Ülkenin Malezya sınırına yakın bölgesinde bulunan kampın, insan kaçakçılarının göçmenleri zorla tuttuğu en büyük kamp olduğu belirtildi.
Tayland'ın güneyinde Malezya sınırına yakın bölgede önceden 800 ila bin göçmenin tutulduğu terk edilmiş bir gizli kamp bulundu.
Geçen hafta Rohingya Müslümanlarına ait olduğu belirtilen 33 cesedin bulunmasının ardından inceleme yapmak üzere bölgeye gönderilen ve AA muhabirinin de eşlik ettiği Taylandlı askerler, polis memurları ve adli tıp uzmanlarından oluşan ekip, terk edilmiş kampı tesadüfen buldu.
Terk edilmiş kampın şu ana kadar Tayland'da bulunan en büyük kamp olduğu belirtildi.
Kamp, bu ay başında 33 cesedin bulunduğu bölgeye 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Terk edilmiş kampta etrafa dağılmış giysiler ve çeşitli malzemeler göze çarpıyor.
Polis yetkilileri, insan tacirlerinin aceleyle kamptan ayrıldıklarını tahmin ettiklerini belirtti. Yetkililer, insan kaçakçılarının yanlarında Rohingya Müslümanlarını ve Bangladeşli göçmenleri götürdüklerini düşünüyor.
"Bu büyük kampın daha çok bir tutukevi gibi kullanıldığını düşünüyoruz" dedi.
Yeni kampta mezarlığa rastlanmadı.
Cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayuth Çan-oça, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, yetkililerden ülkenin güneyinde bulunan göçmen kamplarını 10 gün içerisinde tamamıyla ortadan kaldırmalarını istemişti. O zamandan beri Tayland-Malezya sınırındaki kampları ortaya çıkarmak için çalışan polis ve askeri yetkililer, bu zamana kadar terk edilmiş beş kamp buldu.
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Tayland temsilcisi Jeff Labovitz, binlerce Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenin halen açık denizde insan kaçakçılarının elinde olduğunu söylemişti. Labovitz, "Kaçakçılar, insanları kamplarda tutuyor, dövüyor ve işkence ediyorlar. Eğer akrabaları fidye ödemezse çekinmeden ölüme terk ediyorlar" ifadesini kullanmıştı.
Son olarak dün Malezya açıklarında olduğu tahmin edilen bir teknedeki 350 kadar Rohingya Müslümanı, terk edildiklerini, üç gündür aç ve susuz olduklarını belirterek acil yardım istemişti. Arakan Project isimli sivil toplum kuruluşunun direktörü Chris Lewa'ya telefonla ulaşan teknedeki bir kişi, aralarında 50 kadın ve 84 çocuğun bulunduğu bir grup Rohingya Müslümanı olarak denizin ortasında terk edildiklerini söylemişti.
Malezya sınırı yakınlarındaki ormanlık alanda insan kaçakçılarına ait olduğu sanılan dört kampta Rohingya Müslümanları ve Bangladeşli göçmenlere ait olduğu sanılan 33 ceset bulunmuştu. Cesetlerin bulunmasının ardından ülkenin güneydeki Songkhla, Ranong ve Satun kentlerinde görevli 53 polis aktif görevden alınmıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "vatansız" sayılan Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde son derece güç koşullar altından yaşıyor. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Myanmar'daki ayrımcılık ve şiddetten kaçmak için yasa dışı yollardan Bangladeş, Hindistan, Tayland, Endonezya, Avustralya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Çin'e geçmeye çalışıyor.
Rohingya Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi, 2013 ve 2014 yılları arasında yaklaşık 100 bin Rohingya Müslümanının Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinden kaçtığını açıklamıştı.
Yaklaşık 60 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar, dört yıl önce askeri yönetimden demokrasiye geçmişti. Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümetin çok sayıda siyasi mahkumu serbest bırakmasına, etnik gruplarla ateşkes imzalamasına, basın özgürlüğünü genişletmesine ve denetim yasalarını hafifletmesine karşın Myanmar yönetimi, dünya gündeminde hala insan hakları ihlalleri, dini azınlıklara uygulanan ayrımcılıkla yer alıyor. Sivil hükümetin iktidara gelmesinin ardından 2012'de din temelli çatışmalara sahne olan Myanmar'da çoğu Müslüman 280 kişi ölmüş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti.
İnsan Hakları İzleme örgütü, Mayıs 2013'te yayımladığı 153 sayfalık raporda, Myanmarlı yetkilileri Arakan eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Malezya'da 140 bin, Tayland'da da 132 bin Rohingya Müslümanı bulunuyor. Ancak bu sayıların çok daha yüksek olduğu sanılıyor. Tayland ve Malezya'daki Rohingya Müslümanlarının çok büyük bir kısmı köle olarak çalıştırılıyor.
AA