"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."
18 07
7°/5°

Piyasalar

9733,17 3035,8
35,489 36,291
9733,17 3035,8
35,489 36,291

Birçok derdin devası: Keten

Feyzullah ERGÜN
11 Nisan 2016, Pazartesi
Yeryüzünü canlılar için “medar-ı hayat olmuş yetmiş basit ve cüz’î unsurlarla” yani hayatın devam edebilmesi için gerekli element ve mineralleri yükleyerek, ilim, kudret ve hikmetine meşher, mazhar ve merkez kılan, Fatır-ı Hakîm (cc) toprak tabakasının içine şifaya medar olacak hazineleri, insanların faydalanması için depolamıştır.

Canlı, küçücük bir tohumda, aklın alamayacağı hârika şifâ maddeleri terkip edilerek, yarattığı hayat sahiplerinin özellikle insanların imdadına koşturan, Muin ve Şafi olan Rabb’imizin hediyeleri sayılara sığmaz.

Sayılamayacak kadar sonsuz olan nimetlerinden birisi de, çok dertlerin devası olan keten tohumudur. Ketenin çok amaçlı olarak ziraati M. Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Liflerinden çok değerli kumaş dokumaları elde edilirken, yağlarından endüstrinin birçok dalında faydalanılır. Yağ elde edilirken, geriye kalan posası, besleyici ve değerli bir hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Elde edilen küçük kapsüllerin dövülmesiyle 1-2 mm. uzunluğunda parlak, bir ucu künt diğer ucu sivri oval tohumcuklar elde edilir. İnsan sağlığı hizmetlerinde asırlardan beri kullanılmaktadır.

Keten tohumu omega-3 yağı bakımından zengin bir kaynaktır. Vücudun dolaşım ve sindirim sistemlerinin arınmasında gerekli olan çeşitli lifleri (fiber) ihtiva eder. Onun içindir ki Latincede (en faydalı) anlamında “Usitatissimum” olarak adlandırılmıştır. Çok hayatî destekler sağlayan keten tohumu bilhassa kalp sağlığını korumada, günlük diyetlerine 4 hafta boyunca, her gün 50 gram keten tohumu takviyesi yapan kadınlar toplam kolesterollerini % 90 oranında ve LDL (kötü) kolesterollerini ise % 18 oranında düşürmüşlerdir. Keten tohumu, kalp hastalığı riskini arttıran iltihap belirtilerini azaltır. Keten tohumunda bulunan bir lif bileşeni olan (Lignan) maddesi prostat ve % 58 oranında göğüs kanseri hastalarındaki tümör büyümesini yavaşlatır. Yapılan deneylerde bağırsak tümörünün büyümesini önlemekte etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca şeker hastalığının meydana gelen ilerlemesini yavaşlatarak, böbrekleri de bu hastalığın zararından korumuştur. Hindistan’da yapılan bir pilot çalışmada ”Dikkat eksikliği hiper aktivitesi olan çocuklarda, ölçümler sonucunda hiperaktivite belirtilerinde hatırı sayılır bir düzelme olmuştur.” 1

”İhtiva ettiği müsilajlar (bağırsak muhteviyatını yumuşatan madde) sayesinde bağırsakların çalışmasına yardım edip, kabızlığı engelliyor. Bilhassa hanımların belli yaşlardan sonra meydana gelen hormon değişimi sonucundaki sıcak basmalarına ve kemik erimelerine karşı koruyor. Onun için bu dönemde hanımların keten tohumu tüketmesinde fayda var.2 Bazı kronik öksürük ve alerjik bronşitlerde ayrıca kaşıntılı cilt hassasiyetlerinde faydalıdır. Keten tohumunun faydalarını sıraladıktan sonra, şimdi de bazı kullanma şekillerini belirtelim.

Keten tohumu tüketiminin en önemli şartı taze olması, toz olarak alınmaması ve 2-3 günlük ihtiyacı karşılayacak miktarda, evde kahve öğütme makinesinde hazırlanmalı ve hava almayan kapaklı cam kavanozda, buzdolabında saklanmalıdır. Bu şekilde saklanmadığı takdirde, uzun süre havadaki oksijenle temasında bozulur, etken maddeler özelliğini yitirir. Kabızlık durumlarında, bir kâse yoğurda 1 yemek kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu karıştırılıp üzerine bir bardak su içilir. Kısa zamanda bağırsakların çalışmasının düzeldiği görülecektir. Ayrıca çorba, salata ve diğer sulu yemeklere serpilebilir. Ekmeklerin yapımında da kullanılmalıdır. “Öksürüğe, nezleye, üşütmeye karşı, 1 çorba kaşığı toz keten tohumu, 3 fincan suda 10 dakika kaynatılır, 3-5 dakika bekletilip süzüldükten sonra içine limon sıkılarak içilir. Bu çayın buharı burundan teneffüs edilir.” 3 

Alerjik cilt reaksiyonları sonucu meydana gelen kaşıntılarda, 200 gram öğütülmüş keten tohumu ile 50 gram Nöbet şekeri toz haline getirilerek karıştırılır. Karışımdan günde üç defa birer yemek kaşığı su ile alınır. Denenmiş ve faydası müşahede edilmiştir. Yalnız keten tohumu uzun süre kullanılmamalı, belli aralıklarla kür halinde kullanılması uygundur. Balık yiyemeyenlerin omega-3 kayıpları keten tohumu yiyerek karşılanabilir.

Kudret-i Rabbaniyenin sonsuz ilim ve hikmetle şifa depoladığı, bu nokta kadar küçücük tanecikler, insanların yardımına gönderildiğinden, şükrân-ı nimetle evlerimizde bulundurup, istifade etmeliyiz. Aynı zamanda bilip öğrendiklerimizi başkaları ile paylaşarak bereketli hale gelmesine gayret etmeliyiz. Faydalı bilgiler paylaşıldıkça çoğalır.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar:

1) Dr. David GROTTO, Hayat Kurtaran 101 Yiyecek, s. 208 Martı Yayıncılık.

2) Dr. Ümit AKTAŞ, İlâçsız Yaşam, s. 102, Hayykitap 2015.

3) Prof. Dr. Ahmet- Elmas MARANKİ, Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler, s.162 Mozaik Yayınları 2008.

Okunma Sayısı: 4333
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı