29 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nejat EREN

Hadiseler karşısında ‘afallamamak’


A+ | A-

Evet, “afallamak” aslında bir dengesizlik, pusulayı şaşırma, ölçüyü kaybetme, itidali yitirme ve şaşkınlık hâlidir. Gerçek değerlerin kaybolması, aklın tutulması, mantık ve muhakemenin ortadan kalkmasıdır.

Yanlışlıkların, savrulmaların, ters dönmelerin, ekseni kaybetmenin, acziyetin, teslimiyetin tezahürü ve cinnet hâlidir.

“Afallamanın” en acı hâli de; sapıtma ve saptırma, muhalifine teslimiyet, hakka karşı hürmetsizlik, asıl mihver ve istikametten inhiraf, şahsiyetsizlik, gaflet, gerçeklerden kopuş, sosyal sapma ve siyasî bir dalâlettir.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde meydana gelen bunca olaya bakarak toplum ve bireylerde birçok konuda bir “afallama” ve akıl tutulması, bir dehşet ve hayret, gerçeklerden uzaklaşma halinin var olduğunu düşünüyorum. Bu konuya ciddî otoritelerin de işaret ettiğini biliyorum.

Buna örnek olarak da, bu haftaki yazımda, geçen yıl (7 Şubat 2009) bizzat katılıp takip ettiğim, Mısır’ın başşehri Kahire’de yapılmış olan “Bediüzzaman Sempozyumu”nda tebliğ sunan ve ilmî sahada büyük otorite olan Ezher Üniversitesi ulemalarının harika tesbitlerinden not aldığım önemli hususları nazarlarınıza sunmak istiyorum.

Ağırlıklı olarak da Ezher Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Ebuleyla’nın harika tesbitlerini sizinle paylaşmak istiyorum. İşte Dr. Mahmut Ebuleyla’nın, yazımın başlığına da ilham olan harika bir tesbiti: “Bediüzzaman Said Nursî ‘Batı Medeniyeti’ karşısında afallamadı!”

Evet, Üstadın: “Bu hasta ve gaddar ve bedbaht asrın belâ ve vebasından ve zulüm ve zulümatından en mücerreb bir kurtarıcı, Risâle-i Nur’un mîzanları ve muvazeneleriyle neşrettiği nur olduğuna kırk bin şahit vardır. Demek Risâle-i Nur’un dairesine yakın bulunanlar içine girmezse, tehlike ihtimali kavîdir.…” (Tarihçe-i Hayat, s. 259) tabirleriyle ifade ettiği ve yine: “Ey kardeşlerim! Bu zamanda öyle dehşetli cereyanlar ve hayatı ve cihanı sarsacak hadiseler içinde, hadsiz bir metanet ve îtidal-i dem ve nihayetsiz bir fedakârlık taşımak gerektir” (Tarihçe: 271) tesbitiyle işaret edip olayın dehşetini ortaya koyduğu tesbitler akıl sahipleri için şaşmaz ve şaşırmaz bir ölçü ve pusuladır. Üstadın bu dehşetli hallere dikkat çekmesi ve uyarması, kendini bu dâvâya verdim diyen ve bu konuya muhatap olan herkes tarafından dikkate alınmalıdır. Kendi dünyasında bunu bire bir yaşayıp bütün insanlığa ve özellikle de talebelerine her konuda olduğu gibi bu konuda da örnek bir hayat ve şaşmaz bir tatbikat bırakan Aziz Üstad’ın bu vasiyet ve tavsiyesine karşı sorumluluk yerine getirilmesi gerekir. Bunun için özellikle bu konuya dikkat çekmek, hissiyâtımı sizlerle paylaşmak istedim.

Yine Üstadın ‘serîütteessür ruhlar’, yani ‘en ufak hadislerden bile çabuk etkilenen hassas ve kırılgan ruhlar’ tesbitine atıfta bulunarak; her ruh ve şahsiyetin şahs-ı mânevîdeki sağlamlığı pekiştirmek ve sarsılanlara yardım edip menfî tavırları önlemek için azamî derecede dikkat ve ihtimam göstermesi lâzım geldiğini düşünüyorum. Müsbet mânâda takviyelerin birlikte ve meşveret zemininde, ortak akıl çerçevesinde yapılmasının gerek ve önemine atıfta bulunulmasını nazara vermek istiyorum.

“Sadakatli” ve “sabitkadem” olma çizgisinde topluma bir örnek ve mihenk olacak dâvâ adamlarındaki “sarsılma ve afallama” hallerinin büyük veballeri de beraberinde getirdiğine inanıyorum. Sarsılmama ve kendi hizmetine ve işine bakma hakikatinin, hakkı tebliğ ve yaşama aksiyonerliğinin, İlâhîliğe dayanan hükümlere sarılma ve nefsinden başlayarak onları pratiğe dökme gayesinin ön plana çıkarılması gerekir. Ulvî ve güzel hasletlerin hayata geçirilmesi için sistemli ve plânlı projelerin yapılmasına yardımcı olur ümidiyle bir çıkış yolu için bunları gündeme getirmeye çalıştığımı da samimî olarak ifade etmek istiyorum. Çünkü kudsî bir dâvâ olan Risâle-i Nur hareketinin özünün, semavilik, İlâhîlik, hak, sadakat, ümit, yüksek ideal ve ulvî gayeler olduğuna inanıyor ve bu konuda ümitlerimi taptaze muhafaza ediyorum Elhamdülillah. İçinde bulunduğumuz topluma ”artı değer katmanın” millî ve manevî bir görev olduğunu düşünüyorum.

