"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Romatizma hastalarına soğuk uyarısı

19 Kasım 2015, Perşembe 12:19
El ve ayaklarda yaralara neden olan romatizma hastalığında, soğuk havanın yol açtığı ülserin zamanla kangrene dönüşebileceği ve parmak kayıplarının yaşanabileceği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Şahin, yaptığı açıklamada, romatizma hastalarına, kış günlerinde mümkün oldukça soğuktan kendilerini korumalarını ve gerek olmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi.

Halk arasında "kireçlenme" olarak bilinen romatizmanın böbrek, karaciğer, kalp ve hatta beyni bile etkileyebilen birçok çeşidinin bulunduğunu anlatan Şahin, erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Romatizma hastalıklarının tedavisinde en çok karşılaşılan sıkıntının yanlış bilgilendirme olduğunu aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Romatizmada kortizon grubu ilaçları çok sık kullanmaktayız. Bu ilaçların istenmeyen yan etkileri olduğu kadar, gerçekten hayat kurtarabilecek ciddi etkileri de vardır. Ancak birçok yanlış bilgilendirmeyle hastalarımız ilaçlarını kesmekte ve bundan sonra sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Özelikle 'birçok ilaç kanser' yapıyor, 'kanser tedavisinde kullanılıyor' diye yanlış bilgilendirme sonucu hastalar bu ilaçları kesmekte ve ileride sakatlıklara varan ciddi yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hekimlere sorulmadan bu tip kararlar alınmamalıdır."

Ellerinde romatizma olanlara eldiven uyarısı 

Eklem romatizması ve damar tutulması olan kişilerin kış aylarında kalın giyinmelerinin önemli olduğunu ve soğuktan korunmaları gerektiğini belirten Şahin, "El ve ayaklarında yaralarla seyreden romatizma hastalığı olanların kış aylarında özelikle eldivensiz sokağa çıkmamaları, kendilerini soğuktan korumaları, soğuk suyla dahi temas etmemeleri çok önemlidir. Çünkü soğuğa maruz kaldığında ellerinde ülser dediğimiz yaralar oluşmakta. Bu kangrene çevirmekte hatta ileride parmak kayıplarına kadar gidebilmektedir. Bu yüzden bu bireylerin soğuktan korunmaları çok önemlidir" diye konuştu.

Şahin, özellikle kadınların doğurganlık dönemlerinde deride, el ve parmaklarda sertlik, parmak uçlarında yaralar oluştuğuna işaret ederek, bu kişilerin soğuktan korunmasını, eldivensiz sokağa çıkmamasını ve sıkı giyinmelerini tavsiye etti.

Eklemde şişlik, kızarıklık ve iltihap durumu olan hastalara ise soğuk uygulamasının daha faydalı olacağını aktaran Şahin, bu kişilerin sobadan, kaloriferden ve kaplıcadan uzak durmasını istedi.

Reklam yoluyla satılan kremlere dikkat

Doç. Dr. Ali Şahin, özellikle son dönemlerde televizyon kanalları aracılığıyla reklam yoluyla romatizma kremi satışı yapıldığını da dikkati çekerek, bu tür kremlere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

"Romatizmaya son", "romatizmaya bire bir" adı altında reklamları yapılan kremlerin romatizmaya son verme ihtimalinin olmadığını belirten Şahin, "Hastaların bu tarz reklamlara kanmamaları çok önemlidir. Çünkü romatizma hastalıklarının birden çok nedeni var. Günümüzde geliştirilen hedefe yönelik ilaçlar faydalı olabilmekte. Onun için her konuda her aşamada hastalar hekimine danışabilir. Reklam yoluyla yapılan yanlış tedavilere yanlış bilgilendirmelere kanmamaları çok önemli" ifadesini kullandı.

Krem ve hap şeklinde içeriği bilinmeyen bitkisel kaynaklı ürünlerden uzak durulmasını tavsiye eden Şahin, hekime danışılmadan alınan bu ilaçların karaciğer ve böbrek yetmezliği nedeniyle hastanın kaybedilmesine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

AA

Etiketler: romatizma, soğuk hava
Okunma Sayısı: 2412
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı