“Filistin; bir sınav kâğıdı... Her mü’mîn kulun önünde” dizeleriyle hafızalara kazınan ünlü şair Cahit Zarifoğlu, ölümünün 30. yıldönümünde dualarla anıldı.
Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan ve 1 Haziran 1940’ta Ankara’da dünyaya gelen şair, pankreas kanseri dolayısıyla, 1987’nin 7 Haziran günü İstanbul’da vefat etti. 1 Haziran 1940’ta Ankara’da dünyaya gelen şair, babasının görevi dolayısıyla Şanlıurfa Siverek’te başladığı ilköğrenimini, memleketi Kahramanmaraş’ta tamamladı. Lise öğrenimine Ankara’da devam eden Zarifoğlu, son sınıfta edebiyat ve matematikten bütünlemeye kaldığı için 1955’te başladığı lise öğrenimini ancak 1961 yılında bitirebildi. Zarifoğlu, liseyi uzattığı yıllarda kısa süre vekil öğretmenlik yapmasının ardından, tekrar Kahramanmaraş’a döndü ve bir gazetede çalışmaya başladı.
Lise yıllarında edebiyatla son derece ilgili bir arkadaş grubunun içinde olan Zarifoğlu’nun ilk şiir ve yazı denemeleri, mahalli gazete ve dergilerde yayımlandı. Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören, Erdem Bayazıt ve Mehmet Akif İnan’la Maraş Lisesinde başlayan arkadaşlıkları, hayatlarının sonraki yıllarında “Diriliş”, “Edebiyat” ve “Mavera” dergilerinde sürdü. “Diriliş” dergisi, Cemal Süreya’nın “Papirüs” dergisi, Memet Fuat’ın “Yeni Dergi”si ile “Türk Dili” ve “Soyut” gibi dergilerde şiirleri yayımlanan Cahit Zarifoğlu, asıl başlangıcını 1965’te, haftalık “Yeni İstiklal” gazetesinde, Rasim Özdenören’in yönettiği sanat sayfasında yaptı. Burada Abdurrahman Cem ve Cahit Zarifoğlu imzalarıyla peş peşe 13 şiiri çıkan şair, bu şiirlerin tamamına 1967’de yayımladığı ilk kitabı “İşaret Çocukları”na aldı.
“Aristo Cahit” “Artist” oldu
İçine kapanık bir karakteri olan Zarifoğlu, Necip Fazıl Kısakürek’in bir gün ona “artist” diye seslenmesiyle, liseden itibaren “Aristo” olan lakabı, “Artist” oldu. Şiirini temelde “İkinci Yeni”nin kazanımları üzerine kuran ve bu akımda kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen şairlerden biri. Son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan “Yürekdede ile Padişah” adlı eseriyle, 1984’te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülünü kazandı. Pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987’de İstanbul’da vefat eden şair, Küplüce Mezarlığı’na defnedildi.