Hüseyin Bey: “Yurt dışı kurbanlarında ucuz fiyat ibadet için sorun teşkil eder mi? Yurt içi ile aynı fiyat verilmesi gerekir diyenler var.”
SEVABINI KATLAYAN BİR FIRSAT DOĞUYOR
Bu günlerde gazetemiz Yeni Asya’da bu çağrıyı sık okuyorsunuz:
“Afrika’daki muhtaç ailelere uzattığımız ele yardım etmek ister misiniz?”
Kurban ibadeti zaten tamamıyla başkalarını önceleyen bir ibadet! Kesiyorsunuz; yediriyorsunuz veya dağıtıyorsunuz. Böylece kesiminden tüketimine kadar her ayrıntısı ibadet olan bir süreç yaşıyorsunuz.
Yurtdışı kurbanına katılmak ve zaten özünde diğerkâmlık bulunan kurbanı daha muhtaç olanlara tahsis etmek ise kelimenin tam anlamıyla gıbta edilecek bir ibadet anlayışıdır!
Fiyatın ucuz oluşu bu ibadeti daha kolay hale getiriyor. Bu daha iyi! Yurt içinde bir kurban keserken, aynı fiyata yurt dışından dört kurban kestirme imkânı oluyor böylece. Bu daha iyi! Endişeye mahal yok! Bilâkis, sevabı katlayan bir fırsat doğuyor.
Derdimiz, daha fazla sevap almak değil mi? Hem de daha ucuza…
O halde? Düşünmek bile abesle iştigaldir!
Yurt içinde daha pahalıya kestirip et almaktansa, yurt dışında daha ucuza kestirip daha fazla sevap almak gerçekten akıllıca bir iştir.
Kurbanda esas olan para değil, Allah rızası için kurbanlık hayvanı almak ve Allah rızası için kanını akıtmaktır. Fiyatının kaça alındığının önemi yoktur. Hile ve aldatma olmaması ve doğru bir ticaret yöntemiyle alınmış olması yeterlidir. Ülkeler arasındaki para değerlerinin farklı oluşu, hayvan fiyatlarına farklı yansıyabilir. Arzî bir hadisedir. Bunda bir problem yoktur.
Hatta bu farklılıktan istifade ile –yukarıda ifade ettiğimiz gibi- bir hayvan yerine birden fazla hayvan kestirerek, aynı paraya daha fazla sevap alma imkânı da doğmuş oluyor. 1000 TL’ye bir kurban yerine dört kurban! Bir ibadet yerine dört ibadet! Sevabı inşallah en az dörde katlıyor.
Bu sistemle yurt dışı kesimi için verilen numaraya para yatırmak suretiyle adak kurbanı olsun, akika kurbanı olsun, Kurban Bayramı kurbanı olsun, vekâlet yoluyla kestirilebilir.
Yıllardır niyetlenip kestiremediğimiz adak, akika gibi kurbanları böylece hepsini birden çıkarma imkânı doğmuş oluyor.
Hem kurban, hem sadaka olarak inşallah makbul olur.
VEREN EL OLMAYI YAŞAMA ZAMANI
Yurt içi ile yurt dışı kurbanlık fiyatlarında haliyle farklılık var. Yeni Asya Vakfının ilân ettiği yurt dışı kurbanlıkları 250 tl.
Yurt dışı kesimi yapan başka vakıf ve dernekler de var. Onlarda da yurt içine nazaran fiyatlar oldukça düşük olmasına rağmen, gördüğümüz kadarıyla Yeni Asya Vakfının yurt dışı fiyatı en düşük olanı. Bu fiyatla yurt dışında –yurt içine göre- 3-4 kurban kestirme imkânı da doğmuş oluyor. Ölmüş annemize, babamıza, dedemize vs. birer kurban bağışlama bu fiyatla gayet ekonomik hale geliyor ve kolaylaşıyor.
Üstelik eti de tasadduk edilmiş oluyor. Etiyopya’daki ve Sudan’daki gerçekten ete ihtiyaç duyan insanlar için bu sadakalar Allah katında da, kul katında da –inşallah- makbule geçiyor.
Veren el olmayı doyasıya yaşama zamanı!
HESAP VE İRTİBAT NUMARALARI
Vakfın hesap numarası şöyle: Türkiye Finans Fındıkzade Şubesi-IBAN: TR07 0020 6000 8600 2842 6800 01
Vakfın irtibat telefonu: 0 (212) 513 11 10
Yeni Asya Vakfı Mütevelli Heyeti Adına sorumlu: Nejat Eren.
Adınızı, soyadınızı, mobil telefon numaralarınızı, varsa e-mail adresinizi bildirirseniz, kurbanlarınız kesildiği anda SMS yoluyla bilgilendiriliyorsunuz.
Avustralya Nur Vakfının organize ettiği yurt dışı kesimleri bizzat vakıf kardeşler tarafından Etiyopya’daki ve Sudan’daki köylerden ve çobanlardan kurbanlıklar alınarak yapılacak ve hemen o bölgede dağıtılacak.
Bu hizmete öncülük eden Yeni Asya Vakfı yetkilileri ile Avustralya Nur Vakfı yetkililerine içten teşekkürler. Allah sa’ylerini arttırsın, müessir kılsın, bereketlendirsin ve kabul etsin. Âmin.
Bir de deri meselesi var. Bildiğiniz gibi derilerden Türk Hava Kurumu tekeli kalktı. İsteyen her vakıf ve dernek, tüzüklerine uygun maddeler ilâve etmek suretiyle hizmeti için deri toplayabilecek. Deri meselesi iyi organize edilirse, hizmeti önemli oranda destekler.
Keza etlerimizden de dershanelerimize bağış yapmayı unutmayalım. Böylece sevabımızı katmerleştirelim inşallah.