"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Leyâlî-i aşere günlerindeyiz

Süleyman KÖSMENE
06 Eylül 2016, Salı
Bayan okuyucumuz: “Zilhiccenin ilk on gününün faziletleri nelerdir? Bu günlerde neler yapalım? Bu günlerde tutulan oruç bayramın birinci günü kurban etine kadar devam eder, bayram etiyle iftar edilir deniyor. Bu doğru mudur?”

LEYÂLÎ-İ AŞERE GÜNLERİNDEYİZ  

Zilhicce ayının ilk on gecesine leyali-i aşere deniyor. Ki girdik gidiyoruz.    

Kur’ân’da “Ve’l-Fecr ve leyalin aşr” suresi vardır. Bu sure yeminle başlıyor ve Allah’ın Ad, İrem ve Semud halkına ve Firavun’a nasıl ve niçin gazap ettiğini anlatan azap ayetleri ile devam ediyor. İnsan okuyunca titriyor.

Bu surenin başında kendisine yemin edilenlerden birisi de “layelin aşr”dır ki “on gece” demektir. Zilhiccenin ilk on günüdür. Bu ilk on günün kutsiyetine Cenab-ı Hak yemin ediyor. Başlangıç yeminleri ile birlikte devam eden azap ayetlerinin meali şöyledir:

“Fecre ve on geceye, ve çift ve tek olana, ve geçip gideceği zaman geceye and olsun! Şüphesiz bunlarda, akıl sahibi bir kimse için üzerine yemin edilmeye değer bir özellik vardır. Rabbinin, Âd kavmine, şehirler içinde benzeri kurulmamış olan sütunlarla dolu İrem’e, vadide kayaları oyan Semûd’a, kazıklar sahibi Firavun’a ne yaptığını görmedin mi?”1 

Bu ayetlerin ifade ettiği manayı şöyle anlayabiliriz: Gazaba uğrayan kavimlerin isyanlarından bahseden ayetler, gelmek üzere bulunan on günün kutsiyetine yemin ediyor. Öyleyse bu on günde Allah’ın celalinden ve gazabından Allah’ın cemaline ve rahmetine daha fazla sığınmamız gerekiyor.

LEYÂLÎ-İ AŞEREDEN SONRA KURBAN

Bu günlerin ardından Hazret-i İbrahim’den (as) beri kurban gibi celalli bir ibadetin emredilişinin demek büyük hikmetleri var!  

Kurban, günahlarımızla hak ettiğimiz gazaptan, Allah’ın cemaline, rahmetine ve mağfiretine sığınmamızı sağlıyor. Ve inşallah günahlarımız bağışlanıyor.

Nitekim Peygamberimiz (asm) bu hususu şöyle bildiriyor:  “Hiç bir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zîra, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla, tırnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkie ulaşır.  Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifa edin.”2

KADİR GECESİNE EŞİT GECELER 

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki:

“Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür!” buyurmuştu.

Ashaptan:

“Allah yolundaki cihaddan da mı?” diye soran oldu. Efendimiz (asm):

“Cihaddan da!” buyurdu, ardından devam etti: “Ancak bir kimse, canını, malını tehlikeye atarak çıkar, hiçbir şeyle dönmezse (yani cihad arasında ölürse) o kimse hariç.”3

Keza bir diğer hadiste Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdular: “Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kıyamına (ihyasına) eşittir.”4

Ve bu günlerden arefe gününün fazileti şöyle bildiriliyor: “Allah, hiçbir günde, arafe günündeki kadar kulunu ateşten çok azad etmez. Allah (mahlûkata rahmetiyle) yaklaşır, onlarla meleklere karşı iftihar eder ve:

“Bunlar ne istiyorlar biliyor musunuz?” der.”5

Bediüzzaman hazretleri bu günlerde yazdığı mektuplarda talebelerinin leyali-i aşerelerini tebrik eder, bu günlerin kutsiyetine dikkat çekerdi.6 Yayınlanmamış bir mektupta ise Bediüzzaman, Nur Şakirtlerinin hizmetleriyle bu günlerin kazançlarına mazhar olduklarını, uykularının bile ibadet sayıldığını müjdeliyor.7 

BU GÜNLERDE NELER YAPALIM?

Bu on gün içinde yapacağımız ibadetlerin fazileti yukarıdaki hadislerde işaret edilmiştir. Şöyle ki:

1-Bu günlerden her bir günün orucu, bir yıllık nafile oruca eşdeğerdir. Oruç ilk dokuz günün bir kısmında veya tamamında tutulabilir. Onuncu günü kurban bayramıdır. Kurban bayramı günü oruç tutulmaz. Ancak o gün eğer zor olmayacaksa kurban eti ile iftar etmek (yani hiçbir şey yemeden, önce kurban eti yemek) sünnettir. Fakat bu zor olacaksa, yani kurban eti gecikecekse kahvaltı yapılabilir.

2-Bu günlerin gecelerinde yapılan ibadet, zikir, evrad, ezkar ve dualar Kadir Gecesinde okunan evrad, ezkar ve yapılan dualar gibidir.

3-Bu gün ve gecelerde Risale-i Nur okumalarımızı artırmak, Cevşen, Celcelutiye, Tahmidiye gibi dua ve ezkâra önem vermek ve âlem-i İslam’ın ferec ve fütuhatı için dua etmek inşallah dualarımızın kabulüne vesile olur.

Leyali-i Aşerenizi tebrik ederiz.

GÜNÜN DUASI

Ey kendine güvenen kullarının işini yoluna koyan! Ey kullarının takatini aşan işlerini üzerine alan! Ey kendine sığınan kullarını yardımsız bırakmayan Allah’ım! Sıkıntılarımızı gider! Takatimizi aşan durumlarda yardımını esirgeme! Hizmetimizi namerde değil; merde dahi muhtaç etme! Âmin

Dipnotlar:

1 Fecr Suresi: 1-10, 2 Tirmizî, Edâhî 1, (1493); İbnu Mâce, Edâhî 3, (3126)., 3 Buharî,l Iydeyn 11; Ebû Davud, Savm 61, (2438); Tirmizî, Savm 52,l (7577, 4 Tirmizî, Savm 52, (758), 5 Müslim, Hacc 436, (1348); Nesâî, Hacc 194,l (5, 251, 252).] 6 Kastamonu lahikası, s. 162; Emirdağ lahikası, s. 82, 227, 228, 230, 374, 7 Yeni Asya Gazetesi, Sayı: 15327

Okunma Sayısı: 5904
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • SAİD HAKTAN

    6.9.2016 14:06:08

    SÜLEYMAN HOCA BİR SORU SORMUŞTUM.YİNELİYORUM...DEVLETTE YÜKSELMEK İÇİN KANUNİ AÇIKLARI VE SİYASİ DESTEKLE (İMTİHANLA GELİNEN MAKAMLAR İÇİN) BİR YERE GELMEK VE EMSALLERİNDEN İKİ KAT FAZLA MAAŞ ALMAK DOĞRUMUDUR?

  • SAİD HAKTAN

    6.9.2016 10:44:18

    SÜLEYMAN AĞABEY ALLAH CC RAZI OLSUN...BİRAZ DAHA ERKEN BU AYI VE GÜNLERİ HATIRLAT İNŞAALLAH SENEYE ÇIKARSAK...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı