"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dişinizde çatlak mı var?

08 Ağustos 2018, Çarşamba 23:45
Belirti vermeyen diş problemleri sinsice ilerleyebiliyor. Bu problemlerin başında çatlak diş sendromunun geldiğini ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bilinmesi gerekenleri anlattı.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu diş sağlığı ile alâkalı bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi: Çatlak diş sendromu dişin görünen kısmından köke doğru uzanan ve diş parçalarının birbirinden ayrılmaması durumuna denir. Diş hekimliğinde en zor teşhis edilen problemlerden biri olan çatlak diş sendromu, diş kırıklarından ayırt edilmelidir. Kırıklar zaman içinde çatlağın yavaş yavaş ilerleyip dişi iki parçaya ayırması sonucunda oluşur. Bu durumda erken müdahale dişin kırılmasını engelleyebilir.

Gizli ağrıların sebebi

Çatlak diş sendromunun yol açığı deformasyonlar sürekli ağrıya sebebiyet vermez. Genellikle hastalar sıcak, soğuk hassasiyeti ya da çiğneme işlemi yaparken aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şikâyeti ile gelir. Çoğu zaman dişin arka kısımlarında meydana gelen çatlak diş sendromunda hastalar, ağrıları migren ile karıştırabilir. Ağrı hissi ile gelen hastada bir çürük, dolgu ya da uygunsuz görünen hiçbir bulgu görülmeyebilir. Genellikle ağrıya sebep olan çatlak çıplak gözle görülemez. Ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığı diş hekiminin dişin bütün bölümlerine basınç uygulayarak yaptığı muayene sonucunda anlaşılır. 

Tedavi için gecikmeyin!

Çatlak tesbit edilen dişte sendromun ilerlemesini önlemek için tedavi edilmesi çok önemlidir. Çatlak diş sendromunda tercih edilen birçok yöntem vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise şu şekilde özetlenebilir; öncelikle sorunlu bölgeye kök-kanal tedavisi uygulanır ve diş sinirleri temizlenir. Böylelikle enfeksiyon oluşumu önlenmiş olur. Kanal tedavisi sonrasında kök içerisinde oluşan boşluklara post yerleştirilir. Bu malzeme kendini yenileme imkânı olmayan dişin içindeki boşluklara yerleştirilir. Son aşama ise post uygulamasından sonra yapılan kron kaplamadır. Kron kaplamanın amacı dişleri güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Ancak dişlere ulaşan çatlak, köklere kadar uzanmışsa son olarak diş çekimi düşünülebilir.

İstanbul - Yeni Asya

Etiketler: diş, diş sağlığı
Okunma Sayısı: 7604
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı