"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlıklı vücut için önce ağız sağlığı

25 Ağustos 2018, Cumartesi 00:14
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin verilerine göre ağız içi hastalıkları en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında ve yetersiz ağız bakımı birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Ağız sağlığınızı, dişlerinizin ve diş etlerinizin bakımını yaparak sağlıklı tutabilir ve koruyabilirsiniz. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin verilerine göre ağız içi hastalıklar en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında. Araştırmalar, yetersiz ağız bakımının ve kötü ağız sağlığının önce ağzımızı sonra da başta kalp hastalıkları olmak üzere vücudumuzu tehdit eden pek çok hastalığa da zemin hazırladığını gösteriyor. Ancak temel ağız ve diş bakımı ve koruyucu tedbirlerle bu hastalıkların önüne geçilebileceğinin mümkün olduğuna da dikkat çekiliyor. 

Bakteriler ağızda sürekli yayılır

Her gün kullandığımız kaşık çataldan yediğimiz meyve, sebzelere, içtiğimiz suya kadar ağzımıza giren her şeyde milyonlarca bakteri bulunur. Bu bakteriler ağızda sürekli çoğalarak bakteri plaklarını oluştururlar ve ağız sağlığımızı tehdit ederler. Plağın ilerleyen vakalarında ağızda hâlâ temizlik yapılmazsa plaklar bir süre sonra diş taşlarını oluşturabilir, diş taşları da diş etlerinizde şişlik ve iltihaba sebep olabilir ve daha ileri vak’alarda kemik kaybı, diş sallanmaları, diş kaybına kadar ilerleyen sonuçlar doğurabilir. Ağzımızda bu kadar fazla tehdit oluşturabilen bakteriler, vücudumuzun da çeşitli yerlerinde hastalıklara sebep olabilirler. 

Dilinizi de fırçalayın

Sağlıklı bir ağız bakımı için; dişler üzerinde biriken plakların diş taşına dönüşmesine izin vermeden günde 2 kez fırçalanması ve dişlerin arasında kalan ve fırçanın ulaşmadığı yerlerin diş ipiyle temizlenmesi gerekir. Diş taşı 1 kez oluştuğu zaman temizliği ancak diş hekiminiz tarafından yapılabilir. Kontroller için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ediniz. Son olarak diş fırçalandıktan sonra dil fırçalanması da unutulmamalıdır. Çünkü dil üzerinde bulunan parmaksı çıkıntıların araları bakteriler için mükemmel bir konaklama yeridir ve fırçalanarak temizlenmesi unutulmaması gereken bir detaydır. 

Diş etleri kan damarları yönünden yoğun bir yapıda

Peki bağlantı nedir ve nasıldır? Ödem veya inflamasyon yani plakların sebep olabildiği şişlik veya iltihap sebebiyledir. Diş etlerimiz kan damarları yönünden yoğun bir yapıdadır. Ağız içinde bulunan bakteriler diş etinin kanamasıyla veya diş eti çizgisinin altına yayılarak kana geçebilir ve vücudumuzun çeşitli yerlerine ulaşabilir. Çalışmalar, bu tarz diş eti hastalıklarında bulunan bazı bakterilerin, aynı zamanda damar tıkanıklıklarına ve kalp kapağı hastalıklarına da sebep olabildiğini göstermiştir. Bu sebeple iyi bir ağız bakımıyla bakterilerin mümkün olduğunca uzaklaştırılması genel vücudumuz için de önemlidir. Ancak bu antibiyotiklere koşmak anlamı taşımıyor. Gerekli olmadıkça antibiyotik kullanılmamalı, eğer kullanılması gerekiyorsa uzman kontrolünde kullanılmalı.

Haber: Zübeyr Talha Taşpınar

Karaman / Ermenek

Okunma Sayısı: 2801
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı