Murat Gül: 1) Namaz kılarken önümüzde koltuğumuzun üstünde kelebek figürü var (Yani gerçek resim değil, sanki boya fırçasıyla çizilmiş gibi). Bu şekilde namaz kılmak caiz olur mu? 2) Abdestsizken Kur’ân’ın sadece meal kısmının yazılı olduğu kitapları (yani Arapça kısmının olmadığı-Gazetemizin yeni bastığı meal gibi) okuyabilirler mi? 3) Cemaatle namaz kılınırken imam sehiv secdesine gitse, cemaatten birisi de sehiv secdesine gitmeyip tahiyyatı kendi başına tamamlayıp namazını bitirse; o kişinin namazı geçerli olur mu yoksa tekrar kılması mı lâzımdır?
NAMAZ KILARKEN
1- Namaz kılarken kıble tarafında resim bulunması hüküm olarak mekruhtur; namazın sevabını eksiltir. Ama namazı ifsat etmez. Bahsettiğiniz şey sadece bir figürden ibaret ise namaza zarar vermez.
2- Abdestin farz olduğu hususlardan birisi, Kur’ân-ı Kerîm’in Arapça âyet metnine dokunmaktır. Kur’ân-ı Kerim’in mealini okumak veya mealine dokunmakta abdestli olmak farz değildir, fakat elbette faziletlidir.
3- Cemaatle namaz kılarken esas olan, selâm verinceye kadar imamdan ayrılmamaktır. Çünkü niyet ederken “uydum hazır olan imama” demek suretiyle imama uymuştur. Namaz esnasında bu niyetini bozamaz.
Bu sebeple imam sehiv secdesine giderken kendisi imama uymayıp selâm verirse namazı fesada gitmez ise de sevabı noksan olur. Bu durumda namazını tekrar kılması gerekmez. Fakat mücbir bir sebebi yoksa selâm verinceye kadar imamdan ayrılmamalıdır.
NAMAZI BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Cavid Aliyev: “Namazı bozan şeyler nelerdir? İstemeden ağızdan veya burundan ses çıkarmak namazımızı bozar mı?”
1. Namazda, namaza aykırı en az iki harf konuşmak. Meselâ namazda “Ah! Of! Uf! Uh! Tuh! Puf! Oh! Öf! Eh!” sözcüklerinden birisini söylemek namazı bozar. Bu durumda ağızdan veya burundan çıkan ses iki harf kadar ise namazı bozar, bir harf ise bozmaz.
2. Namazda, Kur’ân’da ve hadislerde bulunmayan duâ ve zikirler namazı bozar.
3. Namazda sesli ağlamak namazı bozar.
4. Namazda bir şey yiyip içmek namazı bozar.
5. Namazda göğsü kıbleden çevirmek namazı bozar.
6. Namazda amel-i kesir yapmak namazı bozar. Amel-i kesir, iki elle yapılan ve dışarıdan bakıldığında namazda olmadığı intibaı veren hareket ve davranışlardır. Meselâ namaz kılanın, yerden bir taş alıp kuşa atması veya bir rekâtta üçten fazla vücudunu kaşıması ya da özürsüz olarak üç adım atması “amel-i kesir” hükmünde olduğundan, namazını bozar. Fakat tek bir kişi olarak imamın hemen sağında imama uyan birisi, ikinci kişi geldiğinde bir adım geri çıkması namazı bozmaz.
7. Teyemmümle namaz kılan birisi namazdayken suya kavuşursa veya mesh üzerine meshetmiş olan birisinin mesih süresi namazdayken dolarsa namazı bozulur. Özür sahibi bir kimsenin namazdayken özrünün sona ermesi hâlinde de namazı bozulur.
8. Avret olan uzuvlardan birisinin dörtte biri veya daha fazlası, namazın bir rüknü miktarınca, meselâ secde süresince açık kalırsa namaz bozulur.
9. Erkekle kadın bir cemaatte yan yana durursa, erkeğin namazı bozulur.
10. Manasını bozacak şekilde âyeti yanlış okumak namazı bozar.
11. Üzerine, namazın sıhhatine mâni olacak kadar bir pislik gelen kimsenin namazı bozulur.
12. İmama uyan kimse, imamdan önce rükûa veya secdeye giderse namazı bozulur.
13. Namazda kendinin duyacağı kadar gülmek namazı bozar.
14. Sabah namazını kılarken güneşin doğması, Cuma namazını kılarken ikindinin girmesi ve bayram namazını kılarken güneşin tam tepeye gelmesi durumunda, bu namazlar bozulur. Fakat diğer namazlarda vaktin çıkmasıyla namaz bozulmaz. Meselâ öğle namazını kılarken ikindi vakti girse, kılınmakta olan öğle namazı bozulmaz.
15. Namazda iken herhangi bir şekilde abdest bozulursa, namaz da bozulmuş olur.
GÜNÜN DUÂSI
Ey tohumu yarıp sünbüllendiren! Ey ibadetimizdeki noksanlığı rahmetiyle ikmal eden! Ey hesap edemeyeceğimiz kadar yüksek kemal kapıları açan Allah’ım! İbadetimizi makbul kıl! Amelimizi mağfur kıl! Sa’yimizi meşkûr kıl! Âmin.