"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."
09 : 35
9°/7°

Piyasalar

9324,12 3936,2
38,061 43,391
9324,12 3936,2
38,061 43,391

Vaizler neden tesir etmiyor?

Süleyman KÖSMENE
24 Şubat 2025, Pazartesi
Hasan bey: “Vaizleri dinledim, bana tesir etmedi. Düşündüm ki kasaveti kalbimden başka üç sebep gördüm.” beyanını izah ederseniz sevinirim.”

Söylediğini Yaşamak

En zor meslek vaizliktir, yani birisine nasihat etmektir. Çünkü vaiz ilk fırçasını bizzat Kur’ân’dan yiyor. “Ey iman Edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında nefretle karşılanır.”1  

“Bana uyma, söylediklerime uy!” tarzında bir söylem makbul değildir. Herkes senin davranışına bakıyor, sözüne değil. Dil yalan söyler, ama fıtrat ve davranış yalan söylemez. Davranışın yanında sözler geçersizdir. 

Bu yüzden Cenab-ı Allah nasihatçi olarak seçtiği peygamberleri, önce “söylediğini yaşayan insanlar” olarak bize sunmuştur.  

Vaizlerin de, söylediklerini yaşayan insanlar olması bu yüzden önemlidir. Çünkü toplumun örnek insanlarıdırlar.  Ama neticede vaizler de insandırlar, melek değildirler. Hata etmek onların da hakkıdır. Fakat dikkat etmek gerekir. Allah yardımcıları olsun. Âmin.       

Mizan-ı Şeriatı Korumak

Bediüzzaman diyor ki: 

“Ben vaizleri dinledim; nasihatleri bana tesir etmedi. Düşündüm. Kasâvet-i kalbimden başka üç sebep buldum: 

Birincisi: Zaman-ı hâzırayı zaman-ı sâlifeye kıyas ederek yalnız tasvir-i müddeâyı parlak ve mübalâğalı gösteriyorlar. Tesir ettirmek için ispat-ı müddeâ ve müteharrî-i hakikati iknâ lâzım iken, ihmal ediyorlar.

İkincisi: Birşeyi tergib veya terhib etmekle ondan daha mühim şeyi tenzil edeceklerinden, muvazene-i şeriatı muhafaza etmiyorlar. 

Üçüncüsü: Belâgatın muktezası olan, hâle mutabık, yani ilcaat-ı zamana muvafık, yani teşhis-i illete münasip söz söylemezler. Güya insanları eski zaman köşelerine çekiyorlar, sonra konuşuyorlar. Hâsıl-ı kelâm: Büyük vaizlerimiz hem âlim-i muhakkik olmalı, tâ ispat ve iknâ etsin. Hem hakîm-i müdakkik olmalı, tâ muvazene-i şeriatı bozmasın. Hem beliğ-i muknî olmalı, tâ mukteza-yı hâl ve ilcaat-ı zamana muvafık söz söylesin. Ve mizan-ı şeriatla tartsın. Ve böyle olmaları da şarttır.”2      

Dengeli Olmak

Burada teknik ve önemli bazı hatalara dikkat çekiliyor: Vaizlerin tesirli olmaları için, şu üç şart vurgulanıyor: 

1-Zamanımızda yaşayan insanları doğru bilgilerle ikna etmeli. Geçmişi anlatırken ölçülü olmalı. Geçmişi mübalağa ile günümüzden uzak örneklerle anlatıp günümüzü ihmal etmemeli. 

2-Müjdelerken veya korkuturken, dengeyi aşmamalı. Şeriatın dengesini korumalı.

3-Belağat yapacağım derken, hâle uygun söz söylemezler. Hâlin nezaketini gözetmezler. Eski insanların tutumlarını yorumlarken, günümüzdeki davranışların sebep ve hikmetlerini gözden kaçırırlar. Ölçü kaybolur. Buna dikkat etmelidir.

Büyük vaizler ve nasihatçiler, yani sözüne uyulan ve sözü hüccet derecesinde kabul gören şahsiyetler, sözünü hüccetle söylemeli, tahkiki bilgiye önem vermeli, muhatabı müsbet bilgilerle ikna etmeli, tahkik ehli âlim olmalıdır. Hikmet ehli olmalı ve müdakkik olmalı.

