29 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Âcilen yeni anayasa

Memur-Sen’in düzenlediği Uluslararası Demokrasi Kongresinin sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin demokratikleşme ve çağdaşlaşma yolculuğuna, askerî darbe ürünü 1982 Anayasası ile devam etmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Bildiride, daha özgür, daha demokratik ve daha çağdaş Türkiye için âcilen “sivil irade ve idare ürünü” yeni anayasaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Acilen yeni anayasa

Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Demokrasi Kongresi’nin sonuç bildirgesinde, daha özgür, daha demokratik ve daha çağdaş Türkiye için acilen “sivil irade ve idare ürünü” yeni anayasaya ihtiyaç olduğuna bir kez daha dikkat çekildi.

Memur-Sen tarafından 25-26 Ocak 2010 tarihlerinde Grand Rixos Ankara Oteli’nde gerçekleştirilen Uluslararası Demokrasi Kongresi’nin sonuç bildirgesi dün yine aynı otelde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. İki gün süren kongre boyunca bilim, medya, siyaset ve sivil toplum temsilcileri, ülkemizin demokratikleşmesine dair görüşlerini ve önerilerini dile getirdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yaptığı kongrede, Türkiye’nin mevcut sorunlarının demokratikleşmeyle çözüme kavuşturulacağı vurgulandı. Demokratikleşme çabalarının olumlu sonuçlanmasında “yeni anayasa”nın anahtar rolü üstleneceği ifade edildiği kongrenin 9 oturumu sonucunda ulaşılan ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu tarafından açıklanan sonuç bildirgesi 11 maddeden oluştu.

“Demokrasimizi genişletecek ve derinleştirecek, temel hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğünü esas alınmasını sağlayacak demokratikleşme adımları hızlandırılmalı ve kararlılıkla devam ettirilmelidir” görüşlerinin yer verildiği bildirgede, kongre oturumlarında öne çıkan ve toplantının ana temasını oluşturan “bin yıllık desende bir ve beraberiz” ifadelerinin bütün katılımcılar tarafından kabul gören bir bakış açısı olduğu vurgulandı.

DARBE ANAYASASI İLE DEVAM EDİLEMEZ

Bildiride, Türkiye’nin demokratikleşme ve çağdaşlaşma yolculuğuna, askerî darbe ürünü 1982 Anayasası ile devam etmesinin mümkün olmadığı kaydedilerek, “Daha özgür, daha demokratik ve daha çağdaş Türkiye için acilen ‘sivil irade ve idare ürünü’ yeni anayasaya ihtiyaç vardır” görüşü yer aldı.

Anayasal sistemimizin, “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesinin gereği olarak egemenlik yetkisinin sadece TBMM’ne ait olduğu gerçeği üzerine kurulması gerektiği, kuvvetler ayrılığı ilkesinin, yasama ve yürütme erkinin yetkilerini sınırlamanın gerekçesi olarak görülmemesi gerektiği ve yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmasının şart olduğunun vurgulandığı bildirgede, bunlar başarıldığında, farklılıklarımızı gerginlik amacı yapmak isteyenlerin hayallerinin sona ereceği ifade edildi.

Bildirgede, kamu görevlilerinin siyaset kurumuna katkı sunabilecekleri kanalların açık olmaması ve zeminin bulunmamasının Türkiye açısından büyük kayıp olduğu dile getirildi. Bildirgede, kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağının kaldırılarak, bu kaybın telafisi ve kamu görevlilerinin birikimlerini ve deneyimlerini siyaset yoluyla milletin ve ülkenin hizmetine sunmalarının sağlanması gerektiği belirtildi.

ÖZGÜR VE EŞİT EĞİTİM

“Eğitimde sosyal adaletsizlik, gelir dağılımındaki dengesizliklerden ve yasaklardan kaynaklanmaktadır” tesbiti yapılan bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“Bu durumu, yanlış eğitim politika ve uygulamalarının desteklediği görülmektedir. Sosyal adaletle ilgili en temel sorunun daha çok eğitimde erişim ve katılım ile eğitimin çıktıları üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu sebeple, eğitimin her kademesinde sosyal adalet, fırsat ve imkân eşitliğinin iyileştirilmesi ve başörtüsü yasağının kaldırılması başta olmak üzere özgürlükçü yükseköğretim sistemi için gerekli yasal düzenleme ve yapısal reformlar bir an önce yapılmalıdır. Türkiye’de sürekli gündemi işgal eden bireysel hak ve özgürlükler bağlamında düşünülmesi gereken bir başka önemli konu din eğitimi, din ve vicdan özgürlüğüdür. Türkiye’de bireylerin din eğitimi alma hakkı Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Ancak uygulamada ise bireylerin inanç özgürlüğü ile din eğitimine yasaklar getirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşı, herhangi bir din ve mezhep ayrımı yapılmadan, kendi inancını öğrenmekte ve yaşamakta özgür olmalıdır. Bu özgürlüklerin önündeki her türlü kısıtlama kaldırılmalıdır.”

UMUT YAVUZ

29.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BÇG’den yasa dışı faaliyetlere devam

  MAĞDUR SIFATIYLA SUÇ DUYURUSU

  Uzman çavuş korucu kurşunuyla şehit edilmiş

  Askerî savcılık iddianameyi istedi

  Gözaltına alınan albay, Erzurum’da

  Âcilen yeni anayasa

  HES’te büyük oyun dönüyor

  İçişleri Bakanlığından Akyürek için itiraz

  Telekulak mağduruna şikâyeti sorulacak

  AYM’den bir iptal daha

  Cumhurbaşkanı seçimi alt komisyona havale

  Teşvikler devam edecek

  Promosyonların tamamı çalışana

  Dar gelirli vatandaş kömürle ısınıyor

  Balıkesir büromuzda devir teslim

  16 yıl hapis cezası alan terörist yakalandı

  Öğrencilere müzikli deprem eğitimi

  Erzurum -32 ile dondu

  -15 derecede balık avı

  Onları da unutmayalım

  Ahlâkî yenilenmeye ihtiyaç var

  Minare yasağına karikatürlü tepki

  Cami Mimarisi Fikir Yarışması düzenlendi

  Apple’ın tablet bilgisayarı: iPad

  Ayder’de Kardan Adam Şenliği

  Çocuk kazalarında oyuncağa dikkat

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl