcı kararıyla durdurulabiliyor. Basına verilen para cezaları hapse çevriliyor. TMK’nın kaldırılan 8. maddesi geri getiriliyor. Savunma hakkı kısıtlanıyor. Güvenlik güçlerinin suç işlemeleri halinde tutuklanmaları zorunluluk olmaktan çıkarılıyor. Duraksamadan ateş etme yetkisi kişilerin yaşama hakkını zedeleyebilir…”

Tasarı Komisyonda görüşülmesi sırasında STK’ların “baskıları” neticesinde küçük de olsa bazı değişikliklere gidildi ancak yeterli görülmedi. CHP’nin “terörist başına af getireceği” gerekçesiyle karşı çıktığı 6. madde değiştirildi. Tasarının Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında toplantıya katılan Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi Albay Gazi Koçer’in uyarısıyla “Güvenlik güçlerinin moral motivasyonunu yüksek tutmak, ‘Biz yakalıyoruz, serbest kalıyorlar’ dedirtmemek için” tasarıya bir madde daha eklendi. Ancak bunca tepkilere rağmen özgürlükleri engellediği söylenen maddelere dokunulmadı.

***

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarının “sevimsiz” olduğunu itiraf ederken, “Keşke böyle bir yasa tasarısıyla, Hükümet olarak, huzurunuza gelmemiş olsaydık. Sevimsiz bir tasarı olduğunun farkındayız…‘ Aferin alacak yasalar varken, ‘yaşa, var ol, aslan bakan, iyi ki sen varsın’ tarzında methü sena alacak yasalar varken, bunları getirmek varken, böyle bir konuda düzenleme yaptık” diye açıklama yapıyor. Tasarıyı hazırlarken, “virgülüne” dikkat ettiklerini söylüyor.

“Bir tarafta güvenlik ihtiyacı, diğer tarafta özgürlük talebi var. Kantarın topunu, o tarafa, bu tarafa kaçırmadan bu dengeyi kurma gerektiğini düşündük… Kamu düzeni adına özgürlüklerden feda edemeyiz; ama, özgürlükler adına da ülkeyi bir kaosun içerisine sürükleyemeyiz. Kamu düzenini tesis edemezseniz hiçbir özgürlüğü kullanma şansınız yoktur” diye tasarıyı savundu.

Kanunun özgürlükleri kısıtladığı eleştirilerine ise “özgürlükleri kısıtlama niyetinde değiliz. Yasa maddeleri uygulanırken buna uygun yorumlanması lâzım” diyor ama ya “yorumlayanlar” Bakanın düşündüğü gibi yorumlamazsalar ne olacak?

İşte bütün endişeler burada düğümleniyor.

Çiçek, TMK’nın kabulünden sonra da güvenlik güçlerini uygulama konusunda uyarırken, “Umarım bu kanun hiç uygulanmaz. Bu kanunun zorunluluğunu kabul edenler bile ‘Acaba haksız yere masumlara uygulanır mı’ endişesi taşıyor. Uygulayıcılar, Meclis iradesini ve kanun gerekçesini çok iyi özümsemeli, içlerine sindirmeli” diye konuştu. Sayın Çiçek’e sormak lâzım. Ya “içine sindirmeyeler” çıkarsa…

Bu tartışmalı kanun Meclisten geçti, Cumhurbaşkanı Sezer’in önüne gitti. Bakalım Sezer de hükümet gibi “aceleci” davranıp hemen imzalayacak mı?

Bekleyelim görelim…

01.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.07.2006) - “Gözlerinizden öpüyorum”

  (25.06.2006) - Tatil fırsat bilinmeli

  (24.06.2006) - Tartışmaların odağı

  (18.06.2006) - Sonuna kadar demokratikleşme

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004