28 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Lahika

Âyet-i Kerime Meâli

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin hanımlarına söyle, evlerinden çıktıklarında dış örtülerini üzerlerine alsınlar. Bu, onların hür ve iffetli hanımlar olarak tanınmaları ve eziyete uğmamaları için daha uygundur.

Ahzâb Sûresi: 59

28.06.2009


Üç aylarda yapılan duâlar kabule karîndir

Birinci Suâliniz: Mü’minin mü’mine en iyi duâsı nasıl olmalıdır?

Elcevap: Esbab-ı kabul dairesinde olmalı. Çünkü bazı şerâit dahilinde duâ makbul olur. Şerâit-i kabulün içtimaı nispetinde makbuliyeti ziyadeleşir.

Ezcümle, duâ edileceği vakit, istiğfar ile mânevî temizlenmeli; sonra, makbul bir duâ olan salâvat-ı şerifeyi şefaatçi gibi zikretmeli ve âhirde yine salâvat getirmeli. Çünkü, iki makbul duânın ortasında bir duâ makbul olur.

nHem bizahri’l-gayb, yani gıyaben ona duâ etmek,

nHem hadiste ve Kur’ân’da gelen me’sur duâlarla duâ etmek; meselâ,

“Allahım, Senden kendim ve onun için dünyada ve âhirette af ve âfiyet istiyorum.” (en-Nevevî, el-Ezkâr, 74; el-Hâkim, el-Müstedrek, 1:517.)

“Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, âhirette de güzellik ver. Ve bizi Cehennem ateşinin azâbından koru.” (Bakara Sûresi, 2:201.)

gibi câmi duâlarla duâ etmek

nHem hulûs ve huşû ve huzur-u kalble duâ etmek,

nHem namazın sonunda, bilhassa sabah namazından sonra,

nHem mevâki-i mübarekede, hususan mescidlerde,

nHem Cumada, hususan saat-i icabede,

nHem şuhur-u selâsede, hususan leyâli-i meşhurede,

nHem Ramazan’da, hususan Leyle-i Kadirde duâ etmek, kabule karin olması rahmet-i İlâhiyeden kaviyyen me’muldür.

O makbul duânın ya aynen dünyada eseri görünür; veyahut duâ olunanın âhiretine ve hayat-ı ebediyesi cihetinde makbul olur. Demek, aynı maksat yerine gelmezse, duâ kabul olmadı denilmez, belki daha iyi bir surette kabul edilmiş denilir.

Mektûbât, s. 270, (yeni tanzim, s. 469)

***

Üçüncü Nükte: Duâ-yı kavlî-i ihtiyarînin makbuliyeti, iki cihetledir: Ya ayn-ı matlubu ile makbul olur; veyahut daha evlâsı verilir.

Meselâ, birisi kendine bir erkek evlât ister. Cenâb-ı Hak, Hazret-i Meryem gibi bir kız evlâdını veriyor. “Duâsı kabul olunmadı” denilmez. “Daha evlâ bir sûrette kabul edildi” denilir. Hem bazen kendi dünyasının saadeti için duâ eder. Duası âhiret için kabul olunur. “Duâsı reddedildi” denilmez. Belki, “Daha enfâ bir surette kabul edildi” denilir, ve hâkezâ...

Madem Cenâb-ı Hak Hakîmdir. Biz Ondan isteriz, O da bize cevap verir. Fakat hikmetine göre bizimle muâmele eder. Hasta, tabibin hikmetini itham etmemeli. Hasta bal ister; tabib-i hâzık, sıtması için sulfato verir. “Tabip beni dinlemedi” denilmez. Belki âh ü fizârını dinledi, işitti, cevap da verdi, maksudun iyisini yerine getirdi.

Mektûbât, s. 291, (yeni tanzim, s.507)

LUGATÇE:

şuhur-u selâse: üç aylar.

karîn: yakın.

kaviyyen me’mul: Birşeyin kuvvetle umulması.

esbâb-ı kabul: Kabul sebepleri.