Bunun içindir ki, yine yukarıda sözünü ettiğimiz Dr. Mahmud Ebuleyla’nın aynı sempozyumda ortaya koyduğu gerçeklere hep birlikte bir kulak verelim diyorum:

“Müslümanlar mağlûp ve mahzun olduğu zamanlarda o (Üstad) hiç ümidini kaybetmemiştir. İnsanlar İslâm’ı dar buldukları ve gücünden şüphelendiklerinde ittihad-ı Muhammediyi tarif ederek ihtizaza gelecek olan azim kuvveti ve vüs’ati göstermiştir. Herkes karşısında olduğu zamanlarda, bütün İslâm coğrafyasında vesile, üslûp ve kadroları ıslâh etmiştir. İslâm’ın avdeti İnşaallah daha kuvvetli olacaktır. Bu imanın amele tebdil edilmesi ve ete kemiğe bürünmesi gerekir. Cenâb-ı Hak gücünüz yettiği kadar güç hazırlayın diyor. Bu bir zaman istiyor. Ancak kuvvet elinizde olsun demiyor.

“Bediüzzaman Said Nursî imandaki kuvveti gösteriyor. Bu kuvvet bazen Cenâb-ı Hakk’a karşı acz oluyor. Bazen de aklî, medenî ve sivil ruhu terbiyeyi kapsıyor. İslâm âleminin hepsini kapsıyor. Bu bir medenileşmedir. İman olmazsa insan olmaz. İman her şeyin her türlü medeniyetin temelidir. İman rabıtası üzerinde Bediüzzaman Said Nursî çok durmuştur. İmanın bu gücü, Müslümanların elindeki en büyük kuvvet ve canlı bir zahiredir. Bu kuvvet ve manevî güçtür ki, şer odaklarının ellerinde koz olarak İslâmiyet ve Müslümanlar aleyhinde yanlış olarak kullandıkları ‘laik sultası’nın da tesirini kıracak en büyük bir güç ve sultadır.”

“Bediüzzaman’ın İçtihad Risâlesinde bahsettiği gibi: ‘zihin saf olmazsa kalp de safi olmaz.’ Müceddit safi olacak ki, safi olmayan ve İslâm’a zararlı olan yabancı şeyleri bertaraf etsin! Değilse nasıl bertaraf edecek?”

“Kâmil iman dinin kemâli ile imanın tekâmülü üzerinde duruyor. İman gerçeklerini Batıdaki ilimlerle sınamamak gerekiyor. Bu sahada doğru teşhisler konulamazsa netice almak mümkün olmaz. İşte Bediüzzaman Said Nursî bütün bu siyasî, sosyal ve ideolojik konularda yaptığı mükemmel içtihatlarla devlet-millet ilişkisi ve çözümlerinin tesbitini yapmış, izahını ve çözümünü de birlikte sunmuştur. Bediüzzaman Said Nursî sadece Müslüman dünyası için değil bütün insanlık için Cenâb-ı Haktan bir nefha idi. Osmanlı ordusu dağıldığında ona moral vermiştir. Manevî takviye niteliğinde fikir ve görüşler serdetmiştir. Aslında sadece o orduya değil bütün İslâm devletleri ve ümmete bedel Cenâb-ı Hak bu insanı ümmete vermiştir, böylece ümitsizlikleri ortadan kaldırmıştır.

“Bediüzzaman Said Nursî geçmişi değil geleceği ele almıştır. Allah her zamanda yürekleri dünyaya dönmüş olanları hakikate döndürecek müceddidleri göndermiştir. Bediüzzaman Said Nursî kendisiyle aynı çağda olmayanlara da ulaşmıştır. Bu faydalı ilimden öte bir sadaka-i cariyedir. Risâle-i Nur Talebeleri bunun taşıyıcılarıdır.

“Bediüzzaman Said Nursî’nin eserinde Kur’ân’dan alınmış tohumların serpintileri vardır. Edebiyatın bütün kaidelerini, üslûplarını kullanmıştır; ama asıl önemli olan, Kur’ân üslûbu onun ifadelerini daha çok güçlendirmiştir. Çünkü en güzel üslûp Kur’ân’dadır. Bu ‘Beyanda sihir tesiri vardır’ hadisinin bu asra yansımasıdır.

“Bu harika ve orijinal fikirlere karşı gelenler ve direnenler olmuştur ve daha da olacaktır. Ama işte hakikat bütün çıplaklığıyla ortadadır ki: Risâle-i Nur kendi öz hizmetini yapıyor, cihanda fütuhatına devam ediyor. Risâle-i Nur bir pınardır, herkes ondan farklı manaları içmektedir.”

Evet, hak ve hakikat karşısında “afallamadan”, istikametli, iman dolu doğru bir hayat yaşama dilek ve temennisiyle...

29.01.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (22.01.2010) - Açılıma kendi nefsinden başlamak

  (19.12.2009) - Hizmet erleri

  (09.12.2009) - Sağlam irade ortaya koymak

  (20.11.2009) - Dâvet, icabet ve dostluk üzerine!

  (13.11.2009) - Marangozu, “ulema” yapan sırrı kavrayabilmek!

  (06.11.2009) - Haftaya “sonundan” başlamak

  (30.10.2009) - RİSÂLE-İ NURLAR’IN DİLİ Mİ AĞIR, BİRİLERİNİN İDRAKİ Mİ HAFİF?

  (24.10.2009) - Nesl-i cedid ve devam eden Nur hizmetleri

  (16.10.2009) - Gündemdeki adam! Bediüzzaman Said Nursî

  (10.10.2009) - Risâle-i Nur’dan bazı düsturlar

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl