"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İtikaf; 'Necisin, nereden geliyor ve nereye gidiyorsun?' sorularını tefekkür etmektir

10 Temmuz 2015, Cuma 14:33
Ramazan'da bir nefis muhasebesi olan itikafa Kırıkkale’de 5 camide toplam 13 kişi girdi.

Allah’ın evleri olan camilerde Allah’a misafir edenleri kutlayan İl Müftüsü Bekir Gerek, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Kırıkkale’de yapılan çalışmalar sonucunda Peygamber Efendimizden bize öğretilen önemli ibadetlerden bir tanesinin daha yoğun yerine getirilmeye başlandı. İtikaf, alıkoymak, hapsetmek, bir yerde kalmak anlamına gelir. İtikaf, niyet ederek ibadet amacıyla belli bir süre mescitte kalmak demektir. Ramazan'ın son on gününde itikaf, kifaye olarak sünnet-i müekkede’dir. Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşmüş olur.

İtikaf, biz Müslümanlar için de modern zamanda iş ve güçlerden zaman ayırarak sadece ibadet yapmak, tefekkür etmek, daha doğrusu kendimize zaman ayırmak için önemli bir fırsattır. Günümüzde insanlar hayatın yoğun stresine ve sorunlarına karşı, reiki, meditasyon, yoga gibi bazı uygulamalarla kendisini rahatlatacak yöntemler aramaktadır.

Halbuki huşu içinde kılınan namaz ile itikaf içinde geçirilen vakitler, sadece bir zihin boşalması değil, aynı zamanda imanın kemale erdirilmesi gayreti, nefis muhasebesi, nefis terbiyesi ve tezkiyesidir. Kişinin nereden geldiğini ve nereye gittiğini derinlemesine tefekkür ederek hedeflerine daha emin adımlarla ilerlemesi için tamamen kendisine ayırdığı vakitlerdir.”

İtikafta kişinin kendisini ve Rabb'ini hatırlaması olduğunu belirten Gerek, itikafın Müslümanlar için önemini şu şekilde açıkladı:

“Hakikat aynasına bakıp kendine gelmesidir. İtikaf, insanlardan uzaklaşarak köşeye çekilme, toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama hali veya uzlet değildir. Dış dünyayla bütün bağlarını keserek Rabbi ’ne kulluk için insanın kendi içine kapanması, kendisini Allah’a adayıp dünya işlerinden el çekme şeklinde tanımlanan bir inziva hali de değildir.

İtikaf, Allah’ın evi olan camide O’nun sonsuz rahmetine iltica etmektir. Bu durumda olan bir Mümin belli bir müddet O’na misafir olur. Ev sahibine layık olan da misafirine ikramda bulunmaktır. Ne yazık ki, bizi rahatlatacak, hayatımızı kolaylaştıracak, dünyamızı yaşanır kılacak 'huşu içinde kılınan namaz' ile 'tefekkür ile geçirilecek itikaf' gibi iki önemli alternatif, toplumumuzda unutulmaya yüz tutmuş vaziyettedir. İşte itikaf bize bizi, bizi biz yapan değerlerimizi, kendimizi, öz benliğimizi hatırlatacaktır."

Okunma Sayısı: 3984
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı