Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlık problemleriyle karşılaşmamak için et tüketirken ve kavurma yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı.
Aile ve eş dostlarla geçirilen en anlamlı zamanlar hiç kuşkusuz bayram ziyaretleri oluyor. Yemekler pişiyor, sofralar kuruluyor, keyifli sohbetler ediliyor. Kurban Bayramı’nın geleneksel sofralarında ilk akla gelen şey ise kırmızı et tüketimi oluyor. Öyle ki et kahvaltıda dahi yenilebiliyor. Kırmızı et protein açısından zengin olmasının yanı sıra demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini yönünden de zengin bir besin. Bu sebeple yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi sağlımız için çok önemli. Ancak bilinçli yenildiği takdirde! Aksi halde et, sağlık problemlerine sebep olabiliyor.
Özellikle kalp, diyabet veya hipertansiyon, gut gibi kronik hastalıklara sahipseniz ya da gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığınız varsa yediklerinize oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Meselâ, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol ihtiva ettiğinden özellikle yüksek kolesterolü olan kişilerde, dikkat edilmeden tüketilmesi damar tıkanıklıklarına sebep olabiliyor ve uzun vadede de kalp krizi riskini arttırabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlık problemleriyle karşılaşmamak için et tüketirken ve kavurma yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı, önemli tavsiyelerde bulundu.
Kendi yağı ile pişirin
Tencereyi yüksek sıcaklıkta iyice kızdırırsanız etler mühürlenir ve suyunu çok fazla salmadan sertleşmeden kavrulurlar. Dışarıdan ayrıca tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, eti kendi yağı ile tencerede kısık ateşte kavurun. Yağları erimeye başladığında etin kalan kısmını tencereye atabilirsiniz. Kısık ateşte etler suyunu salıncaya kadar ara ara karıştırın. Etler iyice suyunu çektiğinde de soğan koyun. Dana etinin pişme süresi kuzu etine göre biraz daha uzun olduğu için eğer etler pişmeden suyu tamamen biterse 1 bardak su ilâve edebilirsiniz. Tuz ve baharatları en son ekleyin, çünkü eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir.
Soğur soğumaz buzdolabına kaldırmayın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kavurmayı yaptıktan sonra saklamak isterseniz soğur soğumaz buzdolabına kaldırmamanız gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Çünkü üst kısımları her ne kadar kuru gibi gözükse de altta kalmış olan et ve yağ dokusu hâlâ nemli olabiliyor. Yayvan kaplarda veya tepsilerde kavurmanın tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda, buzdolabı poşeti yardımıyla ve kesinlikle hava almayacak şekilde kapladıktan hemen sonra eti isterseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bir ay içinde tüketecekseniz buzdolabında, uzun sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz”
Buzdolabında en fazla 3 gün bekletin
Kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklayabilirsiniz.
Çözülmüş eti tekrar dondurmayın
Etler çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Bu yüzden etleri tek seferlik yemeklere koyacağınız miktarlara bölüp buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kâğıtlara sarılı olarak derin dondurucularda saklayın. Böylece çözdürme işleminiz daha kolay olacak veya çözülmüş bir eti tekrardan dondurma ihtimaliniz de kalmayacak.
Kahvaltıda kavurma yemeyin
Kavurmanın kahvaltı ve öğle öğününde tüketilmesi özellikle sindirim problemi olanlar için tavsiye edilmiyor. Gastrit ve reflüyü tetikleyebileceği gibi günlük almanız gereken kalori dengenizi bozabiliyor, kilo artışına sebep olabiliyor. Kahvaltıda kavurma yerine, rutininizi bozmadan yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile yapacağınız klâsik bir kahvaltı tercih ederseniz hem sindirim sorunu yaşamaz hem de kilo artışınızı engellemiş olursunuz.
Günlük tüketiminiz 120 gramı aşmasın
Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Ancak kırmızı et, kaliteli bir protein olmasının yanı sıra doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol ihtiva etmesi dolayısıyla sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız. Kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte günlük kavurma tüketiminin 90-120 gramı aşmaması gerekir.
Yanında mutlaka salata olsun
Bayramda etin yanında pilav, makarna veya kızartma tüketmek sıkça yaptığımız beslenme alışkanlıklarımızdan biri. Ancak daha sağlıklı bir öğün haline getirebilmek için besin çeşitliliğine önem verin. Pilav veya makarna yerine etin yanında mutlaka salata veya sebze yemeği tüketin.
Çay ve kahveyi en az bir saat sonra için
Et tüketiminin hemen ardından çay ve kahve içmek demirin emilimini azaltabiliyor ve uzun vadede kansızlığa yol açabiliyor. Dolayısıyla çay ve kahveyi eti yedikten en az bir saat sonra için.
Eti en az bir gün dinlendirin
“Bayramın geleneğini bozmayalım, kavurma yapalım” diyorsanız en sağlıklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Et kavurmanın püf noktası ise etin yumuşak olması. Yeni kesilen etin sindirimi zor olur, bunun sonucunda da hazımsızlık gibi sorunlar gelişebiliyor. Dolayısıyla eti buzdolabında mutlaka en az 24 saat dinlendirmeniz çok önemli.
Oda sıcaklığında çözdürmeyin
Donmuş etleri çözdürme işlemini açıkta oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekleterek yapmayın. Özellikle sıcak havada eti açıkta bırakırsanız yapısında mikroorganizma üreme riski çok yüksek olur, bunun sonucunda da besin zehirlenmesi gibi tehlikeler gelişebiliyor. En iyi çözdürme yöntemi, kullanmadan 1 gün önce eti buzdolabının en üst raflarından birinde bekleterek çözdürmektir.
HABER: MUSA AYDIN
Haber Merkezi