şerâit-i kabul: Kabul şartları.

içtimâ: Toplanma, bir araya gelme.

ezcümle: Özellikle, bu cümleden olarak.

câmî: Geniş, kapsamlı.

şerâit: şartlar.

me’sur: tesirli.

mevâki-i mübareke: mübarek mevkiler.

saat-i icabe: Duânın kabul edildiği, insanlarca bilinmeyen Cuma gününde bir vakit.

leyâli-i meşhûre: Meşhur geceler.

duâ-yı kavlî-i ihtiyarî: İhtiyarî olarak söz ile yapılan duâ.

ayn-ı matlub: İstenilenin aynısı.

enfâ: Daha menfaatli, daha faydalı.

tabib-i hâzık: Uzman doktor.

âh ü fizâr: Ah edip ağlama.

28.06.2009


Ehl-i imanın tatil anlayışı

“Ya öğreten ol, ya öğrenen; ya dinleyen ol, ya da onları seven. Sakın beşincisi olma.” (Hadis-i Şerif)

İnsan diğer mahlûkattan farklı olarak, bu dünyada sürekli bir öğrenme süreci içerisindedir. Başka mahlûklar adeta diğer âlemde tekemmül ettikten sonra bu dünyaya gönderilmiştir. Durum böyle olunca öğrenmeden, kitaptan uzak kalmak insanlıktan uzaklaşmayı netice verir.

Bizim ecdadımız savaşa giderken bile katırlar, develer üzerinde kitap taşıyan bir ecdattır. Öyle ki kitap hayata hayat olmuştur. Ve bu alışkanlığı kazandırmak için devlet politikaları geliştirmişlerdir. Meselâ suç işleyenleri kütüphaneye hapsedip, orada öğrendiği bilgiler ve okuduğu kitaplara karşılık cezasının kaldırılması gibi.

Kitaplar bir medeniyetin devamlılığında son derece önemli rol oynar. Geçmişle bağlantıyı sağlamak ve geçmiş tecrübelerle istikbali şekillendirmek ancak kitaplardan öğrenilenlerle yapılabilir.

Tatil ve can sıkıntısı kavramları yan yana gelmez gibi düşünülmektedir. Fakat ne yazık ki, insanların en fazla can sıkıntısı yaşadıkları zaman dilimi yaz tatilleridir.

İnsan hayatı boşluk kaldırmaz. İnsan bir işle meşgul olmazsa can sıkıntısı yaşar. Gerçekten yorgun bir dönemin sonunda dinlenmek ihtiyacı hissedilir. Fakat bu dinlenmeye ne anlam yüklediğimiz önemlidir. Ehl-i sefahetin tatil kavramına yüklediği anlam eğlence, boş vakit, sefahet anlamındaki zevk ve safadır. Oysa ehl-i iman insanların bir an bile boşa geçirecekleri vakitleri yoktur. Ehl-i dünyanın işi tahribat nevinden olduğu için kolaydır. Hatta sadece bir sorumluluğu yerine getirmemek dahi pek çok yıkıma sebep olabilecektir. Oysa ki, ehl-i imanın işi tamirât olduğu için ve hayrın eli kısa olduğundan, bu yolda gidenlerin belli bir çaba içerisinde olması ve boş vakit geçirmemesi gerekmektedir. Bu, dinlenmeyelim anlamına gelmez. Akıllıca yapılacak bir tatil planı ile, rehavetin çöktüğü, tembellik hastalığına daha kolay düşüldüğü bu mevsim, semeredar yapılabilir.

Öğrenme ve öğretme faaliyetinin hiç durmadan devam etmesi gerekir. Öğrenmeyi terk eden kimse, ister on beş yirmi yaşlarında olsun, isterse yetmiş seksen yaşlarında olsun, gerçek ihtiyar demektir. Çünkü zihni sürekli genç tutmak gerekir. Bu da bitip tükenmek bilmeyen öğrenim faaliyetiyle gerçekleşecektir. Nitekim günümüzde bilim, beynin öğrenme faaliyetinin yetersizliği neticesinde bazı hastalıkların sebebi olduğunu söylemektedir. (ihtiyarlık bunaması)

