"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dikkat: Yılda 4 milyar lira havaya uçuyor

16 Mart 2016, Çarşamba 10:58
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER)'ne göre Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatı var.

Bu çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar, son dönemde yıllık 4 milyar TL seviyesinde. 

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, standartlara uymayan ve yalıtımı bulunmayan çatıların en büyük zararı Türk ekonomisi ve tüketici bütçesine verdiğini söyledi. Yavuz, “Yalıtımsız ve hatalı çatıların son 10 yılda verdiği ekonomik zarar 26 milyar TL'yi aştı. Tüketiciler ayrıca yalıtımlı çatı uygulamalarıyla, enerji faturalarında yüzde 50’ye ulaşan oranda tasarruf sağlayabilir.” dedi.

Tüketicilerin çatı konusunda doğru karar vermesinin hem ülke, hem kendi ekonomileri açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti: 

“Tüketiciler, daha ucuz çatıyı tercih ederken aslında ekonomik değil hatalı ve faturası ağır bir seçim yapabiliyor. Her sektörde olduğu gibi, çatı alanında da merdiven altı üretim, en büyük sorunlarımızın başında geliyor. Bu ürün ve uygulamaların tercih edilmesi, yarardan çok zarara neden oluyor. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatı var. Bu çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar, son dönemde yıllık 4 milyar TL seviyesinde. Son 10 yılda ise 26 milyar TL’den fazla harcamayı boşa yaptık.”

DOĞRU ÇATI, YÜZDE 50 ENERJİ TASARRUFU SAĞLAR

Yavuz, standartlara uygun ve yalıtımlı çatıların, enerji tüketimini de önemli ölçüde azalttığını vurguladı. Türkiye'de konutlara ait enerji tüketiminin aynı iklim koşulları ve kullanım alanına sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiğini belirten Yavuz, "Yalıtımı olmayan binalar, kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor. Çatı ve binada yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamaları ile enerji harcamalarında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlanabilir. Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı. 

ÇATI TAMİRATINA 1,2 MİLYON DOLAR 

Tüketicilere merdiven altı ürünlerden uzak durarak, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeleri ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmaları uyarısında bulunan Yavuz, “Yılda 5 milyon metrekare çatıda yenileme, aktarma ve tamirat çalışması yapılıyor. Bu tamirat ve aktarma uygulamalarının parasal büyüklüğü yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesinde. Standartlara uygun şekilde yapılması halinde tamirat ve aktarma harcamalarını da azaltabiliriz.” dedi.

Yavuz, standartlara uygun çatıların, doğayı korumaya da katkı sağladığını belirterek, şunları aktardı: 

“Doğru tercih yaparak, aynı zamanda doğayı da korumuş oluruz. Bilinçli bir tüketici olarak, mal ve hizmet alırken doğru seçim yapmalı, ihtiyacımız olan ürün ve uygulamayı yetkili satıcısından almalıyız. Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovat saat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bunu çatı ve çatı sistemlerine önem vererek sağlayabiliriz.”

Okunma Sayısı: 1369
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı