EN SIHHATLİ KIBLE TESBİT TEKNİĞİ
Kıble saati, güneşin gördüğü her yerden kıbleyi en kolay, en pratik ve en sıhhatli bulma tekniğidir. Kısaca güneşe bakılarak kıblenin tayin edildiği saat demektir.
Bu tayin ve tespit usulünü bilmek lazım. Çünkü evet, kıbleyi tayin konusunda bu gün için bir problemimiz yok; camilerimiz var, teknik imkânlarımız var, pusulalarımız var denebilir. Fakat bu imkânların bulunmadığı zor şartları da düşünmek lazım. Hayat bir imtihanlar yumağı değil mi?
Diğer yandan bu gün şehirlerimizde pusulaları şaşırtan manyetik kirlilik had safhada. Binaların demirleri, elektirik ve elektronik şebekeler, elektronik eşyalar, bina içi kablolar, demir borular, cep telefonu, telsiz, radyo, televizyon dalgaları ve sair manyetik yoğunluklar pusuluları bulunduğumuz bölgede veya binada şaşırtabilir. Dolayısıyla pusula her zaman gerçek ölçümleri veremeyebilir. Sadece pusulaya tabi olursak kıbleyi her zaman doğru tayin edemeyebiliriz.
Dolayısıyla en fıtri bir teknik olan kıbleyi güneşle tayin etme tekniğini bilmemizde yarar vardır.
GÜNEŞ GÜNDE BİR DEFA KIBLEDEN GEÇİYOR
Güneş, bulunduğumuz şehirde günde bir defa kıble yönünden geçiyor. Güneşin kıble yönünden geçtiği saat şüphesiz her şehir için farklı olduğu gibi, aynı şehirde senenin her mevsimi ve her günü için de farklıdır..
Güneşin kıbleden geçtiği bu saate kıble saati diyoruz.
Keza güneş, yılda iki defa da Kâbe üzerinden geçiyor. 28 Mayıs’ta saat: 12.18’de ve 16 Temmuz’da saat 12.27’de güneş Kâbe’nin tam üzerindedir. Bu iki güne Dünya Kıble Günü deniyor.
Bu iki saatte o an güneşin görüldüğü her yerden güneşe doğru dönülse, kıbleye dönülmüş olur.
TAKVİMİMİZDEKİ KIBLE SAATLERİ
Takvimimizde gösterilen kıble saati, güneşin kıbleden geçtiği saati gösteriyor. O saatte güneşe doğru dönülürse kıbleye dönülmüş olur.
Şöyle bir deney de yapılabilir: Güneşi gören bir yere bir çubuk dikilir. Ya da ucuna bir ağırlık bağlanmış bir ip sarkıtılır. Güneş kıble saatine geldiğinde gölge kıbleden aksi yöne doğru uzar. Güneş gölgenin kıble yönündedir.
KIBLE SAATİ BULUNMYAN ÜLKELER
Amerika ve Avustralya gibi Kâbe’ye göre dünyanın arka yüzünde yer alan bazı ülkelerde güneş kıble cihetine hiç gelmez. Bu ülkelerde kıble saati söz konusu değildir.
Bu gibi ülkelerde bulundukları yerin enlem ve boylam durumuna göre güneş arkaya veya sola ya da sağa alınarak kıble bulunabilir.
***
DÜNYADA BİR CENNET TAŞI
Zeynep Hanım: “11. Şua Melaike bahsinde geçen “sahret” ve “hut” ne demektir?”
Bediüzzaman diyor ki: “Cennetten getirilen ve fâni küre-i arzın bâki bir temel taşı olmak, yani ileride bâki Cennete bir kısmını devretmeye bir işaret için “sahret” namında uhrevî bir madde, bir hakikat gönderilip Sevr ve Hut meleklerine bir nokta-i istinat edilmiş diye Benî İsrail’in eski peygamberlerinden rivayet var ve İbn-i Abbas’tan dahi mervîdir.”1
Sahret taşı Kudüs’te bu gün siyonist Yahudilerin musallat oldukları Mescid-i Aksa’da bulunan ve cennetten geldiği rivayet edilen bir taştır. Sahretullah da denmiştir. Rivayete göre, Peygamber Efendimiz (asm) miraca çıkarken bu uhrevi kayanın üzerinden hareket etmiştir. Kendileriyle birlikte yükselmeye başlayınca Peygamber Efendimiz’in (asm) işaretiyle duran bu kaya, havada asılı kalmıştır. Bu nedenle bu kayaya “Hacer-i Muallak” (Asılı taş) da denmiştir. Sahret taşının bu dünyanın baki âleme dönüşmesinde bir esas olacağı rivayeti vardır.
Sevr ve Hut ise dünyanın her türlü işlerini gören, taşıyan ve tabiat işlerine nezaret eden iki melektir. Hazret-i Mikail Aleyhisselama bağlıdırlar. Sahret taşı, Sevr ve Hut adlı meleklerin dünyaya nezaretlerine bir alamet ve işarettir.
GÜNÜN DUASI
Ey mağlûp olmayan Galip! Ey kendisine üstün gelinemeyen Kahir! Ey yardıma ihtiyacı olmayan Muin! Kâfirlere, fitnekârlara, zındıka komitelerine karşı ehl-i İslam’ı zelil, suskun, dağınık ve zayıf kılma! Ehl-i İslam’a güç ver, kuvvet ver, izzet ver, şecaat ver! Türlü entrikalara karşı ehl-i İslam’a yardım eyle! Âmin.
Dipnot:
1 -Şualar, s. 236