Peygamber Efendimiz (asm), “Sadakanın en değerlisi, Müslüman kişinin ilim öğrenip, Müslüman kardeşine öğretmesidir” buyurmuştur. İşte çok amaçlı yapılacak tatil programlarını, bu hadis-i şerifin irşâdıyla planlamak, gittiğimiz yerlere, muhtaç gönüllere sohbetler, dersler götürme hedefiyle gitmek gerekir. Sıla-i rahim ziyaretleri ve diğer insânî münasebetlerin gereği olan ziyaretleri, bu niyet süslerse, nurun alâ nur bir hizmet teşekkül etmiş olacaktır. Amaçlı geziler, birliktelikler her mü’minin üzerine farz olan ‘emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker’ vazifesini îfâ etmekle daha da anlam kazanacaktır.

Peki ne okumalıyız?

Faydasız ilimden Allah’a sığınmak gerekir. Bu durumda fayda vermeyecek, insanın hayal ve his dünyasını bulandıracak bilgilerden uzak olmak gerekir. “Bâtılı güzelce tasvir, sâfî zihinleri idlâl eder” (Lemeât) prensibince, akıl midemizi faydasız ilimlerden korumak gerekir. Çünkü oradan giren bir bilgi, sadece orada kalmayacak, yavaş yavaş kalbe doğru ilerleyip, yanlış itikatlara, safsatalara sebep olacaktır. Üstelik faydasız ve zararlı bilgiler, o zamana kadar ki kazanımları, faydalıları da yok edebilir.

O halde, öncelikli olarak öğreneceğimiz bilgiler, insanlık, abdiyyet (kulluk), mahlûkiyet gibi ortak değer, ortak saha bilgilerine öncelik vermek olacaktır. Bugün insanlık değerlerini, kulluk derecelerini arttıran, insanlığın kurtuluşunu temin eden ve küresel bir davranış tarzı kazandıran Kur’ân-ı Kerim’in bu asra yönelik tefsiri olan Risâle-i Nur eserleri, önceliklerimiz arasında olup, yaz programlarının da vazgeçilmezlerinden olmalıdır.

Sıla-i rahim gezilerinden başka, sadece okuma amaçlı yapılan okuma programlarına katılmak ve bu programlarda aklı, kalbi, lâtifeleri doyurarak, içtimâî ve şahsî yıpranmalarımızı tedavi etmeliyiz. Hatta bu programlar öyle planlanmalıdır ki, Risâle-i Nur’un zengin konu muhteviyâtına bütünüyle bir bakış olabileceği gibi, bir konu üzerine ihtisaslaşma şeklinde de planlanabilir. Örneğin bu seneki, belirlenen şehirdeki okuma programı, ‘ene bahsi okuma programı’ veya başka bir şehirde ‘kader bahsi’, başka bir şehirde ‘mu’cizât-ı Kur’âniye bahsi’ ya da ‘İşârâtü’l-İ’câz okumaları’ gibi, Risâle-i Nur’un ince ve dakik meselelerine nüfuz etmeye yönelik planlamalar yapılabilir. Çünkü Risâle-i Nur’un her satırı, hatta her kelimesinin üzerinde,—Kur’ân’ın mu’cize-i mâneviyesi olduğundan—düşünülecek zengin anlam derinlikleri vardır.

Bu derin ve zengin muhteviyât, ancak Allah’ın farklı isimlerine âyine olmuş, farklı farklı insanların, farklı bakış açılarıyla mütalaa ile ancak anlaşılabilecektir.

İşte yaz programları bu derinleşme ve ihtisaslaşma için tam bir fırsat zamanıdır. Dikkatlice okunmuş bir sayfa, hızlıca okunmuş ciltlerden daha istifadelidir. Bu yüzden adeta kanımıza karışacak, zerrelerimize nüfuz edecek derecede hazmederek yapılacak okumalara şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Hayata geçirilmesi, yaşanılır hale gelmesi için bu eserleri defalarca ekmek ve su gibi okumak gerekmektedir.

YASEMİN YAŞAR

28.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.