İsrail gazetesi Yediot Ahronot, Türkiye ve İsrail arasında ilişkileri normalleştirmeyi öngören anlaşmaya göre, Türkiye’nin Gazze’ye ablukanın kaldırılmasıyla ilgili şartını geri çektiğini yazdı.
Gazetenin haberine göre anlaşmayı oluşturan 8 madde özetle şöyle:
1. İsrail ve Türkiye diplomatik ilişkileri yeniden başlatacak, büyükelçiler atanacak ve karşılıklı resmi ziyaretler yeniden başlayacak.
2. Türkiye Gazze’ye ablukanın kaldırılması yönündeki talebini geri çekecek. Bunun karşılığında İsrail, Aşdod limanı üzerinden İsrail’in denetimi sonrasında Türkiye’nin Gazze’ye yardım yapmasına izin verecek. İsrail ayrıca Türkiye’nin Almanya ile birlikte Gazze’de bir enerji santrali inşa etmesine izin verecek, Türkiye ayrıca Gazze’de bir de hastane inşa edecek.
3. Anlaşmada daha önce İsrail’in talepleri arasında yer alan ve Gazze’de öldürülen ya da yaralanan bazı İsrail askerlerinin iadesi konusuna değinilmezken, Türkiye’nin Gazze’de ölen bazı İsrail askerlerinin cenazesinin İsrail’e iadesi için Hamas’la görüşmeler yapması öngörülüyor.
4. İsrail Mavi Marmara olayında ölenlerin ve yaralananların ailelerine verilmek üzere Türkiye’ye ‘insani yardım’ olarak yaklaşık 21 milyon dolar ödeyecek.
‘TÜRKİYE, İSRAİLLİ YETKİLİLERE YÖNELİK DAVALARA SON VERECEK’
5. Türkiye Mavi Marmara olayıyla bağlantılı İsrailli yetkililere açılan tüm davaları sonlandıracak.
‘ANLAŞMADA HAMAS’IN ADI GEÇİYOR’
6. Türkiye Hamas’ın İsrail’e yönelik eylemlerinde ülkeyi bir üs olarak kullanmasını engelleyecek. İsrail’in ise Türkiye’deki Hamas komuta merkezinin kapatılması yönündeki talebini geri çektiği belirtiliyor.
DOĞALGAZ İŞBİRLİĞİ DE ANLAŞMAYA EKLENDİ
7. İki ülke askeri ilişkileri ve istihbarat paylaşımını yeniden başlatacak.
8. İki ülke İsrail’in doğalgaz çıkarma ve ihracat faaliyetleriyle ilgili resmi görüşmelere başlayacak. Türkiye’nin İsrail doğalgazını satın alma ve kurulacak doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya satmaya sıcak baktığı belirtiliyor.
‘İSRAİL RUSYA, MISIR, YUNANİSTAN VE KIBRIS’A TEMİNAT VERDİ’
Yediot Ahronot, İsrail’in anlaşma konusunda Rusya, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs’la bilgi paylaştığını ve anlaşmanın bu ülkelerle ilişkilere zarar vermeyeceği konusunda teminat verdiğini de yazdı.
TÜRKİYE İSRAİL ABLUKASINI TANIDI MI?
Türkiye İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi için üç şart öne sürmüştü. Yediot Ahronot’un anlaşma metnine göre, sadece İsrail’in özür dilemesi şartının yerine getirildiği görülüyor. Bu metne göre anlaşmada İsrail’in Mavi Marmara nedeniyle resmen tazminat ödeyeceğine dair bir ifade yer almıyor. İsrail Türkiye’ye resmen tazminat ödemek yerine bir Türk vakfına yardım yapıyor. Türkiye ayrıca Gazze ablukasının kaldırılması şartından da vazgeçiyor. Hatta yardımı İsrail denetiminden geçirip Aşdod’dan göndererek İsrail ablukasını tanımış oluyor.