Vaazında ve nasihatinde şeriatın dengesini göstermeli. 

İkna edici ve beliğ konuşmalı. Zamanın gidişatına uygun ama müstakim konuşmalı. Zamana uygun örnekler vermeli. Şeriatın mizanını bozmamalı.    

Dipnotlar:

1- Saf Suresi: 2,3; 2- Eski Said Dönemi Eserleri, s. 97.

Okunma Sayısı: 1632
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet Zeki

    24.2.2025 17:48:06

    Bu zamanın maddi manevi her türlü hastalığına ilaçlar Risale-i Nurdadır. Nasihler bunların kıymetini bilip, bunlardan faydalanıp, elde ettikleri güzel şeyleri anlatımlarına yansıtmadıkları takdirde nasihatler tesirsiz kalır.

  • mehmet yalçın

    24.2.2025 12:56:13

    Evet yorumlar yazıdan daha tesirli. Said emre dağ kardeşimiz gerçekten lafı gediğine koymuş latif detaylarla vurmus. Ona reddiye vermek isteyen mehmet tureli kardeşimiz ise "genelleme yapmamak nefsimize bakmak gibi klişeleşmiş (standartlaşmış) laflarla özellikle son cümlesinde risalei nur sözlüğünden bulduğu muvazene kavli leyyin gibi asortik kelimeler kullanarak işi kurtaracağını ve said dağ gibi tenkit edenlere karşı amansız savunma yaparak risalei nurcuların kudsiyetini korumaya çalışmış ama becerememiş maalesef. Karşı taraf (said dağ) risalei nurculuğu resmen üc vuruşta (yorumda) nakavt etmiş.

  • Mehmet Türeli

    24.2.2025 11:06:59

    Said emre kardeşim bir kaç münferit olayları genelleyip bütün cemaati aynı hatayı yapıyor diye düşünmek yerine önce en büyük cihat olan kendi nefsimizden başlayalım mı. Biz ne durumdayız. Bir cemaat fertleri herkes kendi nefsini ıslah etse mükemmeliyeti yakalamış olur. Eleştiri veya muhalefet muvazene-i adalet ve kavli leyin ile olursa iyidir.

  • Said Emre Dağ

    24.2.2025 07:42:18

    3- Dersanelerimizde yapılan derslere kulağımızı versek, çay aralarında ev-araba, bağ-bahçe muhabberleri niçin dönsün? Dönün ve sergüzeşti hayatınıza bir bakın, çevrenizdeki nur talebelerine bir bakın, bir ömrü neye harcıyorlar? O model arabadan şu model arabaya, üç odalı evden beş odalı, havuzlu, siteli evlerden, bahçeli müstakil evlere kadar geniş bir aralığa zaman ve maddiyat yatırımı yapmıyorlar mı? Hakeza makam mevki konuları çok daha fazla su götürür..... Soru şu: Risale-i Nurlar niçin tesir etmiyor? (bunlar elbette nur talebesinin de bu dünyada ve sosyal çevrede yaşadığını inkar etmesi anlamına gelmiyor. Yapmasın, almasın, binmesin, oturmasın, demiyorum. Bunlara verilen değer ve bakış açısı nur talebelerini muadillerinden niçin ayırmıyor sorusunu soruyorum)

  • Said Emre Dağ

    24.2.2025 07:31:28

    3- İşte Risale-i Nurların bakış açısı. Ve işte oğlunu-kızını evlendirmeye çalışırken dünyevi apoletlerden kriterler belirleyen abilerimiz ablalarımız. Ben oğlumu-kızımı medreseden yetişen bir Nur Talebesine vereceğim diyen abiler ablalar nerede? Ey nâsihler neredesiniz?

  • Said Emre Dağ

    24.2.2025 07:28:14

    2- İşte Risale-i Nurların bakış açısı. Ve işte oğlunu-kızını en iyi okullara gönderip en iyi işlere yerleştirmeye çalışan abilerimiz ablalarımız.

  • Said Emre Dağ

    24.2.2025 07:26:24

    Fakat ama Nur Dersanelerinde, ders kürsülerini işgan eden zevat-ı muhteremin nasihatları niçin tesir etmiyor? Ve hem de Risale-i Nurlara ayinedarlık vazifesi görürlerken.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı