"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu havuzlar, ormanları zararlılardan koruyor

18 Haziran 2016, Cumartesi 17:44
Orman varlığına yönelik tehdit oluşturan ve salgın durumunda yangından daha ağır zararlar veren çam kese böceği ile mücadelede kullanılan 8 metrekarelik havuzlarda, bu zararlının yırtıcısı üretilmesine yardımcı olunuyor.

Orman varlığının en büyük düşmanları arasında gösterilen çam kese böceği ile mücadelede kullanılan 8 metrekarelik havuzlarda, bu zararlının yırtıcısı yetiştiriliyor.

Orman zararlarının başında gelen pamuksu tırtıl kesesi görünümündeki çam kese böceği (phryx caudata), ağaçları zayıflatarak kurumasına neden oluyor.

Zararlı böceklerin etkisi birdenbire ortaya çıkmadığı için orman yangınları kadar dikkati çekmiyor. Orman varlığının gizli tehditi, böceklerin zarar ve tahribatı salgın halini aldıktan sonra anlaşılıyor.

Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kızılçam ormanlarında sık görülen çam kese böcekleri, bu bölgelerde yaklaşık 2 milyon hektar alanda tahribata neden oluyor.

Çam ormanlarında ibreleri yemek suretiyle tahribata yol açan bu orman zararlıları ile yılda ortalama 500-800 bin hektar alanda mücadele ediliyor.

Türkiye'deki ormanlarda 50 tür ve üzerinde zararlının bulunduğu, bunların da tahribatlarda etkili olduğu biliniyor. Son yıllarda zararlı böcek ve hastalıklar, 3 milyon 400 bin hektar alanda ibreli ve yapraklı ormanlara zarar verdi.

Havuzlarda yırtıcı böcek üretilmesine yardımcı olunuyor

Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, son yıllarda zararlı böcekle mücadelede önemli mesafe alındığını söyledi.

Geçmiş yıllarda kullanılan kimyasal tekniklerin yerini doğaya zarar vermeyen mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanıldığını aktaran Karacabey, çam kese böceği ile mücadelede biyolojik yöntemin öne çıktığını ifade etti.

Karacabey, çam kese böceğinin kelebek zararlısı olduğuna dikkati çekerek, "Mekanik yöntemle bunların tırtıllarını toplayıp, ikiye dört metre ebatlarındaki havuzlara koyarak, zararlının paraziti olan ve 'phryxae caudata' adını verdiğimiz sineğin çoğalmasını sağlıyoruz. Yani zararlının yırtıcısını bu havuzlarda çoğaltıyoruz. Biyolojik mücadelede, bu orman zararlılarının yırtıcısını üretilmesine yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

Türkiye'deki ormanlarda yaklaşık 2 bin böcek havuzunun bulunduğunu vurgulayan Karacabey, bir havuzun 15-20 hektardaki çam kese böceğini kontrol ettiğini bildirdi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Ermenek İşletme Müdürü Haşim Kabacık ise bölgedeki kızılçamların zararlısı çam kese böceğiyle mücadelede böcek havuzlarını kullandıklarını dile getirdi.

AA

Etiketler: havuz, orman, zararlı
Okunma Sayısı: 1719
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı